Lemondásra szólították fel Angela Merkelt a Financial Times-ban

2020. március 4. 14:38
A vezető üzleti lap szerint bárhová nézünk Európában, mindenhol csak baj van.

Angela Merkel német kancellárt mielőbbi lemondásra szólította fel a Financial Times véleménycikke. Tony Barber szerint ez lenne Németország és a sokféle problémával küzdő Európa érdeke is – idézi a szerzőt a Portfolio.

Mindenhol csak a baj

Barber amellett érvel, hogy bárhova nézünk Európában, mindenhol csak bajt látunk: menekültválság a görög-török határon, kudarcba fulladt egyeztetés a 2021-2027-es EU-s költségvetésről, rontott gazdasági növekedési kilátások. Mindez összességében azt jelenti, hogy Merkel elvesztette varázsát minden olyan fontosabb területen, ahol korábban Európa legbefolyásosabb embereként még sikereket tudott felmutatni.

A szerző szerint Merkel teljesítményének mérlege mind külpolitikai, mind belpolitikai, mind pedig gazdasági fronton vegyes, azaz a sikerek mellett vannak igenis neki felróható hibák, problémák, amelyek végső soron európai szinten is éreztetik hatásukat.

Merkel korábban már világossá tette, hogy a legkésőbb 2021 őszén esedékes német parlamenti választásokkor távozik posztjáról és visszavonul a politikától is, de az FT publicistája szerint jobb lenne sokkal hamarabb lemondania Merkelnek, hogy a berlini politikai válság ne akadályozza tovább se az ország fejlődését, se Európa sokasodó gondjainak megoldását. Európának ugyanis erős berlini vezetésre, kezdeményezőkészségre, és az innovációban, versenyképességben lemaradt Németország újult lendületére van szüksége. Ehhez viszont egy új kancellárra is szükség van, aki a Merkel-féle egyensúlyozó, óvatos hozzáállást –ami végül a varázsa után sokféle problémához, a német belpolitikai rendszer évtizedek óta nem látott mértékű széttöredezéséhez vezetett – felváltja. 

Nem könnyű megválni

Angela Merkel 2005 novembere óta tölti be kancellári tisztségét és a szerző megjegyzi: Németország elmúlt hét évtizedének történelme jól mutatja: nem könnyen válik meg posztjától egy-egy kancellár, hiszen hetven év alatt Merkel csak a nyolcadik ilyen vezető.

A szerző felemlegeti a németek által okozott problémák között azt, hogy elakadt az eurózóna bankunió harmadik pillérének számító közös betétbiztosítási rendszer, mert a németek késleltetik ezt, miközben Európa legkevésbé nyereséges és leginkább széttöredezett bankrendszerével rendelkeznek.

A véleménycikkben a szerző mindezek miatt kijelenti: minden megkérdőjelezhetetlen eredménye ellenére Merkel elvesztette varázsát. Minél tovább marad a posztján, annál inkább megkérdőjelezhetővé válik az öröksége.

Tony Barber szerint minél hamarabb meg kell találni Merkel utódát. Kitér a cikkben a CDU április 25-re kitűzött előrehozott kongresszusára, amelyen a Merkel által is támogatott Armin Laschetet mondja esélyesnek a CDU új elnöki tisztségére (aki akár később kancellárrá is válhat) és sürgeti, hogy a németek már jövő év elején urnához járulhassanak egy előrehozott parlamenti választáson, ne várjanak jövő őszig.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eső után köpönyeg, most már töltse ki a ciklusát.

Türelem, Soros még egyeztet a Stasival, hogy ki lenne elfogadható kancellárnak.

Most egy németországi járvány közepén a Kancellárnak nem szabad lemondania, mert a kiszemelt utód a Pártelnök már lemondott és a párt belső csatározásai elvonnák a figyelmet a szükséges lépésekről. Ha lecseng a járvány már lehet erről beszélni.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. március 4. 16:31

Nem gondolkodhatnak Birodalomban. Az Alkotmányukba az USA a háború után beleiratta azt, hogy a szövetségi állam struktura még népszavazással sem változtatható meg.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. március 4. 16:35

Csak részben értek egyet a cikk írójával.
Merkel kancellári tevékenysége soha nem volt olyan sikeres, mint elődeié. Legjobb esetben is összességében másodosztályú vezetőnek tekinthető.

2005-2010 időszakában a kedvező nemzetközi gazdasági helyzet, az örökölt gazdasági eredmények, az újonnan csatozott országok piacának kedvező kiaknázása segítette a német gazdaságot. Ez akkor is megtörtént volna, ha nem Merkel a kancellár. 2010 után azonban már elkezdődtek a problémák, csak vagy nem vették észre, vagy nem akarták észrevenni. Pedig ez időtől kezdődött el a lejtmenet, melyben nagy szerepe volt a koaliciós partnernek.
Amit a szerző ezen túl Merkelről ír, egyetértek.

Szerintem Armin Laschet nem jó megoldás, mert ős is, ahogy a nemrégiben lemondott CDU pártelnök kiszolgálója volt a merkelizmusnak és nagyon messze van a karizmatikus személyi jegyektől. Azt még el tudom fogadni, hogy a német szocilisták, liberálisok örülnének ha Armin Laschet lenne az utód.

Ne viccel már! Te azt gondolod, hogy Merkel fogja a járványt terjedését megakadályozni?
Legalább ekkor a többi probléma, aminek változásában nagy szerepe lenne a kancellárnak. Minél tovább húzódik, annál nagyobb lesz a veszteség a CDU/CSU számára és az unió számára is.

Válaszok:
Gregorius | 2020. március 4. 18:31

Az Európai Egyesült Államok is szövetségi állam. Így nincs ellentéteben a német alkotmánnyal.

Ez most Merkel személyének szól, vagy Európa elleni támadás?

A CDU/CSU pártszövetség nagy probléma előtt áll.
Lehetséges, hogy egy előrehozott választás esetén vesztenének és kormányba sem kerülnének. Ha nyernek akkor is egy 3, esetleg négy pártból álló koalició lenne. Ezzel pedig Németország kormányzó készsége tovább romlana.
Ugyanez előfordulhat, ha a mostani ellenzék nyerne.

Feltételezem úgy gondolják: aki időt nyer, csatát nyer.
Ezért Merkel kihúzza a választásokig és addig megpróbálják a CDU-t felerősíteni.
Szerintem az is megoldás lenne, ha most egy karizmatikus személyt választanának pártelnöknek, aki egyben kancellár helyettes is lehetne és Merkel háttérbe vonulna.

Na ja! Merkel nagyon szeretheti a lecsót, mert az egyik választási naggyülésen paradicsomot küldtek neki a tüntetők.
Ismét paradicsommal dobálták Merkelt egy választási gyűlésén
http://www.vasarhely24.com/ese..

Persze, hogy nem Merkel állítja meg! Tőle teljesen függetlenül egy járvány közepén nem szabad vezetőt váltani, utána már lehet. Az olaszoknak sem jut eszébe most elzavarni az ME-t, Salvini sem támadja, mert tudja azt, hogy ennek most nincsen itt az ideje.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés