Ryszard Legutko: Az Európai Néppárt játékot űz a Fidesszel

2020. február 13. 11:50
A nyugati konzervatívok pszichológiailag nehéz helyzetben vannak, így bátorítanunk, inspirálnunk kell őket nekünk, közép-európaiaknak – mondja Ryszard Legutko lengyel filozófus-politikus a Mandinernek. Az Európai Konzervatívok és Reformisták EP-frakciójának vezetőjével a nemzeti konzervativizmusról szóló római konferencián beszélgettünk.

Mit gondol a Donald Tusk EPP-elnök és Orbán Viktor közötti vitáról?

Nem vagyok tagja az Európai Néppártnak, így nem tudok sokat mondani erről, hiszen nem voltam ott az erről szóló találkozóikon sem. Nyilván Donald Tusk szívesen megszabadulna a Fidesztől. De Tusk nem független ember, főleg ami az európai uniós politikát illeti, azaz valaki más elképzeléseinek ad hangot. 

A németekét? Merkelét?

Azokét, akiknek erős a befolyásuk az EU-ban. Talán meg is mondták neki, hogy mit mondjon a Fidesszel kapcsolatban. Az EPP régóta játssza ezt a játékot a Fidesszel: felfüggesztik, ki akarják dobni, mégsem dobják ki… Felállítják a három bölcs tanácsát, akik eldöntenék, mi legyen, aztán ők kiadják a véleményüket, majd kiderül, hogy mégsem adták ki, a felfüggesztés marad…

ez egy vég nélküli játéknak tűnik a számomra. 

Lát rá esélyt, hogy a Fidesz a Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjához fog csatlakozni?

Igen, látok rá lehetőséget, amennyiben a Fideszt érdekli ez a dolog. Szerintem a Fidesz számára a mi frakciónk lenne a természetes otthon, de ehhez persze ott kellene hagynia a Néppártot. 

Mit gondol a „populista” kifejezésről?

Hogy nevetséges. Sértésként kezdte el használni az EU-s politikai fősodor, ezzel is azt mutatva, hogy nem akarnak minket, akiket populistának nevezni, komolyan venni, szóval

megalázásként használják a populista jelzőt.

Sosem ismerték el, hogy az EU elhagyása racionális és legitim döntés lehet adott esetben. 

Sokféle jobboldali irányzat képviselői voltak jelen a római nemzeti konzervativizmus-konferencián: nemzeti liberálisok, katolikusok, vallásos és vallástalan konzervatívok. Hogyan tudnak együttműködni?

Nem minden irányzat tud együttműködni. Például Marion Maréchal említette Voltaire-t, aki számomra nem inspirációs forrás, nem tudom elképzelni, hogy akár a francia konzervatívok számára is az legyen. 

Történelmi időket élünk, amikor a nemzeti szuverenitás és a konzervativizmus újra meghatározó lesz, vagy csak elszigetelt eseményekről van szó?

Én egyelőre nem látok tartós konzervatív fordulatot a világpolitikában. Vannak változások, de nehéz ezek természetét meghatározni, bár vannak benne konzervatív elemek. Még a brexit sem feltétlenük konzervatív dolog.

Boris Johnson konzervatív?

Boris Johnson pártja, a brit Konzervatív Párt,

a toryk egyszerűen nem konzervatívok,

habár vannak közös pontjaik a konzervatívokkal. De Nagy-Britannia egy nagyon szekularizált ország, így a toryk is szekularizáltak, s rengeteg balos elképzelést, szabályozást a magukévá tettek. Ezen a brexit nem sokat változtat. 

A konzervatívok gyakran igen defetisták. 

Ha megnézi, mit csinált a Fidesz Magyarországon vagy a PiS Lengyelországban, látni fogja, hogy nem igazán nevezhetőek defetistának. 

És a nyugati konzervatívok?

Nyilván hihetetlen balos ellenállással találkoznak, és ez nagy hatással van rájuk. Mikor egy olasz politikus ismerősömet arról kérdeztem, mekkora esélye van egy konzervatív kormányzásnak Olaszországban, azt mondta, nagyon nehéz volna, mert akkora az ellenállás az intézményekben, a közigazgatásban, a bürokráciában. Szóval a nyugati konzervatívok pszichológiailag nehéz helyzetben vannak, így bátorítanunk, inspirálnunk kell őket. 

 

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU-nak és az EPP-nek igyekeznie kell. Az USA GB-vel hova-tovább egy új csillagot varrathat fel a zászlójára. Oroszország is összeszedi magát. Kína meg csak nyomul.

Ez az új munkásőr játék, hogy próbáltok megtéveszteni minket! Agyő! X Éberség, elvtársak!

A leszarás nálatok a kézenfekvő, mert családi örökség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés