Antikorrupciós munkacsoportot alakítottunk Brüsszelben!

2019. szeptember 13. 16:26

Cseh Katalin
Facebook
Immár hivatalosan is Magyarország ül az EU korrupciós szégyenpadján.

„Antikorrupciós munkacsoportot alakítottunk Brüsszelben!

Fideszes politikusok egyre gyakrabban utalnak arra, hogy az uniós források nekik csak kampánycélokat szolgálnak. Legutóbb Semjén Zsolt fogalmazott úgy: »nekünk az a dolgunk, hogy kipréseljük Brüsszelből a pénzt«. Túl könnyű lenne lecsapni a magas labdát, miszerint a kipréselt pénzből csak felcsúti Disneyland és nemzeti oligarcharendszer épül, úgyhogy ne tudjuk le ennyivel a miniszterelnök-helyettes eszmefuttatását.

Kétségtelen, hogy Magyarország az EU egyik legbőkezűbben támogatott tagállama, ám a rendszer Semjén prése nélkül is önti ránk a forrásokat. Nem azért, mert »megnyitottuk a piacainkat«, hanem mert az ország gazdasága sajnos továbbra sem zárkózott fel az EU átlagához, az elmúlt évek (uniós támogatások hajtotta) növekedésének ellenére sem.

Immár hivatalosan is Magyarország ül az EU korrupciós szégyenpadján, hiszen az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) legutóbbi éves jelentése szerint nálunk volt a legtöbb, uniós pénzt is érintő korrupciógyanús ügy. Összesen több, mint 23 milliárd forintot kérhetne vissza az EU Magyarországtól, ám mindez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa.

Az Európai Ügyészség merev elutasításával Magyarország aligha járul hozzá ahhoz, hogy ne vetüljön ránk a korrupció gyanúja. Az uniós támogatásokat nem »kipréselni« komoly teljesítmény, hanem úgy elkölteni, hogy azok hosszú távú, fenntartható, és munkahelyteremtő befektetésekként hasznosuljanak, ne pedig egy szűk baráti kör zsebében kössenek ki.

Egyértelmű, hogy cselekedni kell. Ahogy a kampányban megígértük, a leghatározottabban fellépünk az uniós források értelmetlen és korrupt felhasználásával szemben. Ezért alakítottuk meg az Európai Parlament antikorrupciós munkacsoportját, amely kiemelt figyelemmel követi majd az EU-s pénzek útját az egyes tagállamokban, ezzel is támogatva az OLAF, az Európai Ügyészség, illetve az Európai Bizottság munkáját. A munkacsoport minden ülésén arra törekszik majd, hogy napról napra nehezebb legyen elpazarolni vagy ellopni az uniós támogatásokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés