Trócsányi László: Döntse el a Néppárt, mit akar

2019. november 28. 11:14
„Várhelyi Olivér tevékenységével új lendületet fognak kapni a bővítési tárgyalások” – mondja Trócsányi László. Az EP-képviselőt az új Bizottság irányultságáról, a Fidesz vs Néppárt vita állásáról és saját korábbi biztosjelöltségéről is kérdeztük Strasbourgban. Leszögezi: „Magyarország rendkívül fontos portfóliót kapott, az egyik legfontosabbat”.

Trócsányi László (1956) jogtudós, ügyvéd, diplomata. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán az Alkotmányjogi Tanszék vezetője volt 1994-től 2000-ig. Ezt követően négy évig Magyarország brüsszeli nagykövete, majd 2007-től az Alkotmánybíróság tagja lett. 2010 és 2014 között Magyarország párizsi nagyköveteként dolgozott, 2014-től 2019 nyaráig pedig az Orbán-kormány igazságügy-minisztere volt. 2019 júliusától az Európai Parlament fideszes képviselője, jelenleg az EP alkotmányügyi bizottságának tagja, külügyi bizottságának póttagja.

***

Az Európai Parlament jóváhagyta az új Bizottságot, és vele a magyar biztost, Várhelyi Olivért is. Rendben van minden? A korábbi bosszúságok elfelejtve?

Nagyon komoly reményeket fűzhetünk az új magyar biztoshoz és az új Bizottsághoz is.

Magyarország rendkívül fontos portfóliót kapott, az egyik legfontosabbat.

Ez nagyon komoly eredmény. Bizakodok, hogy áttörés lesz a csatlakozási tárgyalásokon, és ez a fontos folyamat felgyorsul majd.

De egyelőre ezek be vannak fagyasztva. Éppen emiatt, a további bővítés leállítása, Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak jegelése miatt sokan éppen azt mondják, hogy Magyarország a szomszédság- és bővítéspolitikai biztossággal egy nem túl jelentős posztot kapott.

Szerbiával és Montenegróval folyamatban vannak a tárgyalások. Szerbiát illetően még újabb fejezeteket kell megnyitni. A 23-as és 24-es fejezetekben az előrehaladás rendkívül fontos, emiatt a többi fejezetben sincs előrehaladás. Ezek az országok nagyon sok reformot hajtottak végre, szükség van arra, hogy az Európai Unió részéről is pozitív jelzések érkezzenek. Azt gondolom, mindenféleképpen

új lendületet kapnak a bővítési tárgyalások, erre garanciát látok, mert ismerem Várhelyi Olivért.

Tudom, hogy ha ő nekiáll valamin dolgozni, akkor azt szívvel-lélekkel és eredményesen viszi végbe.

Trócsányi László a strasbourgi Európai Parlament épületében, a képviselői irodájában

 

Az új Bizottság összetétele, portfólió-elosztása alapján hatékony munkát vár az új testülettől?

Különböző irányok vannak, az egyik a gazdaságfejlesztésre irányul. Szerintem a Margrethe Vestager-féle biztosi hivatal komoly eredményeket fog elérni. Nagyon nagy szükség van arra, hogy Európa a versenyképesség terén valóban vonzó legyen. Hiszen ha Kínát vagy az Egyesült Államokat nézzük, hozzájuk képest lemaradásban vagyunk. Örülök, hogy van egy európai életmódról szóló portfólió is, mert

szükség van a mi értékrendünk megfogalmazására, hogy meghatározzuk, kik vagyunk,

mik a közös értékeink, amelyek összetartanak minket. Nagyon örülök Mariya Gabriel portfóliójának is, amely a digitalizáció, az ifjúság, az oktatás és az innováció területeit foglalja magába. Itt a jövő generációjáról van szó. A portfóliók elosztása egy bizonyos jövőképet is felmutat, neki lehet látni a munkának.

A frakcióvezetői felszólalások azt mutatják, hogy nagyon mások a politikai víziók, a szakpolitikai elképzelések a pártcsaládok között. Minden jel szerint maradnak a kemény viták, ideológiai konfrontációk.

Teljesen egyetértek ezzel a megközelítéssel, a felszólalások jól mutatták az európai politikai pártcsaládok közti törésvonalakat. Ez önmagában nem baj, de a Bizottságnak a tagállamokkal nagyon szoros kapcsolatot kell kialakítania. A tagállamok a szerződések urai, ezért az Európai Tanácsnak rendkívül fontos szerepet, fontos döntési pozíciókat kell adni.

Helyre kell állítani azt az egyensúlyt, amely az előző Bizottságnál megbomlott,

hogy egy egészséges állapot alakuljon ki. Rendkívül fontos, hogy Bizottság a szerződések őre legyen.

Várható tehát, hogy a Juncker-éra után az Ursula von der Leyen vezette Bizottság kevésbé lesz politikai aktor, kevésbé vállal majd politikai szerepet?

Geopolitikai aktor – ezt a kifejezést használja minden alkalommal a Bizottság elnökasszonya. Ez azt jelenti, hogy az új testület Európára koncentrál, Európát helyezi előtérbe, és ez kedvezően hat majd a bővítés- és a szomszédságpolitikára is. A geopolitikának tehát egy különleges tartalma van, ennek a szellemisége fog megvalósulni. Jóval kevésbé lesz politikai tartalmú a testület munkája, ami örvendetes, mert

a „politikai” kifejezés általában az objektivitás hiányára utal.

El tudta már engedni a saját biztosjelölti vesszőfutását?

Ó, én már régen elengedtem. Nagyon élvezem az új kihívást, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában nagyon érdekes munka kezdődik, ez pedig Európai Unió jövőjéről szóló vita.

Navracsics Tibort is megpörkölték a meghallgatáson, ő is – önhöz hasonlóan – igazságügy-miniszterből lett biztosjelölt. Amikor ön azt mondja, hogy politikai támadások, prekoncepciók áldozata lett, akkor érdekes, hogy Navracsics átment, ön pedig még a meghallgatások előtt elakadt. Ennyivel rosszabb a helyzet már?

A 7-es cikkely szerinti eljárás elindult Magyarországgal szemben, ez minden eddiginél jelentősebb támadás. Ez a folyamat már az új alkotmány 2011-es elfogadásától elkezdődött, de most tetőzött. Komoly kérdésekre kell választ adnunk.

Például ott lesz az Európai Unió jövőjéről szóló vita, ezt említette az előbb.

Ez is egy nagy harc lesz, hiszen ebben a Spitzenkandidat-rendszertől kezdve a föderációs törekvésekig megjelennek a politikai pártcsaládok törekvései.

Mi azt szeretnénk, ha ebben a vitában valós kérdések kerülnének előtérbe,

így számos feladat áll előttem. Érdekel a jogalkotás, a szubszidiaritás kérdése, mert az papíron létezik, de ténylegesen nem – tehát olyan témák kerülnek majd elő a vitában, amelyek hozzám közel állnak.

Alkotmányjog, európai közjog, parlamenti jog a szakterülete, és volt brüsszeli és párizsi nagykövet – az EP-beli képviselői munkában minden tapasztalatát sűrítve tudja hasznosítani. Hozta a várakozásait az elmúlt fél év az EP-ben?

Nagyon sokat tanultam. Egyrészt az Európai Parlament működéséről, hiszen ahhoz, hogy valaki jó képviselő legyen, hónapokra van szükség. Először meg kell ismerni az itt dolgozó embereket, a munkamódszereket, és én lépésről lépésre haladok előre. Élvezem ezt a munkát, az Európai Parlament pedig egy fontos jogosítványokkal bíró szervezet, persze nagy színház is egyben – 751 ember, nagyon sok egyéni ambícióval.

Kilátás Strasbourg belvárosára az Európai Parlament képviselői irodaházának egyik 10. emeleti folyosójáról

 

Még egy témáról beszéljünk még: a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról. Hogyan áll a három bölcs vizsgálódása a Fidesz ügyében? Tud valamit erről?

Az EPP zágrábi kongresszusára nem készült el ez a jelentés, januárra azonban szerintem megszületnek a döntések.

A legfontosabb, hogy a Néppárt döntse el, mit akar.

Legyen tisztában az irányvonalával, ez az alfája és omegája mindennek. Ha a Néppárt irányvonalát tudjuk, akkor mi is könnyebb helyzetben vagyunk a döntéshozatalunkban. Erre várunk. Azt kell mondanom, hogy nekem a Néppárton belül számos jó kapcsolatom van, spanyol, olasz, francia barátokra gondolok, de másokra is. Ugyanakkor vitathatatlanul van egyfajta bizonytalanság a Néppárt vezetésében arról, hogy mi a jó irány.

De Donald Tusk vagy Manfred Weber szerint önöknél pattog a labda. Biztos hallotta a két politikus legutóbbi megjegyzéseit a Fidesz európai néppárti tagságáról: a jogállamiság megsértésével egy párt maga zárja ki magát az EPP-ből, illetve hogy nem a Néppártnak, hanem a Fidesznek kell tisztáznia magát.

A Fidesz álláspontja világos volt mindvégig: vannak lezárt ügyek, és vannak függő jogi ügyek, amelyek bíróságok előtt vannak. Magyarország mindig minden bírósági ítéletet tiszteletben tartott – ez a jogállamiságunk részét képezi –, és a jövőben is tiszteletben fogjuk ezeket tartani.

Amely ügyet már lezártunk, azt nem nyitjuk újra,

és ha bíróság előtt van egy ügyünk, akkor megvárjuk a bíróság döntését.

És mit gondol, ha januárban megszületik a három bölcs jelentése, akkor helyreáll a rend, lesz kompromisszumos megoldás a Fidesz teljes jogú tagságának visszaállítására? Vagy: a Fidesz készen áll az EPP-ből való távozásra is, ha úgy alakul a helyzet?

A bölcsek kövét nem hordom a zsebemben.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a kis írás nem Trócsányi ellen íródott.
Neki max. tisztelet, de:
Az összeomlás kezdetének biztos jele, amikor politikai vitában az egyik fél lebénul és a rivális vádjaira nincs releváns válasza.
Ez jellemzi a kormányoldal megnyilatkozásait az ellenzék, egészen pontosan: ellenség gyalázkodó vádjaira.
Azért ellenség és nem ellenzék, mert TUDATOSAN MANIPULÁL, FÉLRETÁJÉKOZTAT, HAZUDIK, DEMAGÓG.
Egy példa, HíR tv, Csörte:
Horn G.: Az Orbán-kormány gazdasági téren semmiféle pozitív eredményt nem tud felmutatni, Orbán Viktor eltékozolt 9 évet.
Pulai András, a Publicus ügyvezetője, stratégiai igazgatója: Az Orbán-kormány időszaka alatt Magyarország gazdaságilag semmit nem fejlődött, a régióban Magyarország lemaradt.
A két vitapartner egyike, Gajdics O. kinyögi, mert a cseheknek nem volt Draskovicsuk. Ennyi a válasz.
G. Fodoré ennyi sem, teljes sötétség.
Tehát, az, hogy Magyarország a V4-régióban, utolsó helyen áll: Orbán és bandája, a lopós Fidesz miatt van. Ez a következtetés, mert a műsorvezető témát vált.
Ez így marad a levegőben, az éterben, az emberek agyában.
Holott, a tényszerű igazság:
Magyarország 2002-2010 között 8%-os GDP-növekedést ért el.
Csehország, Szlovákia, Lengyelország GDP-je ugyanezen idő alatt ennek az ötszöröse: 40%-os GDP növekedés.
És a szoci-libsi "bónusz": az államadósság rekord szintre emelése, ami nominálisan elérte a kritikus határt, mert hiába a GDP-hez viszonyított csökkenés, a kamatadósság 30 ezer milliárdja, ami 9 év alatt évi ezerrel nőtt, minden hitelminősítő szerint: a régióban a legnagyobb veszély, ami egy országot érhet.
Ilyen gyenge mutatóval egyetlen posztkommunista kelet-európai állam nem rendelkezik. Ezt Magyarország még sokáig nyögi, hacsak nem talál sürgősen 30 ezer milliárd forintot. Ez 20%-ban dollárban/euróban.

Tehát:
1. a leszakadásunk megcáfolhatatlanul 2002-2010 között történt.
2. az akkori szici-libsi kormány ráadásként elzálogosította a teljes Magyarországot - állam, magánszemélyek, gazdasági társaságok, települések - a banki rendszer külföldi devizával történő elárasztásával: MEGA DEVIZAADÓSSÁGBA TASZÍTVA A TELJES MAGYAR ÉLETTERET.
Ha ennyit nem képesek kinyögni arra hivatott, ezért fizetett kormányoldali megmondók, akkor az
AZ ÖSSZEOMLÁS KEZDETE.
A nagy gond? ugyanezt nem képes kimondani a Parlamentben a miniszterelnök sem.
Akkor mit várhatunk?
A Mandiner kevés Magyarországot a helyes irányban tartani.
Nem szégyellik magukat az érintettek? Viktorral kezdve, aki konkrét kérdésre annyit válaszol: Boldog Karácsonyt!
Miért mondanának Gajdicsék mást?
Szóval, Trócsányi Lászlónak, a legjobbakat kívánva reménykedjünk: a Fidesz eldönti, mit akar...

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2019. november 28. 19:14

Trócsányi - Borkai úgy aránylik egymáshoz, mint 3.000.000 az 1-hez

Ha nem muszáj dönteni, muszáj nem dönteni. (Murphy)

X nicktolvaj

Válaszok:
Agnieszka | 2019. november 28. 15:15

Olyannyira mérgező a Horn és Pulai viselkedésforma, hogy mára az ország nagyobb felét már megmérgezték.
Mert megtehetik, nincs ellenméreg.

Azért ezt az ál-Tehetetlen Dodó ügyet valahogy rendezni kéne a Mandinak, mert ez így komolytalan.

Már csatlakoztam, de ez így nagyon rossz. Alapjában tisztességtelen és még céltalan is. Ki az a félész, aki így szórakozik? Legfeljebb fél napja van a Mandi nagyobb dicsőségére.

Köszönöm a linket!
"végül mégiscsak létrejött egy külföldi monopólium. A megszülető E.ON cégcsoport például a hazai áramszolgáltatásban 2007-re már 45 százalékos, a földgázkereskedelemben 28 százalékos részesedéssel rendelkezett.

A korábbi éltanuló ekkor sem eszmélt, mert a leckét félreértve azt hitte, hogy a piaci, külföldi monopólium sokkal jobb, mint a hazai, állami. Így végül az adósságvezérelt gazdasági növekedésnek is köszönhetően Magyarországon 2006-ban a nettó külföldi eszközök a GDP százhúsz százalékát tették ki, míg a többi közép-európai országban legfeljebb hatvanat
Magyarország 2009: 130% Csehország 30%!!!, Szlovénia 40%!!!
MÉG EGYSZER Magyarország 2009: 130%

Épphogy alábbhagyott a gazdaság privatizációja, amikor már meg is kezdődött a kétezres évek eladósodási hulláma. Így hazánk vált az egyik legeladósodottabb országgá, de ennek nagy ára volt."

EZT MIÉRT NEM ISMERIK AZOK, AKIKET AZÉRT FIZETÜNK, HOGY ISMERJÉK ÉS ISMERTESSÉK!?

Lóránt Károly.
Villamosmérnök, közgazdász.
Pengeéles, tényszerű, nagy tudással.
Partvonalon túl, sehol nem kell.

Valóban, az államcsődöt elhárítva, fejlődési pályára állítani az országot: csoda, volt, eddig.
Ám a minőségi ugrásnak most kellene következnie.
Ami pl. a hardver-infrastruktúrával felfuttatott futballakadémiák siralmas teljesítményét nézve, komoly kérdéseket vet fel.

Igen, de ő kormánytag, a gond, hogy a patrióta oldalon páran kisajátítottak maguknak egy megmondó szerepet, belefásultak, rutinból válaszolgatnak, a mérvadó szakértőket meg kizárták.
A bal-libsik ezzel szemben PENGEÉLESEK az uszításban, demagógiában és ezek rendkívül hatásos fegyverek.

Is. Ez is fontos, sőt, a fejlemények alapján talán a legfontosabb.

Tudod, a bukás relatív fogalom. Akik politikai megrendelésre "megbuktatták" Trócsányit, azok tudásban hozzá nem mérhető figurák. Az EU nem egy objektív mércével mérő társulat, gumifogalmakkal operálnak, így azt akit ott nem fogadnak el, nem lehet bukottnak nevezni.

Ezt a témát fejti ki Giró-Szász András könyve, a Gondolat és erő. Közérthető nyelven magyarázza el, mi miért történt, hogyan épült fel az orbáni modell. Ha valaki elolvassa az ellenzék által mantrázott történések magyarázatát, megérthet sok mindent. Ennek a kommunikációja valóban hiányzik.

Trócsányi ideje még nem jött el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés