Tornádók csaptak le Észak-Európára

2019. augusztus 10. 15:22
Tizennégyen megsérültek és legalább százhatvan házban okozott károkat pénteken a Luxemburgban tomboló forgószél.

Tornádó pusztított pénteken Amszterdamban súlyos károkat okozva a fákban és az épületekben – írja az Euronews. A fenti videón, amelyet egy amszterdami hajóról készítettek, látható, ahogy a forgószél kiér a vízről a szárazföldre.

Az ezen a vidéken ritkán előforduló tornádó még aznap végigsöpört a dél-luxemburgi Petange városán, megrongálva az épületek tetejét. Ez látható az alábbi facebook-videón:

 A hatóság tájékoztatása szerint tizennégyre emelkedett a Luxemburg délnyugati részére lecsapó viharos forgószél sérültjeinek a száma, közülük két ember állapota súlyos.

A forgószél – amely sebessége elérte az óránkénti 128 kilométert is – a nagyhercegség Bascharage és Pétange településén tombolt péntek délután fél hatkor, közel a belga és a francia határhoz. A tornádó mintegy 5-7 kilométer hosszú sávban okozott súlyos pusztítást.

A legfrissebb összesítések szerint 160 ház megrongálódott, némelyikről a heves szél a tetőt is leszakította. A főváros és a franciaországi Longwy közötti vasútvonalon egy ideig állt a forgalom, de hamar helyreállították a közlekedést. Sok helyütt nem volt áramszolgáltatás sem a forgószél miatt.

A pusztításról készült felvételeken romos tetők és kémények, kidőlt fák, megrongált járművek láthatók. Néhány helyen víz öntötte el az utakat, másutt a lehullt törmelék duzzasztott fel vizeket. 

Tornádó Luxemburgban

A két településen megnyitották a szükségszállásokat azok számára, akiknek az otthona átmenetileg lakhatatlanná vált, továbbá megerősítették a környéken a rendőri jelenlétet is. A lakosságot figyelmeztették arra is, hogy ne menjen a villanypóznák közelébe.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Twitteren bejelentette, hogy válságstáb alakult, a kormány pedig minden segítséget megad a károsultaknak.

Forgószél Németországban

Észak-Európában további viharok voltak éjjel, Belgiumba, Luxemburgban, Németországban és Északkelet-Franciaországban is másodfokú figyelmeztetés volt érvényben az erős széllökések, jégeső, esőzések és tornádók miatt.

(MTI/Euronews)

Képek: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés