Mesék a rádióból

2020. február 28. 15:27

Szentesi Zöldi László
Demokrata
Miért van olyan érzésünk, hogy a magyar nyelvű Szabad Európa Rádió ugyanolyan viharos gyorsasággal múlik ki, ahogyan feltámasztották?

„A román és a bolgár után újraindul a Szabad Európa magyar adása is – a hír nemhogy letaglózza, meg sem birizgálja az embert. Pedig az üzenet egyértelmű: Magyarországon óriási a baj, a demokrácia haldoklik, ezért itt az ideje, hogy az éteren át keresztes hadjáratot vezényeljenek a barbárok földjére.

A dolog mégsem ilyen egyszerű. Először is: van nálunk a Szabad Európa Rádiónak hitele? Apám nemzedéke számára biztosan nem: ők még emlékeztek a műsorvezetőkre, akik az utolsó utáni pillanatig kitartásra buzdították az 56-os felkelőket, azt hazudták, hogy percek kérdése, és máris érkeznek a felszabadító amerikaiak és az ENSZ-csapatok. Ilyen módon magyar fiatalok haláláért feleltek, még ha illedelmesen meg is feledkeztünk erről pár évtizedre. Nem vitás, hogy Cseke László és a Tinédzser Party a vágyott kapitalizmusnak a szebbik arcát mutatta, de itthon az én nemzedékem a Szabad Európáról már azt gondolta, hogy pontosan olyan elfogultságok és kitapintható politikai célok mentén gyártja a híreket, mint a szocialista tájékoztatás korifeusai. Még véletlenül sem a magyar érdeket jelenítette meg egyik társaság sem.

Az is jó kérdés, hogy a XXI. században ki hallgat majd egy külföldről sugárzott rádióműsort? A fél világ és még annál is többen a világhálóról szerzik napi információikat, tévét is egyre kevesebben néznek, rádiót pedig a legtöbben autóvezetés közben hallgatnak. Legalábbis nem életszerű, hogy belvárosi parkolás közben majd a magyarországi demokrácia feletti siránkozás lesz a diszkrét háttérzörej. Arról nem is beszélve, hogy ellenzéki rádióműsorból akad a piacon, joggal vetődik fel, hogy mit tudnak majd a Szabad Európában, amit itthon nem?

A lényeg azonban mégsem ez. Nem az a fontos, hogy hallgatja-e egyáltalán valaki őket, és hogy mi hangzik majd el a műsorokban. A lényeg az, hogy a Szabad Európa magyar adása legyen. Így, egyszerűen. Akik létrehozták, egyszerűen demonstrálni szeretnék, hogy a hidegháborút ismét kiterjesztették Magyarországra, és kerül, amibe kerül az amerikai adófizetőknek, ők bizony elindítják a műsorsugárzást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na azért mondtak olyant is, a magyarok nem várhatják el, hogy miattuk kitörjön a harmadik világháború.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában