Állandó fülgyulladás okozhatta a neandervölgyi ember kihalását

2019. szeptember 19. 20:09

Először sikerült rekonstruálni neandervölgyi ember fülkürtjét.

2019. szeptember 19. 20:09

A neandervölgyi ember kihalása összefügghet azzal, hogy egész életében állandó fülgyulladás gyötörte a fülkürtök (vagy Eustach-kürt) felépítése miatt, amely hasonlít a mai gyermekek fülkürtjének szerkezetéhez – vélik amerikai kutatók, akiken először sikerült rekonstruálni neandervölgyi ember fülkürtjét.

Az antropológia egyik legnagyobb rejtélye, hogy milyen járvány, vagy más kórokozó okozhatta a neandervölgyi ember kihalását mintegy 35 ezer éve.

Krónikus fülgyulladás

A brooklyni Suny Downstate Egyetem antropológusainak, fej- és nyakanatómia szakembereinek a The Anatomical Record című folyóiratban közölt tanulmánya szerint nem valami exotikus kórokozó okolható a neandervölgyi kihalásáért, hanem az egyik jelenlegi leggyakoribb gyermekkori betegség, a krónikus fülgyulladás.

„Túlzottnak hangzik, de amikor először rekonstruáltuk a neandervölgyiek Eustach-kürtjeit, felfedeztük, hogy nagyon hasonlítanak a mai gyermekek fülkürtjeire. A középfülgyulladás a gyerekeknél szinte mindenütt jelen van, mivel a gyermeki fülkürtök lapos szöge hajlamos visszatartani a középfülgyulladását okozó otitis media baktériumot, a neandervölgyieknél ugyanilyen lapos a fülkürtök szöge” – idézte az egyetem közleménye Samuel Márquez adjunktust, a kutatás társszerzőjét.

Az antibiotikumok világában ezek a gyulladások könnyen kezelhetők, és viszonylag ártalmatlanok a gyermekekre. A kicsinyek ötéves korában az Eustach-kürtök meghosszabbodnak, és szögük hegyesebbé válik, ami lehetővé teszi a fül számára az ürítést, és ezzel megszűnik a kisgyermekkori középfülgyulladás kiújulása.

Nem változott az életkorral a fülkürtjük

A neandervölgyiek fülkürtjei azonban az életkorral nem változtak, ami azt jelenti, hogy ezek a gyulladások és a következükben fellépő komplikációk – légzőszervi gyulladások, hallásveszés, tüdőgyulladás vagy még súlyosabb betegségek – nemcsak krónikussá váltak, de egész életükben veszélyt jelentettek a neandervölgyiek egészségi állapotára és túlélésükre – írták a kutatók.

„Ha állandóan beteg vagy, nem lehetsz olyan fitt és hatékony, hogy képes legyél versenyezni Homo sapiens rokonoddal az élelemért és más forrásokért folytatott harcban” – tette hozzá Márquez.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. szeptember 20. 18:35
Komolytalan. A neandervölgyiek kihalását az okozta, hogy már akkoriban is áramlottak Európába Afrikából és Ázsiából a neandervölgyieknél gyorsabban szaporodó "menekült" homo sapiensek így a neandervölgyiek gyorsan létszámhátrányba kerültek és elszigetelődtek egymástól, ami megnehezítette a fejlődést végül kihalást okozott. 200 év múlva mennyi fehér ember lesz még? A tömeges bevándorlás és a gyorsabb szaporodás pár ezer év alatt simán eltünteti az őshonos lakosságot. A neandervölgyiek kihalása és a homo sapiensek elterjedése Európában időben és térben egybeesik. Úgyhogy csak a fülgyulladás lehet az oka a neandervölgyiek kihalásának mi más. Ötvenezer éve, százezer éve nem volt a neandervölgyieknek fülük? Akkor miért nem haltak ki?
röviden
2019. szeptember 20. 18:24
Ha egy ortopédus van a kutatócsoportban, tuti a lúdtalp lett volna a bűnös.:)
21 gramm
2019. szeptember 20. 17:40
A nagyobb izomtömeg miatt jelentősebb táplálékbevitelre volt szüksége, és a kisebb fürgébb szaporább sapienst az adott terület jobban el tudta tartani, így az "túlszaporodta" a neandervölgyit, és adott eltatóképességű területet levadászta előle. Persze ez nem zárja ki, hogy a neandervölgyi keveredett a sapiensszel, a humán-antropológia jelenleg is kategorizál egy olyan típust az alrasszok különböző változatai között, ami neandervölgyi jegyeket hordoz ma is. A pontos elnevezést most nem tudom citálni, de létezik, bizonyos földrajzi régiókban gyakoribb a megjelenése.
mokány
2019. szeptember 20. 08:39
Azért haltak ki azok a Neandertálisok, mert magukat liberális-demokratáknak nevező öntörvényű autokraták vették at a vezetésüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik