Varga Judit: Az Európai Unió válságban van

2019. december 05. 20:34

Kezdődött a gazdasági és pénzügyi válsággal, majd folytatódott a keleti szomszédságunkban tapasztalt biztonsági válsággal és a migrációs válsággal.

2019. december 05. 20:34

Az Unió válságban van, de ez utat nyithat valami újnak – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány által az emberi jogok napja alkalmából rendezett konferencián.

A „Párbeszéd vagy monológ: az EU jövője?” című rendezvényen a miniszter arról beszélt, az EU nem meri bevallani, amit mindenki tud: azt, hogy gazdasági, migrációs, intézményi, illetve a Brexit nyomán integrációs krízishelyzetbe került.

Mindez pedig nem a tagállamok, hanem az EU válsága.

Kezdődött a gazdasági és pénzügyi válsággal, majd folytatódott a keleti szomszédságunkban tapasztalt biztonsági válsággal és a migrációs válsággal, amit tetézett a Brexit által generált integrációs krízis.

Varga Judit közölte: az Európai Unió a szuverén államok közötti legsikeresebb és legkomplexebb együttműködés. Az EU akkor lehet erős és sikeres, ha erős és sikeres tagállamok alkotják. Meg kell védeni a belső piaci integráció eredményeit és a szabad mozgás jogát, továbbá erősíteni kell az együttműködést a biztonságpolitika, a közös védelempolitika, a versenyképesség, a digitalizáció és a klímavédelem terén – tette hozzá a miniszter.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke előadásában kiemelte: nemzeti identitások nélkül nincs jövője az EU-nak. Azt mondta, a nemzeti identitásról az egyenjogúság alapján kell párbeszédet folytatniuk az uniós intézményeknek és a tagállamoknak. Az Európai Unió Bíróságának „monológja” helyett a luxembourgi székhelyű bíróság és a tagállami bíróságok közötti

párbeszéd felé kell elmozdulni.

Az EU és a nemzeti identitások védelme nem ellentétes egymással, jól összhangba hozható – fűzte hozzá az Alkotmánybíróság elnöke.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke előadásában azt mondta: a szellemtelen európai elit a párbeszéd ellensége, „mintegy nemzetek feletti zsűriként a semmi, a pc nevében ítélkezik”, kijátssza egymás ellen például a véleményszabadságot és a vélt vagy valós kisebbségi jogokat, érzékenységeket.

Úgy fogalmazott: ennek a nemzeti, vallási, helyi identitástagadó, világkormányzásra törő globalista elitnek és a helyi identitás fontosságát valló lokalista elitnek párbeszédképessé kell válnia, csak így lehet jobb együttműködés kialakítani az EU-ban.

Az a kérdés, hogy a globalisták elismerik-e a lokalistákat

– közölte Balog Zoltán.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2019. december 06. 18:34
Az EU válsága ellen a legjobb megoldás a balkán integrációja lehetne ?
hentes
2019. december 06. 08:41
Szerintem is. A Sargentini jelentésen pl. majd hogy nem röhög Orbán. Ez így nem mehet tovább! Több hatáskört az EU nak! Akár a tagállamok teljes önrendelkezésének felfüggesztését az eljárás idejére az egységes unió érdekében.
998877
2019. december 06. 08:18
Az angolok már dobbantottak, felborult a bili.
Berecskereki
2019. december 06. 07:53
Szerintem, ha integrációról beszélünk, akkor együttműködésről van szó. Jelen esetben 28, illetve 27 tagállam kölcsönös alapon együttműködéséről lenne szó bizonyos területeken. Amikről viszont az Egyesült Európai projekt kapcsán a magyarországi ellenzék hadovál az globalizáció minden területen. Veress József a globalizációról szóló könyvében a következőképpen fogalmaz: „A globalizáció olyan, alapvetően hatalmi-gazdasági természetű folyamat, amelynek során a világgazdaság legerősebbé váló szereplői a legjelentősebb nemzetközi intézményeken keresztül, az adott és általuk formált jogi keretek között, saját érdekeik alapján egységesítik és általános érvényűvé teszik a gazdasági és politikai szabályokat.” Ez viszont nem kevesebb és nem több, mint egy birodalom létrehozása, amely nem az USA-hoz, hanem a Szovjetunióhoz hasonlítana.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik