Másodszor is elkapta a koronavírust egy nő Dél-Koreában

2020. február 29. 9:55
Friss hírek és statisztikák a koronavírus-járványról.

Másodszor is elkapta a koronavírust egy nő Dél-Koreában - közölték az ázsiai ország egészségügyi hatóságai szombaton.

A dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) szerint a 73 éves nő február 22-én gyógyultan hagyta el a karantént, és csütörtökön jelentkeztek nála újra a betegség tünetei.

A dél-koreai fertőzöttek száma a hét végére 2931-re emelkedett, a betegségben elhunytaké pedig 13-ról 16-ra. Az ország a négyfokozatú skálán a legmagasabb szintűre, vörös színűre emelte a "járványriadót". Szombaton a bahreini hatóságok bejelentették: büntetőeljárást kezdeményeznek azok ellen, akik a járvány felbukkanása óta Iránból tértek vissza, és nem vizsgáltatták ki magukat.

A bahreini belügyminisztérium szerint a vírus iráni felbukkanása előtt nem sokkal több mint 2000 ember tért vissza a szigetországba a síita államból, és közülük eddig csak 310 jelentkezett kivizsgálásra. A bahreini egészségügyi minisztérium pénteken közzétett adatai szerint a hozzávetőleg másfélmilliós királyságban 38 fertőzött van.

Beutazási tilalom és fake news

Ausztrália szombaton bejelentette, hogy megtagadja a beutazást az országba Iránon keresztül érkező külföldi állampolgárok előtt. A döntés értelmében az Iránból érkezőknek március 1-től 14 napot egy másik országban kell tölteniük, mielőtt a szigetországba léphetnének. Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter úgy vélte, jelenleg nagyon sok felderítetlen vírusfertőzött van Iránban, akiket nem tartóztatnak fel az iráni repülőtereken.

Pénteken a BBC iráni egészségügyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Iránban már legalább 210 ember életét követelte a járvány, noha az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője cáfolta az értesülést. Kianus Dzsahánpúr előzőleg arról számolt be, hogy csütörtök estig bezárólag 34-re nőtt az országban a koronavírus halálos áldozatainak a száma, 388-ra a fertőzötteké. Szakértők attól tartanak, hogy az iráni kormány nem biztos a dolgában, hogy miként kellene kezelni a ragály rohamos terjedését.

Huang Csung-jen tajvani elnöki szóvivő szombaton cáfolta a Caj Jing-ven tajvani elnök vírusfertőzéséről szóló, elsősorban az online médiában terjedő híreket, és leszögezte: az elnök remek egészségnek örvend. Az ország hatóságai megkezdték a vizsgálatot a hamis hírek ügyében.

Korábban a tajvani igazságügyi minisztérium egyik szóvivője azt mondta, az ilyen jellegű hírek nagyrésze vélhetően Kínából ered.

Pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár levélben egy, a nők helyzetéről szóló, március 9-én, New Yorkban megrendezendő konferencia lerövidítését javasolta. Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője szerint Guterres a kialakult egészségügyi helyzet miatt döntött így, miután egyeztetett a világszervezet egészségügyi hatóságaival és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőivel.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés