Edmund Stoiber: A legfontosabb feladat, hogy összetartsuk Európát

2019. november 8. 11:23
A volt bajor politikus az 1956-os forradalom szerepéről is beszélt.

Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök volt az egyik vendége csütörtökön a Berlini Fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferenciának – számol be a Magyar Hírlap.  A politikus a legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy össze kell tartani Európát, ennek érdekében azokat a kulturális sajátosságokat is figyelembe kell venni, amelyekkel a közép-európai országok rendelkeznek.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) Csoda vagy szükségszerűség? címmel rendezett kétnapos tanácskozás kezdőnapján arról beszélt, hogy az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok más történelmi múlttal rendelkeznek, mint a nyugat-európaiak.

A politikus álláspontja szerint át kell alakítani Európa migrációs politikáját, ennek keretében máshogy kell kezelni a külső határokat. Hosszú távon nem fenntartható, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök „a saját céljai érdekében” Európára nyomást gyakoroljon azzal, hogy kinyitja a határait a menekültek előtt. Továbbra is jó kiindulási pont, hogy minden állam a maga módján, de egyenértékűen járuljon hozzá az európai menekültpolitikához  – véli Edmund Stoiber, akinek megfogalmazása szerint „a kvóta nem lehet megoldás”. 

Az 1956-os forradalom is téma volt

Ezt követően beszélt az 1956-os forradalomnak a kelet-európai rendszerváltozásokban játszott szerepéről, az „Európai Egyesült Államok” koncepciójáról, megjegyezve, hogy pártja, a CSU a nemzetek Európáját támogatja.

A Berlini Fal leomlásának dátumára utalva Edmund Stoiber kijelentette: november 9. Európa újraegyesülésének kezdetét jelentette. Személyes emlékeit is részletesen felelevenítve, azt mondta, hogy a németek Magyarország határainak a kelet-német menekültek előtti megnyitását sosem felejtik el. Helmut Kohl egykori német kancellár szavait is idézte, miszerint az Európai egység magyar földön kezdődött.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is a konferencia vendége volt. A tanácskozás pódiumbeszélgetésének keretében azt vette sorra, hogy a mai fiatal generáció milyen tanulságokat vonhat le a kommunista rendszer és az azt követő rendszerváltás történetéből. Ezek között említette, hogy könnyű feladat különbséget tenni igazság és hazugság között, s emiatt nem működhetett soha a kommunista rendszer propagandája, mert hazugságra épült – mondta. „Mi könnyen tudunk különbséget tenni szabadság és elnyomás között.” Az államtitkár ritka adománynak nevezte az egységet, amit meg kell becsülni. 

Előadók

Az NKE, a Hanns Seidel Alapítvány és a Danube Institute által rendezett közös konferencia első napján felszólalt még Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója, Prőhle Gergely és Clarke Judge, Ronald Reagan egykori amerikai elnök szövegírója. Ma pedig többek között Charles Powell, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és Jeszenszky Géza volt külügyminisztert tart előadást.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában