Új világrend létrehozásával vádolta Kínát egy ausztrál liberális politikus

2019. augusztus 13. 9:41
Andrew Hastie szerint Peking egy újfajta világrendet szeretne titokban.

A liberális Andrew Hastie, aki az állambiztonsági és hírszerzési bizottságnak is tagja nemrég azt mondta: Kína titokban terjeszkedik és egy teljesen újfajta világrendre törekszik – számolt be az Euronews kedden.

Mint az a cikkben olvasható, szerinte ezt viszont sokan nem látják be. Az eredeti írásban leírta, egyes országok úgy hisznek Kína demokratizálódásában, mint a II. világháborúban Franciaország, amikor hitt abban, hogy a Maignot-vonal megállítja az német előrenyomulást – tévesen

Az Euronews írásával ellentétben Sztálinhoz hasonlította a kínai elnököt: szerinte korábban Sztálin és vezetése tetteit nyugati kommentátorok korábban racionális jelzővel illették, szerinte azonban egy professzor kutatómunkája rávilágított, „a kommunisták azok mindig is kommunisták”, ezért a kínai vezetés szavait is szó szerint kell venni.

Hastie kijelentésével többen egyetértettek, a miniszterelnök azonban megpróbálta elkerülni a diplomáciai háborút. „A kínai kapcsolatoknak rengeteg előnyük van, főleg a kereskedelem terén, de ne felejtsük el, hogy sokkal több minden köt minket össze, mint a gazdaság” – mondta Scott Morrison a páneurópai hírtelevízió szerint.

A honatya vádjaira a canberrai kínai nagykövetség csak annyit reagált nyílt levelében, hogy Hastie hidegháborús hangnemet ütött meg, ami nem tesz jót a két ország kapcsolatának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés