Magyarság

Határtalanul: 300 ezer résztvevő, egyszerűsítik a pályázást

2019. augusztus 22. 13:09
Több mint 300 ezren vettek eddig részt a Határtalanul programban, mely a diákok határon túli területekre való utazását segíti – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki beszélt a program változásairól is.

A Határtalanul program 2010-ben indult, hogy erősítse a magyar-magyar kapcsolatokat azáltal, hogy minden iskolás járjon a határon túli területeken a kormány támogatásával. Azóta több, mint háromszázezren vettek benne részt – mondta budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Fontos, hogy a mai gyermekek megismerjék a száz évvel ezelőtti országterületet, kicsit megismerjék a határon túli magyarság mai helyzetét, városait, és kapcsolatokat építsenek ki – mondja el Potápi. Hozzátette: remélik, hogy később a diákok a saját családjukkal is ellátogatnak a határon túli területekre.

Idén április 30-ig lehetett jelentkezni a programra, aminek keretében ötmilliárd forint pályázati pénzt osztanak szét három kategóriában: támogatást lehet kérni hetedikesek tanulmányi kirándulására; középiskolások tanulmányi kirándulására; és középiskolások kapcsolatépítési útjára egy másik, határon túli középiskolával. Az új elem, a programban, hogy a középiskolások számára kétfajta kirándulás lehetséges, a hagyományos tanulmányút, illetve a középiskolák közti együttműködés erősítése, amiben egy kinti iskolához mennek, ők meg visszajönnek ide.

Erdélyi Rudolf, az államtitkárság alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt vezérigazgatója hozzátette: a határon túli területek közt is szeretnék így erősíteni a kapcsolatot, nem csak Magyarország és a határon túli magyarság között. A cél tehát az, hogy a diákok magyarlakta területekre menjenek, ne például Dubrovnikba vagy Trogirba.

2019-ben 2219 pályázat érkezett be hatmilliárd forintnyi igényre. Rekordszámú diák fog tehát kiutazni a nyári szünetben és a következő tanévben: több mint százezer gyerek utazik. Emiatt a kormány 590 millió forint kiegészítést adott a program számára. Erdélyi megjegyezte: idén egyszerűsítették a pályázati kiírást és az elszámolást is. 

Elhangzott: a Határtalanul 100 százalékban állja az utakat, nem kell tehát pluszpénzt szedni a diákoktól, habár ha egy osztályközösség szeretné kiegészíteni a támogatást, lehetősége van rá. Változás az is, hogy eddig magyarországi éjszakát nem lehetett elszámolni a programon belül, idéntől azonban egy éjszakát elszámolnak, hogy így segítsék például a nyugati határhoz közeli iskolák tanulmányútjait. A repülést ugyanakkor nem állja a program. Idén a Rákóczi Ferenccel kapcsolatos emlékhelyek meglátogatását javasolják a szervezőknek. 

A államtitkár elmondta: az úticélok kiválasztásában általában a személyes kapcsolatok és az utazási irodák kínálata a döntő. A népszerűség többnyire arányos a területek méterével, tehát Erdély az első, a Felvidék a második, és így tovább. Kevesebben mennek a Mura-vidékre, Dél-Erdélybe vagy a Partiumba. Kárpátalja is népszerű úticél, ám visszatartó erő, hogy oda útlevelet kell csináltatni, és hogy határellenőrzés van. 

A nemzetpolitikai államtitkárság februárra vetélkedőt hirdet a programmal kapcsolatban, a Kántor Zoltán által vezetett Nemzetpolitikai Kutatóintézet pedig kutatást készít a Határtalanul programmal kapcsolatban. 

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU-s és állami pénzek NEVESÍTÉSE, TULAJDONJOGOSÍTÁSA mellett - amit a Fidesz politikájának nevezhetünk, -
a második lehető legjobb dolog, ami történhet a magyarsággal, az:
az Orbán-kormány NEMZETPOLITIKÁJA, a benne foglalt megoldási eszközökkel.

Ezúton tájékoztatom Szilvay urat, hogy nem csak az ukrán, de a román és a szerb határon is útlevél ellenőrzés van. Azok is schengeni határok - ha érti miről van szó.

Körbetekintve látható, hogy a nemzetpolitikára költött milliárdok jó befektetést jelentenek. Szlovákiával pompás a kapcsolat, együtt örülünk, hogy a Benes dekrétumok a mai napig érvényben vannak, megoldódott a kettős állampolgárság ügye, és Malina Hedvig támogatóit is megbüntették.

Romániával hagyományosan jó a kapcsolat, olyannyira, hogy a legutóbbi slejtező meccsen a csendőrparancsnok kijelentette, nem tudja garantálni a magyarok testi épségét.

Ukrajnával pláne minden rendben, nyelvtörvény, kettős állampolgárság, nincs itt semmi látnivaló. A magyar fiatalok önként és tömegesen mennek keletre harcolni az oroszok ellen.

A Horvátországgal való jó kapcsolat alapja a MOL, Szlovéniával főleg Habonyon keresztül ápoljuk a kapcsolatokat.

Szerbia úniós támogatását erősen támogatjuk - valószínűleg pont ezért nem várható, hogy az Unió tagja lesz. Akinek ilyen barátai vannak, nincs szüksége ellenségekre.

Az osztrákoknak pedig több más mellett hálával tartozunk azért, hogy megszüntették a kint dolgozó magyarok gyerekei után járó magasabb családi pótlékot. Nálunk, ugye, a gyerek az első.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés