Utcai harcokba torkollott a tüntetés Barcelonában

2019. október 19. 10:39
Súlyos büntetésre számíthatnak az erőszakos tüntetők – jelentette be a spanyol belügyminiszer.

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel a pénteki barcelonai tüntetésen – írja a Euronews. A rendőrségi becslések szerint több mint 525 ezren tüntettek a Legfelsőbb Bíróság ítélete ellen, amely súlyos börtönbüntetést szabott ki az elszakadáspárti politikusokra. A szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, a diákok pedig bojkottálták a tanítást.

A demonstrálók napközben békésen tiltakoztak a katalán vezéreket sújtó ítélet ellen, estére azonban erőszakba torkollott a tüntetés. A rendőr-főkapitányság környékén több százan torlaszokat emeltek, gyújtogattak, kövekkel dobálták a rendőröket. A spanyol belügyminiszter bejelentette: az erőszakos tüntetők súlyos büntetésre számíthatnak.

Vasárnap az MTI arról számolt be, hogy Katalónia függetlenségpárti elnöke a tárgyalások megkezdésére szólította fel szombaton a spanyol központi kormányzatot. Quim Torra szerint ezzel lehet megfékezni az erőszakos cselekményeket, amelyet az váltott ki, hogy a héten a madridi legfelsőbb bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki a katalán szakadárok vezetőire a 2017-es, alkotmányellenes népszavazás és elszakadási kísérlet miatt.

Torra leszögezte, hogy az erőszakos tiltakozások nem tükrözik a katalán függetlenségi mozgalom hagyományosan békés természetét. „Felszólítjuk a spanyol kormány ügyvezető miniszterelnökét, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Mi eddig sem folyamodtunk soha erőszakhoz, és ez után sem fogunk” – szögezte le Quim Torra.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy Torrának először egyértelműen el kell ítélnie az erőszakot, amit szerinte eddig a katalán vezetés elmulasztott. „A spanyol kormány megismétli, hogy Katalóniának nem függetlenségi problémája van, amely nem fog bekövetkezni, mert egyrészt alkotmányellenes, másrész a többség nem is támogatja, hanem az együttéléssel van problémája” – hangoztatta Sánchez.

(Euronews)

 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd mennek ok is eszt osztani ha Moszkvaban oszlatnak fel egy bejelentetlen tuntetest

Olyan, mintha Gréczy el akarna szakadni Gyurcsány seggétől, elképzelhetetlen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés