Az orosz katonák nagyon unták Magyarország megszállását

2019. december 15. 15:47

Woody Allen
Magyar Narancs
Budapest szép volt, remek helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló oroszok jelenléte. Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett. Interjú.

„A Scalában Fischer Ádám volt a karmestere. Mesélt neki a magyarországi élményeiről, arról az időről, amit Magyarországon töltött a hetvenes években, miközben a Szerelem és halál című filmjét forgatta? Úgy tudni, nehezen viselte a hideget.

Budapest szép volt, remek helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló oroszok jelenléte. Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett, mert az orosz katonákat, semmi dolguk nem lévén, szerepeltetni tudtuk a filmünkben, ami egy vicces háborús film volt. Az orosz katonák lelkesek voltak, mert nagyon unták Magyarország megszállását. És mindent úgy csináltak, ahogy az a nagykönyvben le van írva: csodálatosan meneteltek például. Ideális helyzet volt, katonák játszottak katonákat, amit hitelesen is csináltak. Ha az Államokban kellett volna 500 katonát foglalkoztatnom, azt nem engedhettem volna meg magamnak, de a Magyarországon állomásozó orosz katonák főleg cigarettát – kartonnyi cigarettát – és hasonló dolgokat kértek, amivel mi boldogan elláttuk őket. Cserébe keményen dolgoztak, ami remek volt. Csak nagyon hideg volt, és nagyon korán sötétedett, így nagyon rövidek voltak a forgatási napok, eléggé elhúzódott a munka, amit nem is nagyon bántam, mert sok minden tetszett Budapesten. A csodás utcák például és az Operaház.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő maga mesélte, hogy amikor már vagy negyven éves volt az édesanyja egy yiddishe mame"megkérdezte: édes fiam, mikor lesz már végre neked egy rendes foglalkozásod?

Allen úgynevezett Aranyköpései közül való:

""- A barátnőm azt mondta a múlt éjszaka az ágyban: „te perverz vagy”. Azt válaszoltam: „Nagy szavak ezek egy kilenc éves kislánytól”. ""

Ki bizonygassa az ellenkezőjét ha maga Allen poenkodott (anno...) a témával?

Woody Allen jó példa rá, hogy a művészi tehetség és az emberi minőség nem feltétlenül jár együtt. Gondolom, Európa ezen felének 20. századi históriájából csak a holokausztot tudta megjegyezni, így fogalma sincs arról a történelmi kontextusról, ami az interjúban csillogtatott humorát az itt élők körében ellenszenvessé teszi. (Vagy van róla fogalma, de úgy gondolhatja, hogy a civilizáció alacsony szintjén megrekedt itteni bennszülöttek érzékenységére nem kell tekintettel lenni.) Feltételezem, a narancsos újságírónak sem jutott eszébe figyelmeztetni a művész urat, hogy "Figyelj már, ez most éppen olyan, mintha az auschwitzi koncentrációs tábor furán viselkedő zsidóiról mesélnél kacagtatóan mulatságos történeteket!"

Felidézve a filmjeit, a masírozós jelenetekből arra tippeltem, hogy az 1975-ös Szerelem és halál című produkcióját forgathatta nálunk. Ezt a Google-típusú memóriaprotézisem is igazolta: https://ittforgott.blog.hu/201..
Ha belegondolok, hogy orosz katonák karton cigikért segítettek neki a klasszikus orosz irodalom széles spektrumából burleszket csinálni ...

Hogy "csak" művésszel van az az original vicc? Neem , azt azért megvallhatnád hogy nonfiguratív meg avantgárd, meg nonkomformistaörökellenzéki-sosemkonzi "alkotók" - kal hangzik az az eredeti úgysemértenékalkotásomat-vicc.

Méghogy unták? Haza sem akartak menni, mert itt meg volt mindenük.

Szerintem nem ismerte a dolgokat, vagy nem jól.
A statisztákat, - orosz katonákat - is milyen olcsón megvette. Ebben van valami lenézés, ahogy az amcsik egyébként is vélekednek az oroszokról.

Úgy hallottam, vagy olvastam, hogy a tisztek sem szívesen mentek vissza a nagy semmire. Az uborkalevesre, céklalevesre.

Mindig sikerül meglepetést okoznod, Tunya. Úgy kb. az összes világnézet egymással szöges ellentétben álló elvét képes vagy egyetlen, hatalmas elmédben egyesíteni. Ez is egyfajta ... teljesítmény, úgymond.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés