Új generációs mentőszolgálat

2020. február 13.
Drónnal küldött defibrillátor, életmentésbe bevont laikusok, vadonatúj applikációk, hősképzés – Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat újabb öt évre kinevezett főigazgatójával digitális megújulásról, szakmai protokollról és a csenyétei haláleset tanulságairól is beszélgettünk.

Konopás Noémi interjúja a Mandiner hetilapban.

„Ami Csenyétén folyik, az mindennek a teteje, nem érkezett ki a mentő, meghalt egy ember. […] Nem mehetett ki a mentő azért, mert lenézik az embereket, mert cigány” – mondta Kiss István, az abaúji zsákfalu polgármestere. Mi a véleménye erről?
Sehol a világon nincs még egy olyan mentőszolgálat, mint a magyar. A teljes országot egy államilag finanszírozott szervezet fedi le egységes protokollal, autóparkkal. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan ellátást kapnak a bajba került emberek Észak-Magyarország legkisebb településén, mint Pécsett, a fővárosban vagy az országban bárhol. Soha nem foglalkozunk azzal, hogy milyen vallási vagy egyéb kisebbséghez tartozik a minket hívó. Egyetlen dolgot látunk magunk előtt, hogy minél gyorsabban és minél hamarabb segítséget tudjunk nyújtani.

Mégis diszkriminációval vádolták meg önöket.
Visszautasítom, hogy diszkrimináltunk volna. Semmilyen telefonhívásból nem derül ki a bajbajutott bármilyen hovatartozása. Az említett esethez is a legközelebbi csapatunkat riasztottuk, bőven tizenöt percen belül a helyszínen volt a segítség. Az élő hangos telefonbeszélgetés során azonban a háttérből olyan fenyegető hangokat lehetett hallani, amelyekből joggal feltételezhette a tevékenységirányító, hogy a kiérkező mentőegységet ellenséges környezet várja, hogy verbális vagy akár fizikai atrocitásnak lehet kitéve. A mentésirányítónk ezért figyelmeztette az odatartó mentőegységünket, hogy ne közelítse meg a helyszínt, amíg nem biztonságos, vagyis amíg a rendőrség oda nem ér. Egy ilyen potenciális veszélyhelyzet mindenkiben fel kell kapcsolja a piros lámpát: a legfontosabb a mentők testi épsége, hiszen csak ép mentő tud segítséget nyújtani. Ha testi-lelki sérülés éri, vagy a mentőautóban keletkezik kár, akkor nem fog tudni segíteni. A tűz- vagy robbanásveszélyes területre sem megyünk be, amíg a biztonságunk nincs szavatolva. A világ bármely mentőellátásában fő szabály, hogy az ellátóegység biztonsága elsődleges. A bajtársaim helyesen jártak el, megvárták, amíg a helyszín biztonságos lett.

Mi a szakmai protokoll, ha bejön a hívás, a diszpécser dönt?
A Közép-Magyarország régió kivételével mindenhol az országban, így az Észak-Magyarország régióban is a 104-es és a 112-es szám hívásakor a 112-es központban lévő tevékenységirányítók veszik fel a telefont. Ők kérdezik, hol van az adott helyszín, mi történt pontosan. Amikor felmerül, hogy egészségi probléma is van, azonnal élő vonalban kapcsolják a mentők legközelebbi irányítását, a csenyétei esetben a miskolcit. A tevékenységirányítók is így tettek.

Milyen fenyegetéseket lehetett hallani?
Végighallgattam a felvételeket. A verbális inzultusok alapján valóban fennállt a mentőegység veszélyeztetettsége. A mentők helyesen jártak el.

A magyarok 92 százaléka elégedett a hozzáállásunkkal és a szakértelmünkkel”
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés