Két évforduló

2019. augusztus 22. 21:21

Hadjáratai során Napóleon és Hitler is félt az otthoni, a belső front összeomlásától.

2019. augusztus 22. 21:21
Tamáska Péter
Magyar Hírlap

„Karlheinz Weissmann, akit a sajtóban a német új jobboldal legkiválóbb gondolkodójának tekintenek, a Junge Freiheitben Napóleon és Hitler születésének idei kerek évfordulóján – kétszázötven, illetve százharminc év – megint elmondta ironikus véleményét arról, hogy a történetírás milyen különleges és hamis jelmezekbe öltözteti a múlt szereplőit. Így szól a tréfa: »1889. április 20-án született Brau­nauban szegény osztrák szülők gyermekeként, teljes neve Napóleon Bonaparte«. (Napóleon 1769. augusztus 15-én született.) Képtelenség a párhuzam?

Pedig valóban sok a rokonság a Führer és a császár története között, hiszen babonás félelmekkel küszködtek, s mindketten – írja Weissmann – olyan ellenséges koalícióval álltak szemben, amely világnézeti alapon szerveződött (a régi rezsim törvényessége, illetve a liberális demokrácia nevében), s amelyek győzelmük után népeiket bűnös népként kezelték. Azzal a különbséggel, hogy a németek bűnössége maradt, a franciákéra senki nem emlékszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. augusztus 24. 01:39
Macron valószínűleg szívesen hasonlítja magát Napóleonhoz.... (Hitlerrel ellentétben).
Box Hill
2019. augusztus 23. 12:08
Napoleonnál volt ilyen? Chaim Weizmann, a Zsidó Világkongresszus elnöke New York-i beszédéből, 1942. december 3-án: „Nem tagadjuk, és nem félünk annak bevallásától, hogy ez a háború a mi háborúnk és a zsidók felszabadulásáért folyik. … A mi frontunk, a zsidóké, erősebb, mint minden más front együttvéve. Ehhez a háborúhoz mi nem csak a pénzügyi támogatásunkat adjuk, amelyen az egész háborús termelés alapul. Ehhez a háborúhoz mi nem csak a teljes propaganda gépezetünket adjuk, ami a morális energiát szolgáltatja a háború folytatásához. A győzelem garanciája túlnyomórészt az ellenséges erők gyengítésén alapszik, ahogy a saját országaikban, az ellenállás útján semmisítjük meg azt. Mi vagyunk a Trójai Faló az ellenség várában. Az Európában élő zsidók ezrei jelentik azt az alapvető tényezőt, amely az ellenség megsemmisítéséhez vezet. Ott a mi frontunk egy tény és a legértékesebb hozzájárulás a győzelemhez.”
áfonya
2019. augusztus 23. 04:02
The History Of Jewish Bolshevism. Névsort képet lehet folytatni merkelel , eredeti neve Angela Dorothea Kasner zsidó jelenlegi férje Joachim Sauer amerikai zsidó , előző német férje volt Merkel ,ugyan úgy álnéven él mint a videóban szereplő kegyetlen kommunistazsidók. Csodálkozunk mi történik Németországban ,, II világháborúért merkelel végeztetik el az utolsó csapást ..... https://www.youtube.com/watch?time_continue=135&v=c3AsKOs2l18&has_verified=1
kingsjewel
2019. augusztus 23. 00:54
Egyszerű, Napóleon 'túl régen' élt, a napóleoni háborúk hatása már nem érződik a mai világrenden. A másik, hogy Napóleon kezéhez is sok vér tapad (leginkább a háborúi által), de szervezett népirtás nem kötődik a nevéhez (én is hallottam a Haiti rabszolgák 'holokausztszerű' lemészárlásáról, de ezt eddig csak egy történész állítja), így a megítélése kedvezőbb, mint Hitleré.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik