Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

2019. október 16. 8:09

Meszerics Tamás
hvg.hu
Négy éve ez volt az első politikai kampány, amit a Fidesz nem a migránshorda-apokalipszisre bazírozott.

„De a szöveg tartalmaz egy ennél jelentéktelenebbnek tűnő, ám mégis fontos elemet. Az EU külügyi stratégiájára szűkebben vonatkozó részben a következőt találjuk: a demokrácia, emberi jogok, joguralom támogatása az unión kívül az EU stratégiai érdeke, ami hozzájárul a közös kül- és biztonságpolitikához többek között azzal, hogy a célországokban »lehetővé teszi a jogokra alapozott megközelítést a migráció esetében«.

Nyilván sokan vannak, akik azt gondolják, ez olyan hablaty, ami a demokráciaféltő globalizált elit vérző szívű sírdogálását hivatott megjeleníteni és az égvilágon semmi következménye, vagy jelentősége nincs egy ilyen általános dokumentumban. Akár lesz gyakorlati jelentősége később, akár nem, azt viszont megbízható forrásokból tudjuk, hogy a magyar kormány az utóbbi négy évben azonnal szövegváltoztatást kért, ha a migráció fogalma akár csak távoli kapcsolatba került egy szövegben az emberi jogokkal. Ezzel az álláspontjával amúgy nem volt egyedül. Nagy-Britannia konzervatív kormányai ugyancsak folyamatosan ellenezték, hogy a migráció jogként való értelmezése bármilyen európai dokumentumba beleérthető legyen. A tiltakozást viszont általában meghagyták az Orbán-kormány képviselőinek. Hogy itt nem valami félreértésről van szó, azt mutatja, hogy a szöveg még a Külügyi Tanács ülése előtt átment azon a belső egyeztetési folyamaton, ahol a végén úgynevezett »silence procedure« (nagyjából »a hallgatás beleegyezés«) alkalmazásával fogadták el a szövegtervezetet. Márpedig – mondják a jól értesültek – hasonló esetben a magyar fél eddig kivétel nélkül mindig kifogást emelt.

Nem kizárt, hogy a magyar kormány megkezdte a rugalmas elszakadást a betonkemény migránsfaló pozíciótól, ami összességében eddig mérsékelt nemzetközi sikert hozott. Ez üdvözlendő lenne, bár még mindig lehet, hogy egyszerűen többen benézték a szöveget, miközben a főnökök az önkormányzati kampányban sürgölődtek. Meglátjuk pénteken. De talán nem érdektelen emlékezni rá, hogy négy éve ez volt az első politikai kampány, amit a Fidesz nem a migránshorda-apokalipszisre bazírozott.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már tanácsoltam nekik, hogy 2-3 hétre nyissák meg a határt a betolakodók előtt.

"...négy éve ez volt az első politikai kampány, amit a Fidesz nem a migránshorda-apokalipszisre bazírozott.”

Rosszabb eredményt is ért el a vártnál. Az ellenzék ugyanakkor a folyamatos lopnak-csalnak-rombolnak apokalipszissel előretört.

És ennek lehet, hogy az a súlyos következménye lesz, hogy a Fidesz kommunikáció visszatér az apokalipszisgyártásra, a mocskolódásra. Mert sajnos az tűnik eredményesnek.

Nem. A migráció sokkal reálisabb veszély, mint a rezsim, vagy a diktatúra, esetleg a civilek vegzálása vagy a fékek és ellensúlyok lebontása. A ti szavazóitok - eltekintek a minősítésüktől, azt meghagyom európai és demokratikus előjognak - ezekre a hazugságokra voltak fogékonyak. Valamint a gyűlöletre.

Illetve természetesen a Fidesz is hibázott. Vissza kell venni az arroganciából és a pökhendiségből. Ezekre van elég jelölt a túloldalon is.

Mifelénk a krumpli mér kevés... Az ellenzéki összefogás kakaspörkölttel, kovászos uborkával jelentkezett a legnagyobb lakótelepen. Nyertek is, mindhárom körzetben. Hiába, igényesebbek lettek a telepi szavazók is a fene nagy rezsimben.

Valószínű, hogy többeknek sikerül átmenni az országon. Biztos nem kapják el mind.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés