Orbán: 2021 végére Törökországon keresztül is jöhet gáz Magyarországra

2019. november 7. 17:15
A török elnök szerint nagyon jó a két ország kapcsolata.

Magyarország energetikai függetlenségéhez szükség van a török gázra és hamarosan létrejön az a gázvezeték, amely Törökországból képes a gázt Európába szállítani – jelentette ki a török elnökkel közös sajtótájékoztatóján Budapesten, a Várkert Bazárban Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy legkésőbb 2021 végére ezen az ágon is érkezhet Magyarországra gáz. A kormányfő kiemelte, 

Magyarország szempontjából az Isztambul-Moszkva-Berlin háromszög mérvadó.

Nagyon jók a magyar-török kapcsolatok, és a jövőben is ilyen jó együttműködésre van szükség – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Budapesten.

A török elnök Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt Budapesten, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: csaknem 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének tovább Európába, de „az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget”. Biztonsági zónára van szükség, hogy visszaküldhessék őket a hazájukba - közölte. Hozzáfűzte: az ENSZ főtitkárával abban maradtak, hogy donorkonferenciát szerveznek Törökország terveinek megvalósításához.

Recep Tayyip Erdogan kitért arra: 6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg célként, amely reális. Magyarország és Törökország képes ennek elérésére – mondta.

Elmondta:

Magyarország támogatja Törökországot a terrorizmus elleni küzdelemben,

a NATO-ban szövetségesek, stratégiai partnerek. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi terrorizmus ellen csak úgy lehet küzdeni, ha a NATO-szövetségesek „nem állnak szóba terroristákkal”.

Kijelentette: az Iszlám Állam harcosaival szemben Törökország lép fel a leghatározottabban, nem hátrál meg, továbbra is elszánt ebben a küzdelemben.

A török elnök azt is mondta, hogy nem kapták meg azt az összeget, amelyet az EU ígért a menekültek ellátására. Kérdésre úgy vélekedett, gondoskodnak a menekültekről, de mindent Törökország sem bír el. Ha azt látják, hogy nincs megoldás, ki kell tárni a kapukat, és nyilvánvaló, hogy akkor merre indulnának meg az emberek - mondta.

Recep Tayyip Erdogan kitért arra: 6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg célként, amely reális. Magyarország és Törökország képes ennek elérésére – mondta.

A török elnök közölte:

nagyra értékelik, hogy Magyarország mindig támogatta Törökország EU-csatlakozását.

Az unió az elmúlt időben nagyon elutasítóan kezelte Törökországot, és saját magának is sokat árt ezzel, hiszen Törökország tagságával az EU is nyerhetne - vélekedett. Hozzátette: a visegrádi csoporttal is jó Törökország kapcsolata, és ezt erősíteni szeretnék.

Kifejtette: a magyar-török felső szintű stratégiai tanács negyedik ülését rendezték meg most Budapesten, és a tárgyalásokon sok témát érintettek, amelyek a jövőre nagy hatással lehetnek. A témák között említette a politikai, biztonságpolitikai kérdéseket, a migrációt, a kereskedelmi, kulturális, az oktatási kapcsolatokat, valamint a közúti fuvarozást.

Megemlítette: 15 török üzletember is érkezett most ide, hogy megbeszéléseket folytassanak, az ankarai kormány

minden támogatást megad az üzleti kapcsolatok építéséhez, és ugyanezt várják el Magyarországtól is.

Köszönetet mondott a támogatásért, hogy 2020 szeptemberében megkezdheti működését Budapesten a Maarif Alapítvány iskolája. A török elnök arról is beszélt, hogy példaértékű együttműködést szeretnének kialakítani a közös történelmi és kulturális emlékek gondozásában. Emlékeztetett: a renovált Gül baba türbéjét tavaly avatták fel.

Recep Tayyip Erdogan azt is elmondta, hogy Magyarország megfigyelőként jelen van a Türk Tanácsban, a szervezet irodáját nemrég avatták fel Budapesten. Mindez azt segíti, hogy még jobb kapcsolatokat ápolhassanak Közép-Ázsiával - fűzte hozzá. Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy a jövő héten találkozik Donald Trump amerikai elnökkel, Recep Tayyip Erdogan közölte: a kétoldalú kapcsolatokról, a térség helyzetéről, kereskedelmi kérdésekről lesz szó, a legfontosabb téma pedig a terrorizmus elleni harc lesz.

(MTI)

Kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 186 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ISIS-el üzletelő, keresztényüldöző, véreskezű iszlamista Türk Böllér mikor adja vissza a szakrális Konstantinápolyt Európának, amit több mint 500 éve tartanak megszállás alatt?

Gyalázat, hogy egy kereszténynek nevetett kormány meghívására páváskodik az iszlamista púpos Budapesten. Hunyadiak forognak a sírjukban.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2019. november 7. 17:52

te nyomorult szittya nem erősséged a történelem, olvass utána te senkiházi nersevik

Trump, Merkel, Macron, Putyin, Salvini, Erdogan, ez a Bajnokok Ligája.

És képzeld, Erdogan feleségét a kispesti Gajda Péter látta vendégül. Tudod, aki már 3 millióval is beérte.

Remélhető, hogy a török elnököt üdvözölhették
a magyarországi kipcsak önkormányzatok képviselői, illetve a kipcsak törzsek vezetői is.

A tét, hol lesz a Caput Mundi. Orbán Viktornak messzire kell tekintenie az árbóckosárból......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés