Szakértő: A valaha volt legnehezebben elfogadott uniós költségvetés lehet a mostani

2020. január 13. 9:48
A helyzetet nem könnyíti meg, hogy Nagy-Britannia kilépésével 15 milliárd euróval csökken az EU következő ciklusának költségvetési kerete – tette hozzá Szabó Dávid József.

A valaha volt legnehezebben elfogadott uniós költségvetés lehet a mostani, amennyiben nagyon széttartó érdekeik ellenére közös nevezőre jutnak a tagországok – mondta Szabó Dávid József külpolitikai elemző hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A szakértő hozzátette: a helyzetet nem könnyíti meg, hogy Nagy-Britannia kilépésével 15 milliárd euróval csökken az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetési kerete.

Elmondta: ahhoz, hogy egyes országok hangosabban tudják képviseltetni álláspontjukat az új uniós költségvetésről szóló vitán, a visegrádi négyekhez – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – hasonló érdekcsoportok fognak összeállni. A jelek szerint az önszerveződések nem csak regionális csoportosulásokra korlátozódnak, hanem olyan érdekek mentén is, mint a kohéziós fejlesztési források szinten tartása – tette hozzá.

Magyarország az érdekcsoportokat tekintve előnnyel rendelkezik, hiszen a visegrádi négyeknek – az agrártámogatások és a felzárkóztatási támogatások ügyében is – hosszan tartó, közös érdekük van – hangsúlyozta Szabó Dávid József.

A műsorban elhangzott, hogy valószínűleg februárban tartanak majd rendkívüli EU-csúcsot az új uniós költségvetés ügyében.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés