Keresztállítás a Nyugatinál: megkérdeztük Soproni Tamást és Novák Elődöt

2019. december 17. 8:33
Politikai okból tiltotta-e be a momentumos polgármester, Soproni Tamás a Mi Hazánk keresztállítási akcióját, és náci szellemiségű-e Novák Előd pártja? Őket kérdeztük.

Megtagadta a területhasználati engedélyt Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Mi Hazánk Mozgalomtól, amely a Novák Előd által 2002-ben indított adventi akció keretében a Nyugati téren kívánt felállítani egy nagy méretű kettős keresztet. A Momentum politikusa hivatalos levelében azt írta, hogy a tér a karácsonyi időszakban való „foglaltsága és megnövekedett használata” miatt döntött így.

A Mi Hazánk ennek ellenére felállította a keresztet. Novák Előd erre közölte, hogy ez egy „keresztényellenes döntés”, amely „a frissen hatalomra került momentumos politikus kiskirálykodását jelzi”. Soproni  ugyanakkor hétfőn a Facebookon azt írta,

az ügynek „semmi köze a keresztekhez vagy a kereszténységhez, ahogy a Mi Hazánknak sem”,

és nem fognak „a kormánypárt kegyeit kereső kispályás náciknak reklámfelületet biztosítani”. Hozzátette, a felállított kereszt ügyét továbbították a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak.

Megkérdeztük az érintett feleket, elsőként a momentumos polgármestert.

Soproni: Ezek mind kisnyilasok!

Tegnapi Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy amíg ön a VI. kerület polgármestere, „nem fogja magát egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújva reklámozni”. Eszerint úgy véli, a Mi Hazánk Mozgalom célja a keresztállítással az önreklámozás?

Igen, ez az állításom.

Nem gondolja, hogy azzal, hogy „beleállt” ebbe az ügybe, épp ön csinál ingyen reklámot a Mi Hazánknak?

Én azt gondolom, hogy a Mi Hazánk, mint a Fidesz szatelitpártja, ugyanazt szeretné elérni ezzel az akcióval, mint a VIII. kerületi fekete ruhás masírozásukkal: azt akarják láttatni, hogy most, hogy Budapestet a progresszívebb erők irányítják, elszabadult a szélsőjobboldal, és

kijöhetnek a nácik az utcára.

Szerintem felelősségünk van abban, hogy ez ne történhessen meg. Az a feladatunk, hogy ne engedjünk teret ennek a kisnyilas pártnak a fővárosban.

Tehát ezért tiltotta meg a keresztállítási akciót?

Így van! Nem szeretnénk Terézvárosban teret adni annak, hogy egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújva reklámozza magát. Mindannyian tudjuk, hogy a Mi Hazánk semmilyen keresztényi értéket nem képvisel. A tolerancia, a szeretet és a szolidaritás írmagja sincs meg bennük, pedig a karácsonynak pont erről kellene szólnia. Én nagyon támogatnám, ha bármilyen keresztény felekezet szeretne keresztet állítani a Nyugati téren, vagy bárhol Terézvárosban. Nyilvánvaló, hogy

a Mi Hazánk csak a Hanuka alkalmából menórát állító zsidó felekezetet szeretné hergelni.

Ön a Mi Hazánknak küldött hivatalos levelében a Nyugati tér a megjelölt időszakban való foglaltsága és megnövekedett használata miatt nem járul hozzá a közterület használatához. Melyik a valódi oka, hogy megtagadták a területhasználatot? Az, hogy ön szerint nácik, vagy az, hogy foglalt a tér?

Igen, a hivatalos válasz természetesen ez, az egyik ok a tér foglaltsága. De nem ez a fontos üzenet ebben, hanem az, hogy náci szellemiségű pártok ne jelenjenek meg a köztereinken!

Ön szerint nem hatalommal való visszaélés az, hogy a – Mi Hazánk videójában láthatóan késő délután sem túl forgalmas – téren a megnövekedett használatra hivatkozva nem engedélyezi a keresztállítást, miközben ön is kijelenti, hogy a valódi oka a tiltásnak, az, hogy – az ön szavaival élve – „náci szellemiségűek”?

Ez nem hatósági, hanem tulajdonosi döntés, tehát természetesen nem hatalommal való visszaélés. Én az önvédő demokráciában hiszek, nem abban, hogy felrakhatjuk a két kezünket, és a toleranciára, valamint a liberalizmusra hivatkozva azt mondhatjuk, hogy jöjjön ide bárki. Hallotta ön már Dúró Dórát beszélni? Novák Elődöt? Toroczkait?

Ezek mind kisnyilasok.

Mikor tapasztalt a Mi Hazánk Mozgalom részéről bármilyen rasszista, antiszemita megnyilvánulást?

Vissza lehetne nézni a megjelenéseiket, kommentjeiket, Novák Előd, vagy akár Toroczkai László előéletét. A folyamatos migránsozás és gyűlöletkeltés – amelyben a Fidesz csatlóspártjaként az élen járnak – mind-mind rasszista megnyilvánulások. 

Ha már a „náci szellemiségről” beszélt: nem érzi visszásnak ezeket a kijelentéseket annak fényében, hogy az ön pártja, a Momentum még most, az önkormányzati választáson is együttműködött azzal a Jobbikkal, amelynek tagjai között ma is ott van Szávay István, aki egy zsidó nő bántalmazásával hencegett? Sőt, közös listán indultak a Jobbik regionális igazgatójával, Kulcsár Gergellyel, aki több más antiszemita megnyilvánulása mellett leköpte a holokauszt áldozatainak emlékművét. (Soproni Tamás az őszi önkormányzati választásokon a Momentum, az LMP és a Jobbik támogatásával lett a VI. kerület polgármestere – a szerk.)

Erre azt tudom mondani önnek, hogy amint levelemben is láthatja, én sosem fogok együttműködni nácikkal!

Novák Előd: Ezt nem engedhetjük!

Soproni Tamás szerint a Mi Hazánk náci szellemiségű párt, és tagadhatatlan, hogy a párt vezető politikusai közül többeknek valóban voltak vitatható kijelentései, elég Toroczkai Lászlót idézni, aki az alapításuk alkalmával azt mondta „Olyan Magyarországot szeretnénk, ami fehér szigetként megmarad Európában”. De jó kapcsolatuk van például a Kurucinfóval is. Mit szól ehhez?

Rendkívül olcsó vád ez a nácizás Sopronitól. Jobb lett volna, ha marad a közterület-használati kérelmünk tárgyszerű elbírálásánál, amelyet első körben azzal a cinikus indoklással utasított vissza, hogy a Nyugati téren gyakorlatilag nem fér el a kereszt. Ez azonban hazugság, ami azóta megdőlt, sőt, a polgármester el is ismerte. Ahogy

azt is nyíltan beismerte, hogy politikai alapon diszkriminál minket,

ami nyilvánvalóan törvénysértő is. A polgármesteri hivatal munkatársai egyébként korábban azt közölték, hogy semmi akadálya nem lehet az akciónknak, árusok sem lesznek a téren, úgyhogy lesz helye a keresztnek. Ez az egész teljesen rendben ment, amíg politikai okból bele nem avatkozott a polgármester.

Azt mondja, törvénysértőnek tartják a döntést. Terveznek jogorvoslatot kérelmezni?

Gondolkozunk a jogorvoslati lehetőségeken. Az első és legfontosabb lépésünk az volt, hogy egy ökumenikus szertartás keretében felállítottuk a keresztet, mert ilyen önkényes döntést, kiskirálykodást nem fogadhatunk el. Megillet minket az a jog, hogy felállítsuk a keresztet és ha ez polgári engedetlenségnek minősül, vállaljuk a következményeket.

Nem asszisztálhatunk ilyen, nem csak magyarellenes, hanem keresztényellenes döntésekhez!

Ezt éreztük helyesnek. Egyébként felmerült, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz forduljunk. Persze nem azért, mintha bármilyen lépést várnánk ettől, a többnyire balliberálisok érdekeit kiszolgáló szervezettől, hanem azért mert szeretnénk a kettős mércére felhívni a figyelmet. Ilyenkor nem hallatják a hangjukat, pedig politikai alapú diszkrimináció történt.

Miért nevezi cinikusnak a polgármester indoklását? A karácsonyi időszakban a belváros nagyobb terein valóban nagy a forgalom.

Persze, a Nyugati téren lehetne karácsonyi vásár vagy épp karácsonyfa-árusok, de jelenleg egyik sincs ott. Kényelmesen elfér a téren a mi keresztünk, aminek az üzenete éppen az, hogy a bevásárlási láz miatti rohanásban álljanak meg egy pillanatra az emberek és gondolkozzanak el az ünnep igazi értelmén. Ez egy olyan misszió, amelynek az önkormányzatnak inkább örülnie kellene, nem pedig üldözni.

Jelenleg áll a kereszt a Nyugati téren?

Igen, és megbecsülésnek örvend. Az emberek megállnak mellette egy percre, vannak akik mécsest gyújtanak, láthatóan örülnek neki.

Ha lebontják, mi vissza fogjuk állítani. Ha megint lebontják, megint visszaállítjuk, és így tovább.

Ebben a kérdésben nem hátrálhatunk. Úgy tűnik, hogy a balliberális oldal győzelme után egyre gátlástalanabb döntésekre ragadtatja magát. Ezt nem hagyhatjuk ennyiben.

Más kerületekben is állítottak kereszteket?

Igen, több kerületben és az ország más részein is állítottunk keresztet, mint ahogy 2002 óta rendszeresen. Ekkor az Ifjú Magyarok Egyesületének elnökeként kértem engedélyt a keresztek kihelyezésére, 2003-tól a Jobbik tagjaként, 2018-tól pedig a Mi Hazánk Mozgalom politikusaként szervezem ezt a missziót. A Jobbik álláspontjára egyébként nagyon kíváncsi vagyok az ügyben, hiszen ők is támogatták Soproni Tamást az önkormányzati választáson, ezért levelet írtam nekik, csakúgy mint a Momentumnak. 

Kaptak területhasználati engedélyt az ellenzéki vezetésű önkormányzatoktól? Előfordult, hogy valahol elutasításba ütköztek?

Az első években előfordult, hogy a balliberális önkormányzatok elutasítottak minket, de idén más kerületekben nem volt ilyen.

Ez esetben nem áll meg az általánosítás, miszerint a balliberális oldal ilyen döntéseket hoz, csak egy elszigetelt esetről, Soproni döntéséről van szó.

Az első években többször is előfordultak ilyen döntések. Nem ismerem a Momentum hivatalos álláspontját, hogy egyetértenek a tiltással, vagy Soproni egyéni kiskirálykodásáról van szó. Ezért is kérdeztem meg őket. Egy biztos, nem engedhetünk, mert a balliberális vezetésű önkormányzatok

vérszemet fognak kapni , ha azt látják, hogy egy keresztény jelkép felállítását következmények nélkül nyíltan be lehet tiltani.

Ezt nem hagyhatjuk!

Összesen 226 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Soproni beégette magár és észre sem veszi. Saját maga bizonyítja, hogy hazudott:-)))

Na, akkor ezt fejtsd ki részletesen!

"Hallotta ön már Dúró Dórát beszélni? Novák Elődöt? Toroczkait?

Ezek mind kisnyilasok."

Hallottam őket sokszor, Soproni elvtárs.
Egyiket sem hallottam, hogy A ZSIDÓ SZÁRMAZÁSÚ KÉPVISELŐKET kívánta volna listázni - mint a hű szövetségesetek EP-képviselője és alelnöke. Egyiket sem hallottam, hogy Szálasit és Hitlert idézték volna - mint a hű szövetségesetek egységfrontban frissen megválasztott új jászberényi polgármestere. Egyikük sem dicsekedett azzal, hogy a Duna-parti cipőkbe köpött volna - mint a hű szövetségesetek egyik prominense, országgyűlésu képviselőként. Egyikőjük sem hencegett zsidó nő megverésével - mint hű szövetségesetek másik prominense, szintén országgyűlési képviselőlént. Folytassuk?

Ha Dúró és Toroczkai kisnyilas, akkor jobbikos szövetségeseitek nagynyilasok? Vagy "pusztán" Hermann Göringnek képzeled magadat, Soproni elvtárs?

Hermann Göring:
„Wer Jude ist, bestimme ich”
"Hogy ki zsidó, azt én döntöm el"

Soproni példaképe, úgy tűnik.

Tehát, ha a Fidesz alkalmi esetekben együtt szavazott a Jobbikkal, az bűn, az dacszövetség. Amikor a balliberálisok választási szövetséget kötnek velük, akkor az egy dicséretes összefogás.

A korábban harsányan kommunistázó SZDSZ 1990-ben ugyanígy fogott össze a felsőbb szintű MSZMP vezetőket is átmentő MSZP-vel. Igaz, hogy ez harminc éve volt, és a mostani generáció ezt nem élte át, de emlékeztetni kell rá őket. A mostani összefogással összehasonlítva el kell mondani nekik, hogy a DK és a Momentum lényegében az évekig 5 százalék környékén szédelgő, az MSZP által felszínen tartott, leamortizálódott SZDSZ utóda.

Most az SZDSZ klón Momentum, és az egykori kádári KISZ szervezet felső szintű vezetőjeként működő Gyurcsány által gründolt DK ugyanígy fog össze az egykor kommunistázó, zsidózó, cigányozó, magyar gárdázó, izraeli zászlót égető, EU zászlót égető Jobbik azon részével, amelyik múltját tekintve semmivel sem különb Novák Elődnél. A zsidókat listázó Gyöngyösi polgármester lehetett, vele nem ciki összefeküdni. Novák Előd legalább következetes volt abban, hogy a balliberálisokból nem kérnek.

"nem fogunk a kormánypárt kegyeit kereső kispályás náciknak reklámfelületet biztosítani" - írja Soproni Tamás.

Ki állt össze az önkormányzati választás során az általuk aposztrofált "nácikkal"?
Mintha a Momentum lett volna.

Válaszok:
ThunderDan | 2019. december 17. 9:29

"a Mi Hazánk csak a Hanuka alkalmából menórát állító zsidó felekezetet szeretné hergelni."

Csak, hogy meg legyen az egyensúly:
A menórát állító zsidó felekezet Soproni Tamással az élén, csak a keresztény közösséget
szeretné hergelni a hamukázással.

Igazad van, de a keresztállítás nem szimbolizálja az Ádventot, Karácsonyt, hanem a Húsvétot. Ezt meg a keresztállítóknak illene tudniuk.

"Sopronikám, nektek az "ezek MÉG kisnyilasok" ..."

Pontosítsunk: apró-nyilasok

Szerintem átlagos momentumos:-))))

Úgy tűnik, érvelni még mindig nem tanultál meg. Tényekre tényekkel válaszolni nem a te asztalod, erre nem képeztek ki. Felelősségről most kell beszélni. Arról, hogy miután a holokauszt túlélő, ezzel érvelő néhai Heller Ágnes szalonképesnek mondta a szerinted is antiszemita Jobbikot, az már rögtön alkalmas lett a koalícióra. Ezt magyarázd meg te kutyaütő propagandista, erre próbálj válaszolni, ne tereld másra a szót!

Egyetértünk. Máshol Soproni ellen eljárás indulna.

Megnevettettél:-))))
Soproni nem érti az önkormányzati nyelvezetet, néz, mint hal a szatyorban:-)))))

És ugye Dunaújvárosban immár ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSI szinten folytatják. Egy olyan jobbikos tagot fognak támogatni, aki 2008-ban lépett be a pártba. Talán nem kell ecsetelnem, hogy miről van szó.

Ha a a Mi Hazánk a Fidesz-csatlóspártja, akkor ugye nem sértem meg a kedves polgármestert, ha azt mondom, az eddigi tevékenységeiket látván a momentum pedig a déká csatlós pártja. Ganz egal.

Nekem nincs gondom azzal, hogy te alacsonyra tetted a mércét és azt sikerült Soproninak átugrania:-))))) Te abban a kerületben laksz?
Ha elolvasod az interjút, neked nem süt belőle a hazugság?

Nézzük kinek az érdekében:

A Jobbik azért nem fogja exponálni magát ebben a témában, mert egyenesen a Jobbik
vezetésétől érkezett a kérés Soproni Tamás felé. Mivel a M.H. szavazóbázisa a Jobbik rovására
épül, ezért minden eszközzel meg szeretnék akadályozni, hogy szavazatszerző akciókat
indítson a M.H.

Csak annyira hülyék a Jobbikban is és Soproni Tamás is, hogy a lőtéri kutyát nem érdekelné
a Nyugati téri kereszt, ha nem tiltották volna meg a felállítását.

Nagyjából ennyi. A Jobbikra rá fog ez égni, hülyének nézik a szavazóikat és ez részben igaz is
- már aki ott maradt mögöttük -, de van ott még egy nagyobb tömeg, aki bízik. illetve bízott:
eddig és nem tovább.

Sajnos az embereknek fogalmuk sincs hogy mit jelent az apostoli kirányság. Ezért a
kettőskeresztért ette a fene a Habsburgokat évszázadokon át.

Franciaországban nem szabad keresztet állítani, mert sérti a muzulmánokat, Magyarországon
meg azért, mert sérti a zsidókat. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ma a világban, a
kereszténység természetes közegében üldözik a keresztényeket.

" A Turul időszakában aztán valamiképpen belekerűlt a magyar cimerbe is, de valójában a Sszlovákok is nagy előszeretettel magukénak vallják. "
Igen, mint például az Esztergomi Bazilikát! Meg annyi mindent ezenfelül. Hogy lehet erre hivatkozni a kettős kereszttel kapcsolatban? Ennyi ostobaságot egyedül összehordani, szinte hihetetlen.

A kisnyilas Novák tudja, hogy Jézus egy körülmetélt zsidó rabbi volt?
Ha a katolikus egyház akar keresztet állítani, azt Soproni támogatja, ezért sem igaz a gnóm Novák hazudozása.
Mivel keresztény nem lehet antiszemét, így Novák választhat a következők közül :muszlim, ateista, stb...

Egyetértek, azzal a nagyon fontos kiegészítéssel, hogy Soproni még védhetetlenebb azon sajátosság okán, hogy az ún. Jobbik - amelyik egy ÉVTIZEDEN ÁT, a Mi Hazánknál radikálisabban, harsányabban és szalonképtelenebb módon játszotta a szélsőjobboldali szerepet - jelenleg a Momentum hű szövetségese, akikkel totális választási egységfrontban politizálnak...

" A Momentum politikusa hivatalos levelében azt írta, hogy a tér a karácsonyi időszakban való „foglaltsága és megnövekedett használata” miatt döntött így."

"Ön a Mi Hazánknak küldött hivatalos levelében a Nyugati tér a megjelölt időszakban való foglaltsága és megnövekedett használata miatt nem járul hozzá a közterület használatához. Melyik a valódi oka, hogy megtagadták a területhasználatot? Az, hogy ön szerint nácik, vagy az, hogy foglalt a tér?

Igen, a hivatalos válasz természetesen ez, az egyik ok a tér foglaltsága. De nem ez a fontos üzenet ebben, hanem az, hogy náci szellemiségű pártok ne jelenjenek meg a köztereinken!

Ön szerint nem hatalommal való visszaélés az, hogy a – Mi Hazánk videójában láthatóan késő délután sem túl forgalmas – téren a megnövekedett használatra hivatkozva nem engedélyezi a keresztállítást, miközben ön is kijelenti, hogy a valódi oka a tiltásnak, az, hogy – az ön szavaival élve – „náci szellemiségűek”?"
"Tehát ezért tiltotta meg a keresztállítási akciót?

Így van! Nem szeretnénk Terézvárosban teret adni annak, hogy egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújva reklámozza magát. Mindannyian tudjuk, hogy a Mi Hazánk semmilyen keresztényi értéket nem képvisel. A tolerancia, a szeretet és a szolidaritás írmagja sincs meg bennük, pedig a karácsonynak pont erről kellene szólnia. Én nagyon támogatnám, ha bármilyen keresztény felekezet szeretne keresztet állítani a Nyugati téren, vagy bárhol Terézvárosban. Nyilvánvaló, hogy
a Mi Hazánk csak a Hanuka alkalmából menórát állító zsidó felekezetet szeretné hergelni."

Akkor most nem bírja el a terület a megnövekedett??? forgalmat, avagy nácizik a Soproni?

"nincs szerepe annak hogy mikor állítják fel,"

Valótlan állítás. A kettős kereszt hatalmi szimbólum, ilyennek pedig nincs helye Ádventkor, Karácsonykor. Helye legfeljebb augusztus 20.-án van, amikor az államalapításról, Szent István Királyról emlékezünk.

Mint ahogyan ténylegesen is keblükre ölelték Dúrót (Volnert stb.) -egészen 2018 nyaráig, a pártszakadásig.

"Olyan, mintha születésnapra temetői koszorút vinnénk - mondta a karácsonyi keresztállításról Farkas János egyházkerületi esperes."

A hasonlat sántít, mert a temetői koszorú nem hatalmi szimbólum, a kettős kereszt pedig hatalmi szimbólum és azt jelképezi, hogy az uralkodót a római pápa elismeri. Az "apostoli" pedig egy vallási cím. Ezt Szent István Király és utódai érdemelték ki, ezért került rá a koronázási ékszerre (országalma).
A többiben egyetértek az esperes úrral.

Nem vagyok meggyőzve arról, hogy a Jobbik, vagy a Jobbikból kivált "gyülekezet" nem önös érdekből használja a kettős keresztet.

"Valószínűleg görög katolikust akartál írni."

Hutti üveg és pohár imádó. ;-)

Elsőre úgy gondoltam, hogy a Polgi egy futóbolond, aztán csak arra jöttem rá, hogy nem ismeri a kettőskereszt jelentését. Közölnie kellett volna, hogy normál, latin keresztet nyugodtan állíthatnak, a kettőskereszt viszont igazából heraldikai jelkép, bár a Keleti ( bizánci) Egyház használja (-ta), a nyugati nem. Hozzánk valószínűleg III. Bélával került, aki egy darabig Alexiosz néven bizánci trónörökös volt és címerében is szerepeltette. Aztán innen került a mi , de Szlovákia címerébe is. Csehszlovákia szakadásakor a helyi nacionalisták ilyen keresztekkel rakták tele Dél-Szlovákiát, utalva arra, hogy Ciril és Metód már a IX. században is ezt használta. ( A felső rész egyébként az INRI felíratra utal.)

Csak annyi a kérdőjel:
ez a Soproni okádék Kohn Béla, Károlyi, esetleg a Cserny fiú analógiája?

Nekem abból a társaságból mindig, az első megszólalása után, ez a Soproni volt a legellenszenvesebb. Érdekes, h. ennyien képesek voltak rá szavazni. Maga az indoklás sértő. Mi szükség volt erre? Most jobb?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés