Dobsa István: Cseh Katalin kijelentése politikai téglakovácsolás

2020. február 12. 9:03
„A Momentum, megalakulása óta egyszer sem járt Kárpátalján, egyszer sem törekedtek kapcsolatfelvételre, és tájékozódásra, ebből adódóan számukra teljesen ismeretlenek a helyi viszonyok is” – fogalmazott Dobsa István.

Mint ismert, Cseh Katalin tévéinterjúban tiltakozott az ellen, hogy Magyarország blokkolja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz addig, amíg az ukrán kormány nem biztosítja a kárpátaljai magyarság alapvető jogait a nyelvhasználat és az oktatás területén. A KMKSZ Ifjúsági Szövetségének elnöke, a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! c. műsorában reagált a Momentumos képviselő nyilatkozatára.

„Igazából nincs új a nap alatt, ezt láthatjuk. Az erdélyi és a felvédéki magyar közösség után, most a kárpátaljai magyarokba rúgott egy nagyot a Momentum.

Cseh Katalin kijelentésével a politikai téglakovácsolás egy nagyon piszkos módszerét láthattuk,

ugyanis uszítással, a valós információk eltorzításával próbál meg szelet fogni a Momentum politikai vitorlájába. Mi ezt innen, Kárpátalján, így érzékeljük. A képviselő asszony egyszerre uszít a magyar kormány és a kárpátaljai magyar emberek irányába, ezért én meg is ragadnám az alkalmat és fel is szólítanám, hogy mielőtt véleményt formál, előtte sokkal jobban tanulmányozza a témát, ugyanis több sebből vérzik ez az állítás” – fogalmazott Dobsa István.

Kiemelte: „a magyar kormány képviselői rendszeresen tartják a kapcsolatot, és rendszeresen véleményt cserélnek a helyi közösség vezetőivel helyi szinten, minden lépés és döntés ennek tükrében születik meg. Az utóbbi évek alatt számos fórumon, egyeztetésen hangzott el, hogy Magyarország a jószomszédi viszony kialakításában érdekelt, és meg vannak azok a konkrét lépések, melyekben ez testet is ölt. Az idő rövidsége miatt, a teljesség igénye nélkül most csak azokat a gazdasági és szociális segélyezési csomagokat emelném itt ki, amelyek az utóbbi években elérték Ukrajnát. Ezzel szemben a képviselő asszony úgy tesz ilyen fajsúlyú kijelentéseket, amelyekkel akár több tízezer embert sodorhat veszélybe, egyfajta bűnbakként vízionálva minket, hogy

a Momentum, megalakulása óta egyszer sem járt Kárpátalján,

egyszer sem törekedtek kapcsolatfelvételre, és tájékozódásra, ebből adódóan számukra teljesen ismeretlenek a helyi viszonyok is, ismeretlenek az itteni emberek. Ezért önmérsékletre szólítanám fel a képviselő asszonyt és minden olyan ellenzéki politikust, aki a Kárpátaljai magyar közösséggel kapcsolatosan tesz kijelentéseket. A valós problémák megkerülésével, csak politikai haszonszerzéskor kívánnak tudni a kárpátaljaiakról. Mi nem kérünk ezekből az emberekből” – tette hozzá.

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem jártak Kárpátalján, nem ismerik a helyzetet? Mi ez az álnaivitás? Még ha nem is ismerik a témát, akkor is magyar EP képviselők! Miért Ukrajna érdekeit védik ezek a mocskos hazaáruló rohadékok? Ki kérte fel őket arra, hogy az ellenfeleinket támogassák?

Pontosan. Nem akadály, ha valamiről semmit nem tudnak, azért van véleményük.

"Az de jó szakma."

[ Vályogöntés?? A vályogvetés az tulajdonképpen a szalma-törekes agyagos-sáros massza (vályog)téglaformába öntése. ]

A Kárpátaljai nyelvhasználatban a _téglakovácsolás talán olyféle inkább mint a közismert és széleskörűen gyakorolt macskapatkolás, ....vagy kicsiny atka patkolás - hogy senkise gondoljon valami csúnya rossz szakmára.

"Az olyan, mint a vízgereblyézés, vagy valami más?"

Én is tippelek ilyesmire :-)

A nyelvtörvény mögött sok minden más is van.
Idézet egy elemzésből.

Elkerülendő az ország kisebbségpolitikájának szubjektív értékelését, idézzük néhány észrevételét a Nemzeti kisebbségek védelméről szóló Európai Keretegyezményt végrehajtását vizsgálni hivatott Konzultációs Bizottságnak Ukrajna első jelentését értékelő, még 2002-ben született okmányából.

A törvények nem tartalmazzák a nemzeti kisebbség és az őslakos népek meghatározások értelmezést, a nemzeti okmányok továbbra is százharminc nemzetiségről beszélnek, hiányzik a kisebbségek lajstroma - vagyis nem tisztázott a kisebbségi jogok címzettje, jogalanyának meghatározása.
- Az Alkotmány megkülönböztetést tiltó normáját (24. cikkely) a kisebbségek pozitív megkülönböztetését célzó (például a választási szabályok megalkotásánál) döntések ellenérveként alkalmazzák.
- A Nemzeti kisebbségekről szóló törvény garantálja a kisebbségek jogát a kulturális autonómiára, de semmilyen jogszabály nem rendelkezik ezen intézmény formáját, tartalmát és működésének mechanizmusát illetően.
- Aggodalomra ad okot a nyelvi kérdés körül mind a politikum, mind a társadalom köreiben elmérgesedő vita.
- Ellentétes a Keretegyezmény 9. cikkelyével az elektronikus médiáról szóló törvénynek az a tétele, mely szerint az országos lefedettséggel rendelkező rádió- és TV-csatornák csak államnyelven sugározhatnak, a kisebbségi nyelveken csak regionális adók sugározhatnak adást.
- Aggodalomra ad okot a nyelvtörvény tervezete, melynek elfogadása hátrányosan érintené a nyelvi kisebbségeket.
- Ellentétes a Keretegyezmény normájával az a törvényi előírás és létező gyakorlat, mely szerint csak a kisebbségek által többségben lakott településeken lehetséges az államnyelv mellett a kisebbségi nyelv hivatalos használata.
És ami mára élesen aktuálissá vált: a Konzultatív Bizottság felhívja az ukrán illetékesek figyelmét, hogy körültekintően járjanak el az oktatási reform megvalósításakor, ne engedjék meg, hogy szűküljenek a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogai.
http://epa.oszk.hu/00400/00462..

Mindezek jelenleg is fennállnak.

Ha az ÚJ-SZDSZ megszólal konkrét ügyekben, mindig kilóg a politikai lólábuk. Undorító, ahogy írják-mondják az állítólagos 21. századiságuk népbutító általánosságait, s e közben sorra buknak le az aljas, hazaáruló, szakszerűtlen ténykedésükkel.

Cseh kettős mérce

Az ukrán nyelvtörvényt módosítani kell, hogy a magyar kisebbségek szabad nyelvhasználathoz fűződő joga ne sérüljön, és identitásuk megőrzése lehetővé váljon.

Ukrajna NATO és EU-tagságának blokklása viszont nem arányos válasz. Magyarország számára az egyik legfontosabb geopolitikai kérdés Ukrajna euroatlanti integrációja. Ráadásul a kárpátaljai magyarok érdekvédelme is sokkal hatékonyabbá válna, ha Ukrajna az euroatlanti közösség tagja lehetne.

A magyar kormány vétójával valójában csak Vlagyimir Putyin jár jól, a lépés az egész régió stabilitását veszélyezteti.
Ukrajna euroatlanti integrációjának hiánya vezetett oda, hogy kárpátaljai magyaroknak is meg kellett halniuk Putyin piszkos háborújában. Írja a facebookon Cseh Katalin

Szerintem Magyarország feladata, hogy az elcsatolt területen élőket védje. Továbbá a határaikhoz közel lévő országokban béke legyen. Az EU eddigi tevékenysége azt mutatja, hogy a kisebbségek és nemzetiségek, őslakóság védelme harmadrangú kérdés. Kivételt képez, ha Magyarországot kell elítélni.

a téglátnem kovácsolják, hanem égetik
....
Ez csak az agyagból készült téglára cserépre igaz. A vályogtéglára már nem. Ezen kívül van a tömés vályogfal.

A tégla készítésére a téglavetés a régies, megfelelő meghatározás.

Lásd: https://www.arcanum.hu/hu/onli..

A Momentumnak egyelőre az erdélyi és felvidéki, a román illetve szlovák pártok támogatását adták parancsba. Az ukrán nacionalisták támogatására még nem utasították őket, de még ez is bekövetkezhet, és ők végre fogják hajtani.

Persze, szerinted a kormány a semmi ellen tiltakozik. Az ukránok ott vannak szarban, hogy a nemzetiség akkor is az, ha magyar, akkor is az, ha orosz. Amit a kárpátaljai magyaroknak megadnak, azt joggal fogja követelni a Donbasz vidékén élő 8-10 millió orosz is. Akik azért balhéznak, mert a nyugat felé húzó Ukrajnában nem akarnak egy, az anyaországgal ellenséges országban határon túli oroszokká válni. Ezért inkább elszakadnának. Ezt Trianon után nekünk nem nehéz átérezni.

Ez miatt kéne nekünk lemondani a tőlünk elszakított kárpátaljai magyarokról, annak érdekében, hogy ez ne lehessen precedens. De minket ez miért érdekeljen? Az ukrajnai balhét nem mi kavartuk. Akik tették, azok oldják is meg. Minket csak a magyarok érdekelnek. A Momentumnál viszont az internacionalista pártérdek felülírja a nemzeti hovatartozást, már ha van nekik ilyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés