Kelet vagy Nyugat? Az utca embere Szent István örökségéről!

2019. augusztus 20. 9:05
Szent István királyunk ezer éve a Nyugatot választotta. Ma mit választanánk? Kelet vagy Nyugat? Hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez a mai politika? Mit gondolunk ezer év távlatában? Az utca emberét kérdeztük!

Szent István a Nyugatot választotta. Mit gondolunk ezer év távlatában, manapság erről a kérdésről? Az utca emberét kérdeztük!

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Kelet vagy Nyugat?"

Buta kérdésfelvetés, amelyre csak egyetlen válasz fogadható el:

„Maradjunk meg magyaroknak, ne legyünk se Nyugat, se Kelet”

Igazából a Bajor Hercegséget vertük el úgy, hogy a nemességük, püspökeik nagy része elesett. maga a Keleti Frank Birodalom még megmaradt, csak a vereség miatt nem támadott vagy száz évig.

Saját állításod cáfolod amikor azt írod; "kiegyezett a bajorokkal (Gizella)".

A témához tartozik Márk Éva írása: A Magyar Királyság és Bizánc kapcsolata a XI. században

Olvass tovább: https://korok.webnode.hu/products/a-magyar-kiralysag-es-bizanc-kapcsolata-a-xi-szazadban1/

"Az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából soha sem akar többé a Kelet része lenni." [Orbán Viktor, mandiner]

"A magyarságnak négy különböző szomszédos kultúra -- a török-mohamedán keleten, a görög-szláv a Balkánon, a latin-német nyugaton és a pogány-szláv északon -- feszültséggel teli területén kellett ezek ostromló befolyásával és ellentmondásaival küzdelmet folytatnia. A változást, amelyet István hozott, jól megvilágítja egy világpolitikai jelentőségű tény: trónra lépése előtt nem egészen fél századdal a magyar lovascsapatok még halálosan fenyegették Nyugatot és a kereszténységet, egészen az Augsburg melletti Lech-mezőig hatolva előre. Az István által alkotmányában, kiterjedésében, kultúrájában és történelemformáló erejében újjáalakított Magyarország ezzel szemben a keresztény Nyugat előretolt bástyája lett..." [archiv.katolikus.hu]

"A Fidesz elnöke kijelentette: ma is velünk van az alapvető kérdés, hogy Magyarország a Kelethez vagy a Nyugathoz tartozik-e. „Sötét korszakban élünk ma Magyarországon, hiszen napról napra újabb és újabb bizonyítékok kerülnek felszínre. A maffiapolitika korában él ma Magyarország. Ez a tény azt mutatja, hogy még nem sikerült véglegesen visszakapaszkodnunk a nyugati demokráciák világába, a múlt erői újra és újra igyekeznek visszahúzni bennünket” – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzte: mi nem a nyugatiak, hanem magunk miatt akarunk a Nyugathoz tartozni, mert függetlenek és erősek akarunk lenni. Magyarországnak nincs semmi keresnivalója Keleten, mert ott semmilyen babér nem teremne országunknak, csak alárendeltség és kiszolgáltatottság...

Ha van valahol magyar koncepciójú Nyugat, ha vannak olyanok, akik értik azt a mondatot, hogy „csak akkor lehetsz jó magyar, ha európai vagy”, akkor az a lakiteleki sátorban összejöttek közössége, a nyugatos gondolkodású, nemzeti elkötelezettségű erő. Azok, akikből kialakult az a politikai nemzedék, amely Magyarországon véghezvitte a rendszerváltoztatást, akik az ország nyugatos kultúrájú és nyugatos vonzódású gondolkodói. Azok, akik kimondták: Magyarország ahhoz a Nyugathoz tartozik, ahol a keresztény kultúrára, és a „szabadság-egyenlőség-testvériség” eszméjére épül a demokrácia, nem pedig arra a keleti típusú áldomokráciára, ahol a hatalom önkénye működik, s ha érdekei úgy kíváják, akár erőszakkal is.

„Szeretném Önöket, itt, Lakitelken meggyőzni arról, hogy méltóan a húsz évvel ezelőtti történések szelleméhez, nyugati megoldást válasszanak Magyarország számára. Ne engedjék, hogy a magyar nemzeti oldalt belelökjék, vagy belecsalják egy olyan helyzetbe, amellyel kiírjuk magunkat a számunkra éppen kedvezően most megújult európai fősodrásból. Ezért én egy olyan megoldást javaslok a helyzet megoldására, ami nyugati." [2010-2015.miniszterelnok.hu]

Válaszok:
hhonor | 2019. augusztus 20. 12:55

Ha valakik másfelé tendálnak, vannak akik ezt átgondoltan, tudatosan teszik, de többünk véleményéből tükröződik azon állapot következményként, hogy a mai magyar politikai világ kommunikációja nem következetes, sokszor a kommunikációs tartalmakat aktuál politikai céloknak vetjük alá, ami sokakat megzavar, összezavar s így juthatunk el oda is, hogy többen már más irányba tartanának, mint a többség, akár a politikai vezetők többsége.

Ma a helyes válasz: is!!

Kelet is. Nyugat is. Észak is. Dél is.

Tehát Magyarországnak minden irányban kell érdekeinknek megfelelő gyümölcsöző kapcsolatokra törekednie.

"Kelet vagy Nyugat?"

Ismerős ez a kérdés, van ennek több változata is, pld. "Sós vagy édes?", vagy pedig "Kötél vagy golyó?". Az ilyen kérdések azt hivatottak sugallni, hogy más lehetőség már nem is létezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés