Az ellenzéki önkormányzati győzelmek lehetőséget, de nagy veszélyt is tartogatnak

2020. január 27. 19:29

Török Gábor
Nyugat.hu
Az ellenzéki választók valóban ellenzéki gondolkodásúvá váltak. Interjú.

„– Az iménti beszélgetésből feltűnt az a gondolatmeneted, hogy megváltozott a választók gondolkodása, elhiszik azt, hogy akár változás is lehet. Szombathelyen tavaly ősszel szinte könnyedén győzött az ellenzék, kényelmes többségük van. Itt most ellenzéki, kormányváltó hangulat van. Elképzelhető, hogy itt és abban a tíz megyejogú városban, ahol az ellenzék győzött, ez a gondolkodásbeli változás kitarthat 2022-ig is?

– Az ellenzéki választók valóban ellenzéki gondolkodásúvá váltak. Tehát a pártkötődés kevésbé fontos számukra. A lényeg, hogy számukra az a fő motiváció, hogy ne folytatódjon a Fidesz kormányzása. Ezt láttuk már egyébként a 2018-as taktikai szavazásoknál is, és 2019-ben is. A 2019-es ellenzéki siker ráadásul reményt is adott nekik, ami korábban alig-alig volt számukra.

Azt gondolom, nyilvánvaló, hogy ez a lassú és szerves folyamat nem áll meg 2022-ig. Az ellenzéki szavazók nyilvánvalóan azt várják az ellenzéki pártoktól, hogy az önkormányzati választásokra létrehozott ellenzéki egységet teremtsék meg a parlamenti választásra is. Nyilvánvaló, ehhez az a motiváció, amit az őszi önkormányzati választás eredménye adott, szerintem ki fog tartani 2022-ig. De ez nem is csak egy vélemény, a közvélemény-kutatások világosan mutatják, ha nincsenek is többségben, de jelentősen erősödtek azok, akik ma kiélezettebbnek gondolják 2022-t. És ahogyan közeledünk az országgyűlési választásokhoz, szerintem ez a tábor egyértelműen növekedni fog.

Ma minden kalkuláció, minden prognózis azt mutatja, hogy a 2022-es választás nem olyan lesz, mint a 2014-es és a 2018-as, más formában is mérkőzik meg egymással a kormány és az ellenzék. Lesz Fidesz és nem-Fidesz, ahogyan ezt Lázár János is megfogalmazta, a szavazótáborok elszántsága, eltökéltsége, reménysége is másként fog alakulni.

– Említettük már a tíz, ellenzéki vezetésű várost, de vannak kisebb városok is, ahol az ellenzék irányít. Ezeknek az ellenzéki városvezetőknek most két évük van, hogy alternatívát mutassanak fel a korábbi helyi politizálásra. Ha ezt jól csinálják, be tudnak-e mutatni egy vonzóbb alternatívát a szavazóknak?

– Nyilván az ellenzék számára nagy lehetőség, hogy helyi hatalmi pozíciókhoz jutott, hogy nem csak ellenzékként, hanem cselekvőként is megmutathatja magát. De érdemes arról is nyíltan beszélni, hogy erőforrásokhoz juthatnak, ami fontos lehet most is és 2022-ben is. Ugyanakkor ennek van egy veszélye is. Nyilvánvalóan az ellenzéki politizálás egyfajta felelőtlenséggel is jár abban az értelemben, hogy nem számon kérhető a cselekvés. A cselekvőnek megvan a lehetősége, hogy alkosson, de megvan a veszélye is, hogy ha nem alkot, nem tud létrehozni valamit, akkor lejáratódik.

Azért ez egy duplafenekű lehetőség az ellenzék számára. Mert abban az esetben, ha a helyi koalíciók rosszul teljesítenek, vagy menetközben felborulnak, a különböző szereplők nem tudnak egy irányba húzni, aminek nyilvánvalóan jelentős az esélye, hiszen ezek különböző pártokból létrehozott koalíciók, akkor ez rosszabb helyzetbe hozhatja az ellenzéket 2022-ben, ezeken a helyeken. Itt van Szombathely példája. Most a figyelem nyilván az ellenzéki egység felé fordul, de ha rosszabbul teljesítenek, mint a korábbi fideszes városvezetések, esetleg felbomlik az egység, akkor az helyben sokkal rosszabb helyzetet eredményez 2022-ben az ellenzék számára, mintha a városvezetői pozíciót a Fidesz foglalta volna el.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék sikeresen egybetartja a fideszes szavazókat.

Ja, és ez a 400 karakteres új korlát tényleg baromi idegesítő.

Kb. 4 mondat... semmi szükség erre.

Szerintem már belehajszolták magukat a közös listába / 106 közös jelöltbe.
Meglátjuk, nem veszélytelen rájuk nézve sem. Ha csak 5-10%-nyi szavazójuk otthon marad (pl. Gyurcsány miatt), már vége is a dalnak. A másik nagy veszély, hogy lényegében egy lapra tesznek fel mindent. Ami ha nem jön be, hogyan tovább?!?

Naná, minden vágyunk, hogy kifizessük és elszenvedjük a jó ötleteiteket! Amit ti gyorsan meg fogtok oldani, egyszerűen lehazudjátok! Nem is ti csináljátok, hanem a fidesz. Nem is igaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés