Európának lépnie kell

2020. február 24. 10:23

Beck Tamás
Népszava
Újra és újra kiviláglik, az európai vezetők tökéletes egykedvűséggel tűrik az uniós alapértékek Orbán általi lábbal tiprását.

„Mondhatnánk: joggal lehet türelmetlen hazánkban minden demokratikus érzelmű polgár, hát még az Orbán-rezsim önkényének kárvallottjai. Amikor már azt hinnénk, a budapesti autokrata végre átlépte a vörös vonalat, újra és újra kiviláglik, hogy az európai vezetők tökéletes egykedvűséggel tűrik az uniós alapértékek lábbal tiprását Orbán Viktor részéről. 

Reményt adott számunkra a hetes cikkelyes eljárás megindítása az Orbán-kormány, valamint a varsói kabinet ellen. Azt kell azonban látnunk, hogy az EU intézményei Kaczynskiékat ugyan keményen szorongatják, Orbán megregulázásához ellenben hiányzik még a politikai akarat is az öreg kontinens politikai döntéshozóiból. Alighanem azért, mert a lengyel kormánypárt formálisan is az európai szélsőjobbhoz tartozik, míg a Fidesz pártcsaládja a legnagyobb frakcióval rendelkezik az Európai Parlamentben. Nem csoda, hogy a retorikáját és ideológiáját tekintve de facto az euro-szkeptikusokhoz sorolható magyar miniszterelnök vonakodik kilépni a néppárti védőernyő alól. Elsősorban a CDU politikusai pedig ódzkodnak attól, hogy a német nagytőke érdekeinek megfelelően a hazai munkavállalókat rabszolgasorba taszító Orbán Viktort kiakolbólítsák az EPP-ből. Marad a felfüggesztés, ami tág teret ad hazánk kormányfőjének, e született intrikusnak a további lavírozáshoz.
 
Tökéletesen megértem azok türelmetlenségét, akik végignézték az elmúlt évtizedben végbement orbáni dúlást az élet minden területén, s úgy érzik, Európának végre lépnie kellene. Lépnie kell, mert immáron erős kétségeink lehetnek afelől, hogy az Orbán-kabinet opponense képes legitim módon végrehajtani egy kormányváltást. Ezért árulkodik végtelen cinizmusról Hidvéghi Balázs pökhendi kijelentése: »Ahhoz, hogy az ellenzék szája íze szerint legyenek a dolgok, ahhoz meg kell nyerni egy választást!« Azt mindannyian tudjuk, hogy törvényhozási választások alkalmával mely politikai erő felé lejt a pálya idehaza. A választási törvény átírása, a médiaviszonyok, a vidéki szavazópolgárok feudális függőségben tartása mind-mind a kormánypártok helyzetbe hozását szolgálják. És akkor nem beszéltünk még a legutóbb Szanyi Tibor szájából elhangzott, örök panaszról, miszerint hazánkban egyedül Orbán Viktor rendelkezik vízióval Magyarország jövőjéről. Amire én annyit válaszolnék: ne tévesszük össze a víziót a rémálommal!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valaki mutasson már nekem egyet az "Orbán rezsim kárvallottjai közül"? De ne olyat, aki a Gyurcsány-Bajnai rezsim haszonélvezője volt korábban.

Vannak, akiknek most sem könnyű. De nekik az "európai demokratikus" időkben sem volt az. Sajnos. De ők sem az "Orbán rezsim kárvallottjai", hanem az utóbbi 30 évé.

Az "Orbán rezsim" ilyesmikkel tette "kárvallottá" őket:
- minimálbér-emelés
- ingyenes tankönyv
- ingyenes iskolai és szünidei étkeztetés
- ingyenes szakmaszerzés
- rezsicsökkentés

Sok minden lehetne jobb. A baj az, hogy most azok "kárvallottoznak", akik alatt sokkal rosszabb volt. Mármint a 'zembereknek. A kárvallotazóknak nyilván nem.

Mi ebben a cikkben az új? "ájrópasegíccs" óta ezerszer lehetett olvasni ugyanezt mástól, máshogy, a lényege mindig ugyanez: demokratikusan nem tudunk hatalomra kerülni, de már majd beledöglünk, hogy nem mi vagyunk hatalmon, ezért rimánkodunk valami külső hatalomnál rimánkodunk, hogy tegyen meg minket helytartónak.
Innen nézve, nekik valóban elviselhetetlen nyomorúság minden egyes nap. Más kérdés, hogy az emberek ezt hogy gondolják - de szorgalmasan dolgozik a goebbelsi propaganda, miszerint nem kell, hogy igaz legyen, csak minél több helyről, minél többször hallják ugyanazt. Aztán hátha célba ér a többi, ehhez hasonló cikk, és leszavaznak az emberek a modern, progresszív, nyugatos bolsevikokra, és a hű kiszolgálóiknak is le fog esni egy kevés morzsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés