Az orosz katonák nagyon unták Magyarország megszállását

2019. december 15. 15:47

Woody Allen
Magyar Narancs
Budapest szép volt, remek helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló oroszok jelenléte. Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett. Interjú.

„A Scalában Fischer Ádám volt a karmestere. Mesélt neki a magyarországi élményeiről, arról az időről, amit Magyarországon töltött a hetvenes években, miközben a Szerelem és halál című filmjét forgatta? Úgy tudni, nehezen viselte a hideget.

Budapest szép volt, remek helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló oroszok jelenléte. Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett, mert az orosz katonákat, semmi dolguk nem lévén, szerepeltetni tudtuk a filmünkben, ami egy vicces háborús film volt. Az orosz katonák lelkesek voltak, mert nagyon unták Magyarország megszállását. És mindent úgy csináltak, ahogy az a nagykönyvben le van írva: csodálatosan meneteltek például. Ideális helyzet volt, katonák játszottak katonákat, amit hitelesen is csináltak. Ha az Államokban kellett volna 500 katonát foglalkoztatnom, azt nem engedhettem volna meg magamnak, de a Magyarországon állomásozó orosz katonák főleg cigarettát – kartonnyi cigarettát – és hasonló dolgokat kértek, amivel mi boldogan elláttuk őket. Cserébe keményen dolgoztak, ami remek volt. Csak nagyon hideg volt, és nagyon korán sötétedett, így nagyon rövidek voltak a forgatási napok, eléggé elhúzódott a munka, amit nem is nagyon bántam, mert sok minden tetszett Budapesten. A csodás utcák például és az Operaház.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő maga mesélte, hogy amikor már vagy negyven éves volt az édesanyja egy yiddishe mame"megkérdezte: édes fiam, mikor lesz már végre neked egy rendes foglalkozásod?

Allen úgynevezett Aranyköpései közül való:

""- A barátnőm azt mondta a múlt éjszaka az ágyban: „te perverz vagy”. Azt válaszoltam: „Nagy szavak ezek egy kilenc éves kislánytól”. ""

Ki bizonygassa az ellenkezőjét ha maga Allen poenkodott (anno...) a témával?

Woody Allen jó példa rá, hogy a művészi tehetség és az emberi minőség nem feltétlenül jár együtt. Gondolom, Európa ezen felének 20. századi históriájából csak a holokausztot tudta megjegyezni, így fogalma sincs arról a történelmi kontextusról, ami az interjúban csillogtatott humorát az itt élők körében ellenszenvessé teszi. (Vagy van róla fogalma, de úgy gondolhatja, hogy a civilizáció alacsony szintjén megrekedt itteni bennszülöttek érzékenységére nem kell tekintettel lenni.) Feltételezem, a narancsos újságírónak sem jutott eszébe figyelmeztetni a művész urat, hogy "Figyelj már, ez most éppen olyan, mintha az auschwitzi koncentrációs tábor furán viselkedő zsidóiról mesélnél kacagtatóan mulatságos történeteket!"

Felidézve a filmjeit, a masírozós jelenetekből arra tippeltem, hogy az 1975-ös Szerelem és halál című produkcióját forgathatta nálunk. Ezt a Google-típusú memóriaprotézisem is igazolta: https://ittforgott.blog.hu/201..
Ha belegondolok, hogy orosz katonák karton cigikért segítettek neki a klasszikus orosz irodalom széles spektrumából burleszket csinálni ...

Hogy "csak" művésszel van az az original vicc? Neem , azt azért megvallhatnád hogy nonfiguratív meg avantgárd, meg nonkomformistaörökellenzéki-sosemkonzi "alkotók" - kal hangzik az az eredeti úgysemértenékalkotásomat-vicc.

Méghogy unták? Haza sem akartak menni, mert itt meg volt mindenük.

Szerintem nem ismerte a dolgokat, vagy nem jól.
A statisztákat, - orosz katonákat - is milyen olcsón megvette. Ebben van valami lenézés, ahogy az amcsik egyébként is vélekednek az oroszokról.

Úgy hallottam, vagy olvastam, hogy a tisztek sem szívesen mentek vissza a nagy semmire. Az uborkalevesre, céklalevesre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés