A Karigeri-team a jogállam csapdájában

2019. szeptember 13. 17:01

Majdnem tökéletesen mindegy, hogy bambán vagy cinikusan autózott az ellenzék szembe a joggal, az eredmény ugyanaz.

2019. szeptember 13. 17:01
Constantinovits Milán

Az önkormányzati választásokhoz közeledve nem meglepő módon a főváros válik a legfontosabb csatatérré. Tarlós kilencéves regnálása látszólagos egységbe kovácsolta az ellenzéket, amely a gyurcsányista DK-tól a 21. század pártjainak önkikiáltott LMP-ig és Momentumig terjed. Az egységfront persze nem teljes, a rossz közéleti hekknek is beillő Berki Krisztián és a soha-fel-nem-adás mementójaként kötelességszerűen elinduló Thürmer mellett Puzsér is ringbe száll.

Most ne is lamentáljunk azon, hogy aki Zuglót sem képes botránymentesen elvezetni, az miképp lesz alkalmas Budapest irányítására; és azon se, hogy mennyit fejlődött a főváros az utóbbi években (főleg a Demszky-érához viszonyítva). Érdekesebb az a harcmodor, amit a karácsonyista erők tettek magukévá. Az ellenzék láthatóan arra feszült rá, hogy bebizonyítsa, Tarlós vitaképtelen, erőből politizál, nem hajlandó a disputára. Ez azonban kifejezetten álságos törekvés, főleg, ha belegondolunk, hogy erre amúgy Puzsér sem volt nyitott, és az újabb és újabb ultimátumok, illetve

a dinamikusan változó vitafeltételek lassan burleszkké maszkírozzák az egészet.

Különös pikantériája a történetnek Tordai Bence reaktiválása is, mintha az ellenzék instant trollja bármilyen formában elősegíthetné a kulturált eszmecserét. Ami szemmel láthatóan nem is célja az ellenzéknek. Mindezek tükrében nehéz hibáztatni Tarlóst azért, hogy nem áll le vitatkozni a trónkövetelőkkel.

A megmosolyogtató csatározásokon túl azonban van egy súlyosabb, sötétebb vetülete is az összellenzéki erőfeszítéseknek. A múlt héten látott napvilágot egy olyan ügy, amely nem csupán a Karigeri-team alkalmasságát, hanem szándékaik (jog)tisztaságát is megkérdőjelezi. A józsefvárosi kampánystáb buzgó munkájáról került elő az alábbi kép:

 

Pikó András és csapatának a tevékenysége a törvénysértés erős gyanúját veti fel. Ugyanis – tisztázzuk – a választópolgári ajánlások feldolgozása nem dolga a képviselő-jelölteknek. Semmi, de tényleg az égegyadta világon

semmi sem indokolja, hogy ezeket az íveket feldolgozzák, digitalizálják,

bármilyen formában, másoltan tárolják. Legalábbis legális indoka ilyesfajta tevékenységnek nem lehet, taktikai, törvénysértő  motivációja ugyanakkor bőven. Az adatokból csinos kis adatbázis építhető, aminek hasznosságához nem, jogszerűségéhez nagyon is férhet kétség.

Ilyen szempontból épp a jogállamiság üszkös romjai felett derpegő ellenzék (legfrissebben lásd: Orosz Anna-interjúnkat) megy szembe a jogállamisággal, illetve horgad fel, ha ezt a paradoxont számon kérik rajta.

A vélhető törvénysértés ráadásul kommunikációs dilettantizmussal párosult, hiszen illegálisnak tűnő adatfeldolgozási tevékenységet rögzíteni, majd megosztani, hovatovább mindezt büszkén tenni, nem túl nagy éleslátásról tanúskodik. A hírek szerint Udvarhelyi Tessza személyében e balfogás a Pikó-csapat kampánygurujához fűződik, ami szakmai alkalmassági kérdéseket is felvet. 

Valójában két forgatókönyv lehetséges. A szorgos kampánykommandónak vagy fogalma sem volt arról, hogy épp erősen gyaníthatóan törvénysértést követ el, vagy nagyon is tudta. Mondjuk,

majdnem tökéletesen mindegy, hogy bambán vagy cinikusan autóztak szembe a joggal,

az eredmény ugyanaz: az ütközés elkerülhetetlen.

S ezek után talán érthető, hogy Tarlós távol tartja magát ettől az ellenzéki szupercsapatól. 

Akikkel, ha szerencséjük van, a vasalt modorú Berki talán szóba áll.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2019. szeptember 18. 05:43
Erőltetett,izzadságszagú magyarázkodás Tarló mentegetésére. Tarlós egy tutyi-mutyi, férfiatlan, mama kedvence, aki nem mer kiállni Karácsonnyal. A "botrányról" annyit, hogy amilliárdokkkal elszámolni nem tudó kamupártokkal szemben nem lép fel így a hatóság, mint Pikóékkal. A fotó semmi bizonyító erővel nem bír, az adatlapokat kiadják, visszaveszik, ellenőrzik, leadják. Egyébként sincs semmi értelme ezekből adatbázist építeni, amióta nem kopogtatócédulák vannak, és egy ember akár minden jelöltnek aláírhat. A halott ajánlókkal kapcsolatban, a két párt ívein szereplő nevek, amik mögött más kéz adta az aláírást nem izgatja ennyire a hatóságokat. Teljesen nyilvánvaló, hogy a rendőrség politikai megrendelésre dolgozik. Kocsis Máté egy faszkalap.
Jose304
2019. szeptember 16. 09:34
Lehet egyet nem érteni Milánnal. Lehet vitatkozni a gondolataival. De a személyeskedés nem intellektuális érv és elég visszataszító is. Uff.
ZolieM
2019. szeptember 14. 10:41
"Udvarhelyi Tessza kulturális antropológus és környezetpszichológus. Doktori fokozatát a City University of New Yorkon szerezte 2013-ban. Kutatási témái többek között a lakhatás és hajléktalanság, a közterek és a társadalmi mozgalmak..." A doktori fokozat sem ér már egy hajítófát sem.
Secnir
2019. szeptember 13. 20:58
azért a szerző is óvatosan fogalmaz! ugyanis egyrészt nem foglalkozik azzal, hogy a "hírt" "kiszivárogtató" személy valódi-e másrészt így szól: "gyanúját veti fel." "A vélhető törvénysértés" "illegálisnak tűnő" tehát elismeri, hogy amit látunk, láttunk, megpróbálnak elhitetni, (az udvarhelyi tessza), az nem is biztos, hogy az-e az, de azért tényként tálalja a publikumnak - akik meg beszopják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik