Amerikai hitelekből pénzelik a migrációt?

2019. november 5. 8:22
Sok illegális bevándorló az útját Közép-Amerikából azokból a hitelekből finanszírozza, amelyeket elsősorban mikrovállalkozásoknak szán az Egyesült Államok kormánya , derült ki a Washington Post cikkéből.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) által a kisvállalkozóknak nyújtott segítség Guatemalában az illegális bevándorlóknál köt ki – írta internetes kiadásában a The Washington Post című lap keddre virradóra. A lap oknyomozó riportja szerint az amerikai kormányügynökség hozzájárulásával hozták létre Guatemalában a mikrovállalkozások finanszírozásával foglalkozó legnagyobb szervezetet, és az USAID helyi bankokat is támogatott. Csakhogy a kisvállalkozásoknak nyújtott hitelek jelentették az Egyesült Államok felé útnak induló illegális migránsok legfőbb pénzforrását – állapította meg a The Washington Post.

A lap helyszínen járt munkatársa emlékeztetett arra, hogy az elmúlt kilenc hónapban a Guatemalából az Egyesült Államok határaihoz érkező illegális bevándorlók száma több mint 250 ezerre duzzadt. Túlnyomó többségük a közép-amerikai ország legszegényebbjeiből került ki, mezőgazdaságból él, és nagy nehezen gyűjti össze az utazáshoz szükséges összeget. Ezt a summát az amerikai újságíró maximum fejenként 12 ezer dollárra becsülte, és tapasztalatai szerint a pénz tetemes része az Egyesült Államok és a Világbank által nyújtott mikrohitelekból származik.

A lap szerint az amerikai kormányzat és a Világbank együttesen több tízmillió dollárt juttatott a legnagyobb guatemalai mikrofinanszírozási intézménynek, a Fundación Génesis Empresarialnak, és finanszírozta az ország egyik legnagyobb bankját, a Banruralt is. Tavaly óta a guatemalai lakosság mintegy két százaléka e hiteleket felhasználva vágott neki az amerikai határ felé vezető viszontagságos útnak – állapította meg az amerikai lap. Hangsúlyozta: ennek a következményei többszörösen is tragikusak, mert a határtól visszafordított vagy a határon átjutó, de kitoloncolt guatemalaiaknak még azelőtt kell visszatérniük hazájukba, hogy amerikai földön megkeresték volna a hiteleik visszafizetéséhez szükséges összeget.

A The Washington Post munkatársa a többi közt a hegyvidéki Nebaj városkában járt, ahol az egyik helybéli elmondta: az embercsempészek 6500 dollárnak megfelelő guatemalai quetzalt kérnek. Az elvándorlásra készülő a banktól egy héten belül megkapja a kért mikrohitelt, amelyet azonnal továbbad. Az embercsempészek arra hivatkozva szedik be a pénzt, hogy végigkísérik a menekülőket egészen az amerikai határig, és közben gondoskodnak a védelmükről.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Hangsúlyozta: ennek a következményei többszörösen is tragikusak, mert a határtól visszafordított vagy a határon átjutó, de kitoloncolt guatemalaiaknak még azelőtt kell visszatérniük hazájukba, hogy amerikai földön megkeresték volna a hiteleik visszafizetéséhez szükséges összeget."

Ha nem tudnának átjutni a határon, és tisztában lennének vele, hogy nincs rá esélyük, akkor nem történne meg ez a "tragédia".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés