Ideiglenesen Krakkóban állították fel a Bécs által kifogásolt Sobieski János szobrot

2019. november 20. 11:34
A szobor bécsi felállítását a város baloldali vezetése akadályozta meg, mert szerintük sértette volna a helyi muszlim kisebbséget.

Az utánfutón felállított III. János, lengyel királyt ábrázoló szobor, az úgynevezett krakkói pápai ablak alatt lett elhelyezve – írja a thefirstnews. A Krakkó belvárosában található érseki palota ablakából egykor II. János Pál köszöntötte a fiatalokat, az épület ezen részét pedig azóta pápai ablaknak hívják.

A szobrot ideiglenesen állították ki ezen a helyen. Az eredeti tervek szerint az alkotás a bécsi Kahlenberg-dombon lett volna kiállítva, ahonnan 336 évvel ezelőtt a lengyel király elindította történelemformáló támadását a Bécset ostromló török sereg ellen. Az emlékmű Sobieskit ábrázolja a huszárok oszlopának vezetőjeként, amikor 1683-ban a bécsi ostromnál az oszmán hadsereg ellen vezette csapatait, amely csata megakadályozta az oszmánok további előrelépését Európában. A Kahlenbergi csata néven emlegetett ütközet eredményeképpen – ami után az oszmán sereg nem volt képes többé érdemben támadni – Sobieski Jánost gyakran nevezik Európa megmentőjének is.

A bécsi emlékmű alapkövét hat évvel ezelőtt, a csata 330. évfordulóján fektették le. Az emlékmű leleplezését 2018. szeptember 12-re tervezték, de bécs baloldali városvezetése visszalépett a szoborállítástól attól félve, hogy az esetleg rossz fényt vetne a városra a helyi muszlim kisebbség szemében.

(Kép forrása: Jacek Bednarczyk/PAP)

 

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár volt a lengyeleknek vérezniük az osztrákokért. De most a muszlimok háború nélkül foglalják el Ausztriát, reméljük, hogy minél gyorsabban, s lezárhatjuk a magyar-osztrák határt.

"de bécs baloldali városvezetése visszalépett a szoborállítástól attól félve, hogy az esetleg rossz fényt vetne a városra a helyi muszlim kisebbség szemében."

31 éve, a 300. évfordulón ez csak egy vicc lett volna. Ez annyira abszurd, hogy értelmesen kommentálni sem lehet.

Nem szabad megsérteni az ostromló törököket?

"Krakkó gazdagodott egy szép szoborral, nagy nemzeti hősükröl.Remélhetőleg lesz majd állandó helye is. "

..És milyen a nagyváros Krakkó baloldali ellenzéki polgármestere? Lengyel.

Hát már nem hülyülnek meg a bécsiek, ha nem jön Sobieski, Kara Musztafa simán elfoglalja a várost.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés