Socci: kiakadt Ferenc pápa a Benedek-féle cölibátus-könyvön

2020. január 16. 11:42
Igen dühös lett Ferenc pápa a hírek szerint amiatt, hogy elődje, Benedek pápa közösen jegyzett egy könyvet a papi cölibátus védelmében Robert Sarah bíborossal. Elrendelte, hogy Benedek pápa nevét vegyék le a könyvről, de ez csak részben valósult meg.

Antonio Socci vatikanológus szerint Ferenc pápa rendelte el, hogy vegyék le a szerzők közül elődje, XVI. Benedek pápa nevét arról a papi cölibátust védelmező könyvről, melyet eredetileg az emeritus egyházfő Robert Sarah afrikai bíborossal, a vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával közösen jegyzett.

A 175 oldalas kötet, az Des Profondeurs de nos coeurs (From the Depths of Our Hearts) körül azután tört ki a botrány, hogy a francia kiadó, a Fayah úgy jelentette be a kötetet, hogy annak szerzői Sarah bíboros és Benedek pápa, akik külön jegyzik a fejezeteket.

Ezután azonban Georg Gänswein érsek, Benedek pápa titkára bejelentette, hogy ez félreértés, és a kötet szerzője Sarah bíboros, aki Benedek pápa közreműködésével írta azt. Úgyszintén visszavonták Benedek aláírását a bevezető és a konklúzió végéről – tweetelte Sarah bíboros január 14-én.

Az angol nyelvű kiadó, az Ignatius Press azonban úgyszintén január 14-én bejelentette, hogy a kötet igenis kétszerzős, és ők úgy tekintik, hogy a bevezetőt és a konklúziót is a két szerző írta – az angol kiadás február 20-án jelenik meg.

A kiadót és Sarah bíborost téves információk terjedésével gyanúsították meg.

A kötet aktualitása, hogy az őszi Amazonas-szinódus házas papok felszentelését irányozta elő a paphiány miatt az Amazonas-medence számára. Ferenc pápáról nem világos, hogy miként gondolkodik a kérdésben, habár korábban egy repülőinterjú keretében úgy nyilatkozott, hogy személy szerint a cölibátus pártján áll.

Ferenc pápa most készül kiadni az Amazonas-szinódus kapcsán készülő apostoli buzdítását, s ebben valószínűleg érinteni fogja a cölibátus kérdését is, viszont Benedek pápa váratlan színre lépése behatárolja a lehetőségeit.

Felvetődött az a kérdés is, hogy Sarah bíboros és a nyugdíjas pápa nem vonja-e kétségbe Ferenc pápa tévedhetetlenségét. A pápai tévedhetetlenség dogmája azonban csak ex cathedra kijelentésekre vonatkozik, nem minden pápai megnyilatkozásra.

Antonio Socci vatikanológus szerint Ferenc pápa igen dühös volt a hírek hallatán, és azt szerette volna, ha Benedek pápa teljesen visszavonja a nevét a kötetről. Ezután gyanúsították meg Sarah bíborost azzal, hogy hazudott, és Benedek engedélye nélkül használta az ő nevét a kötethez. Sarah bíboros viszont ragaszkodott állításához.

Socci szerint Benedek pápa nem kívánta magára hagyni Sarah bíborost, viszont szerette volna megvédeni titkárát, a két pápa közti közvetítőt, Georg Gänswein érseket a „dél-amerikai vendettáktól”, s így született meg a kompromisszum, miszerint a kötet Benedek pápa hozzájárulásával és kontribúciójával készült.
 

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

'1. A magad nevében beszélj. 2. Ez az egy mondatod is önellentmondásos.

Túl sok az ellenőrizetlen információ a cikkben. Majd az illetékes szereplők nyilatkoznak, ha akarnak.

Majd, ha személyesen XVI. Benedek pápa nyilatkozik, akkor elhiszem, hogy az utolsó pillanatban nem járult hozzá társszerzőségének feltüntetéséhez.
Azért az jellemző, hogy pont a németek vették le a nevét és a képét a német pápának.

https://www.magyarkurir.hu/hir..

https://www.magyarkurir.hu/hir..

https://www.magyarkurir.hu/hir..

Én természetesnek tartom az ellentétet. Benedek pápa egy magasan képzett német tudós teológus, amíg Ferenc pápa a sokkal durvább ellentétekkel, juntákkal etc. sújtott Dél-Amerikából jön, ahol hívő mégcsak lenne, de pap nincsen elég. Különben a reformátusok és a görög-katolikusok is egész jól megvannak a családos lelkészeikkel.

Nem "támadtam", hanem egy megállapítást tettem: önellentmondás, amit írtál. Felelj erre, ha tudsz értelmesen érvelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés