Ne Magyarországról mondjuk meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője! – Fekete-Győr András a Mandinernek

2019. november 8. 14:59
„Nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum” – mondja Fekete-Győr András arról, miért Dan Barna román elnökjelölt mellett áll ki pártja a romániai államfő-választáson. A politikus kifejtette: „Felmértem, hogy megosztó lépést teszek ezzel, de mi hosszú távon gondolkodunk a szövetségi politikáról és a román-magyar együttélés kérdéséről”.

Miért Dan Barnát támogatják Kelemen Hunor helyett a romániai elnökválasztási kampányban?

Szakítanunk kell azzal, hogy Magyarországról mondjuk meg, ki lehet az egyedüli jó képviselője az erdélyi magyaroknak. Vissza kell adnunk a döntés lehetőségét azoknak, akiket a mindennapjaikban érint, hogy Románia elnöke Kelemen Hunor, Klaus Iohannis vagy Dan Barna. Látszik, hogy az erdélyi magyarok nem igazán vevők az RMDSZ és a Fidesz politikájára ezen az elnökválasztáson. Az ő magyarságukat valamiért mégsem kérdőjelezik meg. Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje a korábbi RMDSZ-es jelöltekhez képest is rosszabbul áll a közvélemény-kutatásokban. Ugyanis időközben az erdélyi magyarok is elkezdték feltenni ugyanazokat a kérdéseket, amiket a magyarországi magyarok: melyik jelölt alatt fog fejlődni Románia? Melyik jelölt alatt lesz Románia egy szabad, demokratikus, európai ország? Melyik jelölt tud békét teremteni Románia és Magyarország, az erdélyi magyar és román közösségek között? 

Önöknek fontos a korrupcióellenesség, Dan Barna ellen viszont a DNA hatmillió eurónyi támogatás eltüntetése miatt nyomoz, amelynek egy része fogyatékossegítő szervezeteket illetett volna. 

A Romániai Nemzeti Antikorrupciós Osztály megerősítette, hogy Dan Barnának nincs köze ehhez az ügyhöz, politikai támadás alanya. Amennyiben kiderülne ennek ellenkezője, természetesen felmondanánk vele a szövetséget. Amíg ezek a vádak nem nyernek bizonyítást, addig felesleges kommentálni. 

EP-frakcióvezetőjük, Dacian Cioloș magyarellenes megnyilvánulásait is felesleges?

Cioloș a harmadik legerősebb pártcsalád, az Európa Megújul frakcióvezetőjeként több, nagyobb és erősebb Európáért, benne pedig az emberek és a kisebbségi közösségek szabadságjogaiért küzd.Mi egyébként sem egyes személyekkel, hanem pártokkal, programokkal, eszmékkel kötünk szövetséget.

Ezért nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum.

Egyre több erdélyi magyar választja őket a romániai választásokon. Az USR-PLUS elkötelezett a magyar kisebbség ügyei mellett, melyeket, ha kormányra kerülnek és nem tartják be, akkor vége van a kettőnk közötti kapcsolatnak. Bárki is legyen a román kormányzó párt, az az érdekünk, hogy jó kapcsolatunk legyen velük, mert csak így van esélyünk befolyásolni a kormányzásukat. Ha azt gondoljuk, hogy csak és kizárólag romániai magyar pártokkal lehet szövetséget építeni, akkor rossz úton járunk, ezt a 21. századi politika már meghaladta. A Fidesz többször is megpróbálta tönkretenni az RMDSZ-t, gondoljunk csak a Erdélyi Magyar Néppártra, vagy a Magyar Polgári Pártra. Egyébként Orbán Viktor is támogatott már román elnökjelöltet Traian Băsescu személyében 2009-bem, amit a bálványosi szabadegyetemen jelentett be.

Csakhogy a második fordulóban, amikor már csak román jelöltek voltak ringben.

Így van. Az egyetlen különbség, amit a Momentum politikai pártként elismert, az az, hogy az RMDSZ jelöltje jelen állapot szerint nem tud továbbjutni a romániai elnökválasztás második fordulójába, és ezért nem várható tőle az erdélyi magyarság érdekeinek romániai elnökként való képviselete. 

Iohannis mögött Viorica Dăncilă a második, Barna jóval le van maradva.

De van esélye a második fordulóra. Járja az erdélyi városokat és van kisebbségvédelmi programja. 

Nem lett volna bölcsebb csöndben maradni, és nem felszólalni Kolozsváron egy román jelölt mellett?

Felmértem, hogy megosztó lépést teszek ezzel de mi hosszú távon gondolkodunk a szövetségi politikáról és a román-magyar együttélés kérdéséről. Jövőre két választás lesz Romániában, és az USR-PLUS-nak jó esélye van arra, hogy kormányzó párttá váljon.

Mi bennük látjuk Románia jövőjét,

ezért segíteni szeretnénk nekik, hogy magyar szavazókat is meg tudjanak győzni. Ezért álltam ki Kolozsváron az USR-PLUS mellett.

A parlamenti választáson is őket támogatják.

Nem tartunk még a parlamenti választásoknál, nem tudom, az RMDSZ milyen programmal fog nekimenni a választásnak, nem akarok semmit sem mondani előre. De azt tudom, hogy az USR-PLUS-nak jó esélye van kormányzó párttá válni, és azt is tudom, hogy a programjukban magyarbarát javaslatok vannak. Ezek a tények, ezek a realitások. 

Nem azt mondta az előbb, hogy magyar szavazókat szeretnének meggyőzni, hogy az USR-PLUS-ra szavazzanak?

Azt szeretnénk, ha a magyar szavazók olyan pártokban is gondolkodnának, amelyek Romániát megszabadítják a korrupciótól, az országot a 21. századba vezetik, akik vérfrissítést hozhatnak a román politikába. Az erdélyi magyarok Romániában élnek, nem csak az az érdekük, hogy az RMDSZ bejusson a parlamentbe, hanem hogy a mindenkori kormány képviselje az érdekeiket. És erre az USR-PLUS ma a legalkalmasabb.

Fotó: Szűcs Ágnes

Összesen 206 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
Önöknek fontos a korrupcióellenesség, Dan Barna ellen viszont a DNA hatmillió eurónyi támogatás eltüntetése miatt nyomoz, amelynek egy része fogyatékossegítő szervezeteket illetett volna.

A Romániai Nemzeti Antikorrupciós Osztály megerősítette, hogy Dan Barnának nincs köze ehhez az ügyhöz, politikai támadás alanya. Amennyiben kiderülne ennek ellenkezője, természetesen felmondanánk vele a szövetséget. Amíg ezek a vádak nem nyernek bizonyítást, addig felesleges kommentálni.
"

Hihetetlen. Nem szakad rá az ég ezekre a mocskos hazaáruló férgekre.

Aki a környező kis-antant vadnacionalisták megtérítésével akarta Magyarországot "szolgálni", minden esetben a legrosszabbat hozta a magyarságra.
Ez így volt Galilei Körösöktől, Jásziéktól, Kohnéktól kezdve, Kádárig, és most a legújabb SZDSZ-klón Momentumig.
Mind a nemzetközi progresszió zászlóvivőiként, a demokrácia-haladás-szolidaritás "hamis szentháromságának - a sátáni hazugság - elfedésének jelszavaival kereskedtek.
Ez a debil ugyanezen szatócsbolttal házal, mintha az hightech lenne.

"a férfi egymilliárdot követel"

Minden esetben meg kell várni, míg az első ütést ők adják.
És ezt megfelelően dokumentálni.
De még így sem lehet biztosra menni.
Ilyen a sátáni gondolkodás, amint ide mellékelem:
"KÖZÉLET
FELMENTÉS JOGERŐS ÍTÉLET SZÁNTAI ATTILA
Hét év börtön ártatlanul – a férfi egymilliárdot követel
Hatvany Hatvany
2012. 03. 20. 15:49
A fekete sereg egyik tagját lelőtte, a másikat megsebesítette. Majdnem hét évet ült börtönben. Ma a bíróság kimondta, jogos volt az önvédelem. Szántai Attila, aki szembeszállt a fekete sereggel, most 1 milliárdos kártalanítási pert fontolgat."

Szántai Attila visszaütött, jogosan, amiért 7 évet kapott a "független magyar" bíróságtól.
És most az aljas 24-hu szerint: KÖVETEL...

A Momentum által támogatott USR-Plus román pártszövetségből Dan Barna az URS vezetője, míg a PLUS-sé Dacian Ciolos. Ciolos (aki volt R.miniszterelnöke) a Vatra Romaneasca “kulturális” egyesületben kezdte politikai pályafutását. Íme a Wiki ezt írja a Vatráról:


https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Programjuk szerint területi követeléseik vannak Magyarországgal, a Tisza vonaláig.

Itt pedig a bejelentkező szövegük:

https://www.magyarhirlap.hu/ku..


„Erdély mindig a mienk volt, a mienk, és mindig a mienk lesz. Sajnos szent román földjét még bepiszkítják a hunok, a cigányok és más cafatok ázsiai lábai. Egyesüljetek, hogy űzzük ki őket az országból! (...) Ceausescu nem élt eleget, hogy tönkretegye őket, de nemzetünknek nem kell letennie a fegyvert ezen a téren” - így szól a Vatra Romanaesca szélsőséges magyarellenes román nacio­nalista szervezet 1990. február 20-i marosvásárhelyi kiáltványának 16. pontja, amely érdemben összefoglalja a szervezet alapeszményét. Alig szűk egy hónappal később került sor a marosvásárhelyi magyarellenes pogromra, amelynek előkészítésében és szervezésében a szervezet oroszlánrészt vállalt. E szervezetnek volt kolozsvári prominense Dacian Ciolos, akit nemrég a Renew Europe liberális EP-frakciójának vezetőjévé választottak.

MIRŐL IS BESZÉL AZ ÁGENS FEGYŐR?

Ne Magyarországról mondjuk meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője! – Fekete-Győr András a Mandinernek
"Ezért nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum."

Ebben a két mondatában nem lát ellentmondást ez a marha?

Hergelné a konfliktust ez a kis szakállas undormány.

Egy két erdélyi magyar le ne basszon neki egy atyait.

Itt nincs miről elmélkedni, egy hazaáruló csak megvetést érdemel.

Nem vitás, Fekete-Győr és Momentuma internacionalista, mi több "ez ifjú új had mind leninista".

Fegyőr! Nem veszed észre, milyen kapitális önellentmondásban vagy? Innen Magyarországról mondtad meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője / tudniillik, ez a figura, akit támogattok /! De azért kijelentetted, hogy ne innen Magyarországról mondjuk meg...Ennyire tyúkeszű vagy? Inkább ismerd be, hogy kapitális tévedés volt ez a romániai kiruccanás, mert így végig fog kísérni ez a súlyos hazaárulás!

"„Ne Magyarországról mondjuk meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője!”

Majd Washingtonban, Jew Yorkban, Párizsban, Berlinben, Brüsszelben jobban tudják!

+1

Ezek aljasabbak, mint az MSZP-SZDSZ valaha volt.

Bezzeg Románia! Ezt az atomszakértőt vmiért mégis magyari műveleti területre dobták le, sajnos nem Bukarestbe. Ott nem rúgna labdába ez a tornából felmentett. Itt már 300 képviselő helye és pár polgármestere van. Ferinek újabb kihívás kit kell leverjen, megpuccsoljon.

A senkiházi Magyarországról is senkiházi meg Erdélyből is.

"Minél kisebb lesz az ország, annál nagyobbra növök én. Mikor ellenzéki vezér voltam, megvolt egész Magyarország, amikor miniszterelnök lettem, elszakadt Horvátország és Szlavónia; öt megye marad, amire köztársasági elnök leszek, és Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyéből fog állani az ország, mire király leszek."
Károlyi Mihály 1875. március 4. — 1955. március 19.
politikus, az első magyar köztársasági elnök
Idézet: https://kuruc.info/r/7/30238/

Elnézést. A Berecskereki 2019. november 8. 18:11 hozzászólásomban rossz linket adtam meg. Az alábbi a jó link.
https://www.citatum.hu/idezet/..

Egy ilyen SZDSZ-szerű párt segítségével úszott el Marosvásárhely.
Lehet. hogy az RMDSZ tökéletes , de a magyar nyelvet és kultúrát nem hagyja veszni.
Az Orbán kormány példaszerűen igyekszik megőrizni Erdély magyar emlékeit, mert erre a román állam nem áldoz., csak ellop minden magyar emléket.
Még nem volt olyan román párt, amelyik a magyar kisebbség érdekeit képviselet volna.
Majd, ha a Momentum kedvence a partiumi és székelyföldi autonómiát megadja, akkor lehet öket támogatni.

Fegyőr is ott van a tracken.

Tized százalékra Zázri sem volt képes. Elhajtották. Az szép volt amikor a matekos Ron Weber Kecskeházyt zavarta ki Kolozsvárra elnézést kérni :) A világ így kerek. Belül láthatóan van jelen a kis-antant. Lenin fiúk, nem sunnyognak. Párizs jobban tudja.

Fegyőr a wikipédiát sem olvassa, a Google map is csak megzavarná. Texasban kapott egy gyorstalpalót fedésben. Nehogy Macaroni ágentnek nézzük.

Ne ülj fel neki! Egyszer az asztalunk mellett ült. Nem bántottuk. Nem basztunk füstgránátot felé. Nem fenyítettük meg mit mondhat, mit írhat. Söröztünk.

"Ne Magyarországról mondjuk meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője!"
Andriska példát mutat. Nem Magyarországról mondja meg, hanem Kolozsvárról.

Szerintem fél sem merült benne, hogy visszatetszőt cselekszik.

Ez igaz. De mégiscsak itt kell élnie.

Európai egyesült államokat akarnának. Abban meg jo lenne a Fegyőr.

Én csak a Fegyőr általa elkövetett durva önellentmondást pécéztem most ki. Azt céloz meg, akiket akar, de akkor se oktasson senkit ilyen hülye maszlaggal. Azzal vádol másokat, amit magának megenged. Nagy újítónak állítja meg magát, pedig a régi mintát követi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés