Kim Dzsong-Un: Észak-Korea súlyos gazdasági helyzetben van

2019. december 30. 7:12
A diktatórikus ország vezetője figyelmeztette az állampártot a kilátásba helyezett amerikai szankciók súlyosságáról.

Figyelmeztette a Koreai Munkapárt főbb vezetőit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, hogy országa súlyos gazdasági helyzetben van, és azonnali intézkedéseket szorgalmazott a helyzet javítására. Kim szavait, amelyek a párt központi bizottságának szombaton megnyílt plenáris ülésén hangzottak el, hétfőn idézte a hivatalos észak-koreai média, néhány nappal a Phenjan által Washingtonnak megszabott újévi ultimátum előtt. Kim Dzsong Un az év végéig adott határidőt az Egyesült Államoknak, hogy engedményeket tegyen az atomprogramjáról szóló tárgyalások folytatása érdekében, ellenkező esetben „karácsonyi ajándékot” helyezett kilátásba.

A plenáris ülésen elnöklő Kim kijelentette, eljött az idő, hogy „határozott fordulatot” hajtsanak végre az ország gazdasági fejlődésében. Ismertette az összegyűlt pártvezetőknek azokat a feladatokat, amelyeket a „nemzetgazdaság fő iparágait sújtó súlyos helyzet sürgős javítása érdekében” végre kell hajtani. Észak-Koreában nem tesznek közzé gazdasági statisztikákat, a pénzügyi eredményeikre vonatkozó adatok külföldről származnak. Júliusban a dél-koreai központi bank becslése szerint a nemzetközi szankciók következtében Észak-Korea gazdasági növekedése 4,1 százalékkal esett vissza, ez volt a legsúlyosabb helyzet az 1990-es évek éhínség óta.

A 2018-ban elért közeledést követően az észak-koreai atomprogramról folytatott tárgyalások Kim és Donald Trump amerikai elnök februári hanoi találkozója óta ismét zsákutcában vannak. Phenjan nemrégiben több rakétaindítást hajtott végre szohei kísérleti rakétatelepén. Az ENSZ Biztonsági Tanács több határozata is tiltja Phenjan számára a ballisztikusrakéta-programot. „Phenjan döntése, hogy több napra összehívta a párt plenáris ülését, jól mutatja, mennyire súlyosan ítéli meg a bel- és külpolitikai helyzetet” – idézte Csong Szung Csangot, a dél-koreai Szedzsong Intézet kutatóját az AFP francia hírügynökség.

(MTI)

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a vicc is azt mondja: tessek mondani, ez mar a kommunizmus, vagy lesz meg rosszabb is?

"Kim kijelentette, eljött az idő, hogy „határozott fordulatot” hajtsanak végre az ország gazdasági fejlődésében."

Nálunk is ezt csinálta a baloldal, már a nyolcvanas évektől fogva. Állandóan fordulatot, meg reformokat jelentettek be, amik aztán soha nem vezettek eredményre. A kurva nagy szakértőik persze még ma is osztogatják a kéretlen tanácsaikat.

De megvalósul az egyenlőség.

Ritkán szólsz, de az hasít...

Telitalálat.
Hát még mennyi pénz kell ahhoz, amikor egy 9 milliós ország, egy főre jutó 37.262 USD-s GDP-vel az egész Közel-Keleten tavaszt varázsol...
De megint igazad van: az nem erőszak, az demokratikus átalakulás...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés