Yoram Hazony: Magyarország kiáll magáért, és Európa?

2020. február 4. 11:40
Az egyén, aki kötődik nemzetéhez, nem érezheti magát szabadon, ha a saját családja, saját nemzete nem szabad. A nemzeti szabadság az egyéni szabadság záloga – jelentette ki szónoklatában a római Nemzeti konzervativizmus-konferencián Yoram Hazony izraeli tudós.

A Brexitnek meg kellett történnie – kezdte előadását az izraeli tudós, A nacionalizmus erénye című kötet szerzője, Yoram Hazony. A Herzl Intézet igazgatójának munkája 2019-ben elnyerte az Egyesült Államokban az Év Konzervatív Könyve díjat. 

Harminc évvel ezelőtt a szabadság győzelmet aratott a kommunizmus felett. De van némi zavarodottság, mivel erről úgy beszélünk, mintha ez csak az egyéni szabdság győzelme lett volna, s nem a nemzeti szabadságé is. 

Mit tudnak a nemzeti konzervatívok? Tudják, hogy van olyan, hogy nemzet. De a nyugati iskolában, a nyugati egyetemeken ma nem beszélnek a nemzetekről. Szerintük csak a beleegyező egyének alkotják a demokrata kormányzatot a társadalmi szerződés elmélete szerint. 

Egy nemzet nem pusztán egyének halmaza, hanem egy nép, ami a kölcsönös lojalitáson, hűségen alapul – figyelmeztetett Hazony. – És a nép közös hagyományra alapszik, amit továbbad. 

Tudjuk, hogy az egyén, aki kötődik nemzetéhez, nem érezheti magát szabadon, ha a saját családja, saját nemzete nem szabad. A nemzeti szabadság az egyéni szabadság záloga. 

A szabad nemzetek világát nem most találták ki. Ez a zsidó-keresztény civilizáció alapja – tette hozzá Yoram Hazony. – Mi, nemzetiek és konzervatívok nem hisszük el azokat a hazugságokat, amelyeket mondanak nekünk.

Mi, nemzeti konzervatívok sajátos szituációba vagyunk: a sajtó és az egyetemek a baloldal kontrollja alatt vannak. Nem hisszük el a propagandát, amit ezen fórumokon tolnak, és pontosan értjük, hogyan hazudnak róluk, és nem hiszünk nekik – fejtette ki Hazony. 

Hűség ügyében nagy különbség van a racionalista liberálisok és a konzervatívok között. A racionalista liberálisok szerint kizárólag a szabad beleegyezés teremt lojalitást és szövetséget. A szabad beleegyezés nagyon fontos a politikai életben, de ez a felfogás téves. 

A konzervatív úgy gondolja, hogy a kötelességek és a hűség nem csak szabad beleegyezésből fakadnak. A politikai és közösségi élet tele van nem választott kötelességekkel. Kötelességeink vannak szüleink, nagyszüleink, gyermekeink felé, és ezeken nem változtathatunk. Kötelességeink vannak egyházunk felé és hazánk felé, és nem azért, mert a hazánkat megválasztottuk. EZ nem választott, hanem adott kötelesség és adott hűség.

Az Európai Unió a racionalista liberalizmuson alapszik, és nincs benne hely a lojalitásnak – jelentette ki Yoram Hazony. – Az EU elitje gyanúval kezeli a nemzeti és a helyi kötődést.  A tudós emléztetett: amikor Nigel Farage utolsó beszédét mondta az Európai Parlamentben, és felmutatott egy kis brit zászlót, rászólt az ülés levezetője, hogy ne tegye. 

Bármikor, amikor a saját nemzeti pénzedet használod, kifejezed identitásod és kötődésedet – mutatott rá Hazony.

Az európai nemzeteknek fontos dolgokon kell együtt dolgoznia, ahogy minden nemzetnek is. Egy ilyen dolog a szabad piac Hazony szerint. A szabad piachoz azonban nem kell feladnunk sem a pénznemünket, sem a saját törvényeinket és a határainkat sem – tette hozzá. 

Európát veszély fenyegeti keletről, Európát veszély fenyegeti délről és másfelől is, meg kell védenie határait. Európa álomvilág sokak számára a II. világháború óta – figyelmeztetett Hazony, aki szerint az európaiaknak késznek kell lennie biztosítani a saját biztonságát.

Készen vannak erre? – kérdezte. – Mert Lengyelország készen áll; Magyarország készen áll; de Európa készen áll? 
Hazony szerint ez az önvédelem kötelessége Európának, nem pedig valami szabadon választható dolog. 

A keresztény nemzeti, zsidó és nemzeti alapelvek összhangban vannak az európai hagyománnyal – tette hozzá. – Ezért nem adjuk fel, és kitartunk a bibliai moralitást, Isten, a férfi és nő mellett. És nem adjuk fel a lojalitást. 

A liberális racionalista birodalom ellenünk van – hangsúlyozta. – Mi viszont szembe nézünk vele. Amivel még szembe kell néznünk, az a saját félelmünk. 

Fel kell vállalnunk a felelősséget, az egyéni és közösségi önfenntartás felelősségét, amit Isten tett a vállunkra – hangsúlyozta az előadó.

A konferenciát, melyen délután Orbán Viktor is felszólal, az American Conservative szerzőjének és szerkesztőjének, Rod Drehernek előadása nyitotta meg, melyet itt olvashat.

A Nemzeti Konzervativizmus konferenciát először 2019 nyarán rendezték meg Washingtonban. A mostani római rendezvényen felszólal többek közt Douglas Murray, a Spectator szerkesztője, az Európa furcsa halála szerzője; Roberto de Mattei olasz közíró; John Fonte; John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke; Thierry Baudet holland politikus; Georgia Meloni, a Fratelli d'Italia olasz konzervatív párt elnöke; Ryszard Legutko lengyel filozófus, a PiS EP-képvioselője; Marion Maréchal francia nemzeti politikus, Le Pen unokája; az amerikai Hudson Intézet munkatársai; Thierry Baudet holland politikus, A határok jelentősége című kötet szerzője; és sokan mások. A konferencia elnöke Yoram Hazony. 

A Yoram Hazonyval 2019 márciusában készített interjúnkat itt olvashatják.

Még több Yoram Hazony a Mandineren itt.

 

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

mintha a náci agyhalott kurucinfot idéznéd, ott a helyed

Az inkviziciónak semmi köze sem volt a Biblia nyelvéhez.

A nacionalista nem soviniszta.
Egy dolog a nemzeted tartani valamite, mas dolog leigazni a kisebbseget, tudod?

Ebben az esetben nem az internacionalizmus élharcosaival van dolgunk.

Azért ez nem egészen van így.
Most egy cipőben evezünk sok tekintetben, Izrael állammal legalábbis...
Magyarország nemcsak magáért áll ki, közben járulékos tényezőként, Európáért is.
A gond, hogy Soros-Európa ezt pont le.zarja, kemény aljassággal.

Helyesen:
Magyarország nemcsak magáért áll ki, közben járulékos tényezőként, Európáért is.
A gond, hogy a Rothscvhild-Soros-Európa ezt pont le.zarja, kemény aljassággal.
Éppen úgy, mint anno tette a Rothschild-Brandeis-Baruch nemzetség...

Miért engem kérdezel? Ti újabban sokkal jobban ismeritek a kereszténységet, mint mi. Meg egyébként a NER csak nektek valami. Nekem semmi. A szokványos propaganda sajtótok rágja a pofátokba, meg a gyűlölet félóráitokon érzékenyítenek ezzel titeket! Nehogy elfelejtsetek gyűlölni!De szerintem fogalmatok sincs róla, hogy mi az.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés