Gazdasági bérgyilkos voltam

2019. november 28.
Oláh Dániel
„Az egyik kezemben több millió dollárt tartok, a másikban fegyvert” – szólt John Perkins jelmondata. Az amerikai közgazdász-író bestsellerjében arról vall, miként adósított el országokat az Egyesült Államok érdekében. A Makronóm exkluzív interjúja a fosztogató kapitalizmust leleplező sztárszerzővel.

Ön számos terroristával találkozott. Mi a motivációjuk, miért lesz valaki tömeggyilkos?

Akikkel én találkoztam, azok nem akartak terroristává válni. Olyanok, mint a szomáliai halászok vagy a kolumbiai farmerek, akiknek megszűnt a megélhetésük. Mert például nem maradt hal a tengerben, vagy a gazdagabbaknak épülő vízerőművek és nagyberuházások miatt. Az maradt az utolsó lehetőségük, hogy a gazdasági rendszerünkkel szemben próbáljanak megélni. Sokszor nagyon is kapcsolódik a terrorizmus a gazdasági helyzethez.

Mi az a fosztogató kapitalizmus, és miért nem működik?

Az igazi kapitalizmusban nem monopóliumok vannak, hanem szabad verseny. Az igazi kapitalizmusban nem nyerik túl magukat óriáscégek annyira, hogy más vállalatokat  is bekebelezzenek. Ma is van még verseny számos kisebb helyi piacon, de a világ nagy részén olyan helyzet alakult ki, hogy a nagyvállalatok ellenőrzik a kormányokat és más cégeket is. Ma a nagy cégek birtokolják a kormányokat. A fosztogató kapitalizmusban a nagy társaságok felprédálják a kisebbeket, és közben mindannyian közösen felprédálják a környezetünket, a világunkat.

A fejlődő országokat hitelfelvételre kényszerítettük, de a pénz sosem ért el hozzájuk, hanem visszacsorgott az amerikai cégekhez”
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés