Vállalatirányítás helyett globális kormányzás?

2019. szeptember 19. 10:01

Joggal merül fel a kérdés: mi lesz a demokráciával? A demokráciának, úgy tűnik, annyi.

2019. szeptember 19. 10:01
Lánczi Tamás
Mozgástér blog

„A hazai sajtóban szinte visszhangtalan maradt a 181 amerikai vállalat által augusztus 19-én elfogadott dokumentum, amelyben a vezérigazgatók újradefiniálták a vállalat, mint gazdasági intézmény célját. A Business Roundtable 1978 óta rendszeresen nyilatkozatokat fogad el a vállalatirányítás alapelveiről, így a közzétételben nincs is semmi meglepő. A dokumentum mégis megér néhány mondatot, hiszen az amerikai vállalatvezetők nem kevesebbre vállalkoztak nyilatkozatukban, minthogy a  jövőben egy »minden amerikait szolgáló gazdaság« megteremtése érdekében fognak tevékenykedni, cégüket pedig úgy fogják irányítani, hogy mind az ügyfeleik, mind a beszállítóik, mind az alkalmazottak, mind a részvényesek érdekét egyaránt kiszolgálják.

Nemesnek tűnő célok, de a magunk részéről nem tudunk dermesztőbbet elképzelni a megvalósulásuknál. A szép szavak mögött ugyanis korlátlan hatalmi ambíciók rajzolódnak ki. Figyelmesen olvasva a nyilatkozatot világossá válik, hogy a szöveget jegyző 181 multinacionális vállalat valójában a globális kormányzás programját hirdeti meg, és az állam szerepére jelentkezik be. A vállalatok egy új világrendet akarnak kialakítani: új gazdaságról beszélnek, amely minden amerikait szolgál, amely segíti a közösségeket.

Nézzük végig, hol hibázik a dolog!

1. Ezek a multinacionális cégek nem csak az Egyesült Államokban működnek, hanem az egész világon jelen vannak. A nyilatkozatban vállalt áldásos tevékenységükkel mégis csak az amerikaiakat kívánják szolgálni. Hogy is van ez? Nyilvánvaló képtelenség, hogy egy multi teljesen más üzletpolitikát folytasson A és B országban, hiszen működésük egyik alapelve az univerzalitás.  Az, hogy ennek ellenére kizárólag az Egyesült Államok gazdaságáról és lakosságáról írnak, mindössze annyit jelent, hogy első körben egy pilot projektben gondolkoznak.

2. Az emberiség története során egyetlen rendszer sem állította azt magáról, hogy az összes ember érdekét szolgálná. Még a világtörténet leghazugabb rendszerének kiszolgálói, a kommunisták is bevallották: vannak csoportok (osztályok), amelyeket preferálnak, és vannak olyanok, amelyeket el akarnak nyomni. Az amerikai multik terve tehát nem több egy nevetséges utópiánál, hiszen még a törpök élete sem csak játék és mese.

3. Joggal merül fel a kérdés: mi lesz a demokráciával? A demokráciának, úgy tűnik, annyi. Arra keresztet vethetünk. Ezek a vállalatok ugyanis senkit sem kérdeztek meg arról, hogy elfogadják-e őket a világ vezetőinek. A társasági és a fogyasztói jog pedig nem arra lett kitalálva, hogy azokon keresztül demokráciát játsszunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. szeptember 20. 18:28
Demokrácia eddig sem volt. Az ókorban Athénban persze volt. De azóta? Ahol a "világ vezetői" döntenek a világ sorsáról és nem a világ maga az nem demokrácia. Demokráciában ugyanis a többség dönt és nem a vezetők. Ők csak végrehajtanak.
Akitlosz
2019. szeptember 20. 18:26
"Nyilvánvaló képtelenség, hogy egy multi teljesen más üzletpolitikát folytasson A és B országban, hiszen működésük egyik alapelve az univerzalitás." Ez nemhogy nem képtelenség, hanem egyenes törvényszerű. Ahány ország, annyi szokás. Melyik multi fizet Magyarországon ugyanannyit a magyar dolgozóinak, mint odahaza az ottani bennszülött dolgozóinak?
Párhuzamos különvélemény
2019. szeptember 20. 08:26
Tessék a fenti témához egy friss gyakorlati példa: majd Cukorhegyi Márk megbeszéli az USA elnökkel, hogy mi s hogy' is legyen szabályozva... https://mandiner.hu/cikk/20190920_az_internet_szabalyozasarol_targyalt_trump_es_zuckerberg
csi
2019. szeptember 19. 13:21
Egyre nyíltabb az a globális iniciatíva, amely az államalkotó népek megsemmisítésére törekszik. Első körben azzal, hogy elbitorolja a hatalmat. Minden demokratikus alkotmány lényege, hogy a hatalom forrása egy adott nép. A magyar alkotmányban pl. ez áll: B cikk (3) "A hatalom forrása a nép". Ez a hatalom aztán megoszlik a hatalmi ágak között, de a forrás, a felhatalmazó, a végső autoritás mindig a magyar nép. Sem a multinacionális nagyvállalatok, sem az NGO-k, sem más szupranacionáis szervezetek, nem bitorolhatják el ezt a hatalmat. Ha megteszik, az lényegében alkotmányellenes, és fel kell lépni velük szemben. Alkotmányos alapon. Jól látható, hogy a népekkel szemben követett stratégia lényege a mesterséges kisebbség képzés. A népeket megpróbálják részhalmazokra bontani. Kínosan ügyelnek rá, hogy soha ne beszéjenek a magyar/német/olasz/amerikai/stb népről. Csak és kizárólag nők/túlsúlyosak/bevándorlók/ homoszexuálisok/stb a politikájuk alanyai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik