Bemutatta az Európai Tanács elnöke az új költségvetés-tervezetet

2020. február 14. 18:47
Egyebek mellett a keretösszeget is megemelték.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken bemutatta az Európai Unió következő hétéves költségvetési tervezetét. Nagy változás a korábbiakhoz képest, hogy bár továbbra is a jogállamisághoz kötik a kifizetéseket, de nem a szankciók elutasításához, hanem elfogadásához fűzi a minősített többséget. Vagyis, ha az Európai Bizottság büntetést javasol, akkor a tagállamok legalább 65 százalékának el kell fogadnia azt – írja a hvg.hu.

A másik változás a korábbi, finn elnökség által benyújtott dokumentumhoz képest, hogy megemelik a keretet 1094 milliárd euróra. Ezzel párhuzamosan nőtt a tagállamok kötelezettségvállalása is, a bruttó nemzeti termék (GNI) 1,074 százalékára. Magyar szempontból a legjelentősebb változás, hogy a javaslat 600 millió euróval megnöveli a magyar kohéziós alap összegét, amely azonban még így is 6 millióval elmaradna a korábbi ciklustól.

Az európai állam- és kormányfők február 20-án ülnek össze, hogy megvitassák a tervezetet, de még erősen kérdéses, hogy sikerül-e döntést hozniuk. Az ott elfogadott tervezetre egyébként az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania (módosítani nem áll módjában), márpedig a testület jelezte, hogy a mostani formájában megvétózza azt – jegyzi meg a hvg.hu

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés