Weber: „Különleges” a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata

2019. szeptember 17. 12:36
A Fidesz és az EPP kapcsolatáról, illetve Trócsányi László magyar biztosjelölt támogatásáról is kérdezték Manfred Webert Strasbourgban. Helyszíni tudósításunk!

Az Európai Néppárt frakcióvezetője az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése közben adott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre is válaszolt, hogy nem tartja-e a pártcsalád aggályosnak a Fidesz jelöltjét a biztosi címre.

Weber „különlegesnek” nevezte a pártcsalád kapcsolatát a fél éve felfüggesztett tagságú Fidesszel. Arról is beszélt: a közelgő néppárti, zágrábi kongresszuson a Fidesznek nem lesz szavazati joga, Orbán nem szólalhat majd fel.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy elleneznék a magyar biztosjelölt kinevezését. A frakcióvezető kiemelte: Trócsányi nem tagja a Fidesznek. Weberéknek nincs kifogásuk a személye ellen, ha meghallgatásán bizonyítja alkalmasságát a biztosi terület ellátására, az EPP is támogatni fogja, fair értékelést fognak végezni. Weber hozzátette: Trócsányi László tapasztalt jogi szakember és diplomata, amit bizonyít, hogy tíz éven át volt a Velencei Bizottság tagja.

A volt igazságügy-minisztert a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi posztra jelölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Trócsányit október folyamán hallgatja meg az erre kijelölt bizottság, majd értékelésük után az Európai Parlament a hónap végén szavaz a biztosi kollégium egészéről.

A Fidesz EPP-tagságát márciusban, a Fidesz kérésére, de közös megegyezéssel függesztették fel. A konzervatív pártcsalád egy része a magyar kormánypárt EP-választások előtti plakátkampánya, valamint a CEU elköltözése miatt indított vizsgálatot a Fidesz ellen. A vizsgálattal a „három bölcsnek” nevezett veterán néppárti politikusokat, Herman van Rompuy-t, Wolfgang Schüsselt és Hans-Gert Pötteringet bízták meg. 

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Természetesen magyarul vezettem az ülést"

Nem akart felsülni az angol nyelvtudásával.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2019. szeptember 17. 14:06

Saját szemeddel láttad amikor mondták? :)))

Saját szemeddel láttad amikor mondták? :)))

Teljesen bepárásodott a szemem.

Mégis mit vársz egy szamártól?

Webernél lehúzódott a fejvíz és azért nőtt ki a szakálla?

Az Apró klán útja az 56 utáni akasztásoktól az EP alelnöki tisztségéig. Fél úton csatlakozott hozzájuk a KISZ egykori KB titkára is, gondolom, ez növelte a hitelességet.

" rengeteg egyenrangú nyelv és kultúra van jelen."
Nem egyenrangúak. Még a cigány és a zsidó sem. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés