Ennyi idősen vállalják első gyermeküket az anyák Európában

2019. augusztus 2. 17:27
Magyarország az élmezőnyben a fiatal anyák arányát tekintve.

Egy friss jelentés szerint európai viszonylatban magas a magyarországi fiatal anyák aránya – számol be a Euronews a Eurostat adatai alapján. A szervezet 2017-es adatokat publikált arról, hogy a nők milyen korban vállalják első gyermeküket a különböző tagállamokban.

Spanyolországban és Olaszországban közel minden tizedik anya negyvenéves kor fölött szüli első gyermekét. Görögországban, Luxemburgban és Írországban ez az arány 6 százalék körüli, Magyarországon pedig 3,5 százalék.

Keleten a legmagasabb a húsz évnél fiatalabb anyák aránya, Bulgáriában és Romániában 12 százalék feletti. Magyarország a harmadik a listán 8,5 százalékkal.

Dániában, Olaszországban, Szlovéniában és Hollandiában mindössze egy százalék körüli a húsz évnél fiatalabb anyák aránya, míg Litvániában, Lengyelországban és Szlovákiában pedig azok aránya van egy százalék körül, akik negyvenéves kor felett szülik első gyermeküket.

Az anyák szinte pontosan fele harmincéves kora után vállalja első gyermekét az EU-ban, ez az arány Magyarországon 45 százalék.

(Euronews)

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

24-25 évesen háromszor akkora a teherbe esés valószínűsége, mint 32-33 évesen. Nagyon nem mindegy.

"Nem véletlen mutatták ki , hogy az optimális idő az 25-35 év között van."

A 30 feletti párok egyharmadának termékenységi problémái vannak, aminek az a kritériuma, hogy a nő egy év alatt sem tudott teherbe esni. 36 évtől a terhes nő automatikusan veszélyeztetett terhesnek minősül. Az optimum egyértelműen 30 alatt van.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. augusztus 2. 18:02

"Az optimum egyértelműen 30 alatt van."

... biológiai szempontból.

Szerintem meg nem a tizenéves anyákkal van a probléma, hanem a 30 felettiekkel. Ezekben az ún. fejlett országokban jellemzően egyre többen 30 felett akarnak gyereket szülni. Aztán meg koppannak, jöhet a mesterséges megtermékenyítés, második gyerek szóba sem jöhet satöbbi, satöbbi. nem is beszélve arról, hogy a férfiak is a 20+esekre hajtanak inkább. Jó lenne, ha a nők tisztában lennének azzal, mivel jár a halogatás.

A folytatást nem másoltad ide. Akkor majd én.

1. A nők termékenysége harminc év fölött drasztikusan csökken. A skóciai St. Andrews Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem szakértői egy közös kutatásban megdöbbentő eredményre jutottak: a nők csaknem 95 százaléka harmincéves korára elveszti egészséges petesejtjeinek 88 százalékát.
2. Újházy doktor azonban úgy véli, nincs ok túlzott aggodalomra, szerinte az életkornál sokkal fontosabb az egészségi állapot és a megfelelő testsúly. „Ha a nő egészséges, ugyanakkora esélye van teherbe esni harminc után, mint fiatalabb korában. A belgyógyászati betegségek – amelyek komplikálhatják a terhességet – gyakoribbak 35 éves kor felett, de ez alapvetően nem afogamzóképességgel áll kapcsolatban” – állítja az orvos.

35 év felett nagyobb a kockázat.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. augusztus 3. 13:47

Természetesen, ha 30 éves kora alatt szül egy nő, mindketten jobban járnak. De tévedésben vagy, mert 35 év felett volt, ma már több a veszélyeztetett terhes megnevezés.
De! Ha 30 valahány évesen egészségesen él, az bizony sokat számít.
Míg szülhet 20 évesen, ha dohányzik, fogamzásgátlót szed, - amiről nem olvastam nálad - sokkal nagyobb kockázat.

"A késői gyerekvállalás közrejátszik az egyre nagyobb arányú tanulási nehézséggel küzdő gyerek megszületésében."

Az igaz, hogy vannak anyukák, akiket nagymamának nézek inkább, de ezzel az állításoddal nem értek egyet.
Írtad a diszlexiát , mi köze ennek a késői gyerekvállaláshoz.

Nem kívánom folytatni, mert nagyon nem tetszik amiket az elején írtál a cikkhez.

A cigány termékenységi rátájáról kérdezném, honnan származik a 2,3 érték? 2,6-ot láttam már azt se nagyon hittem.

"2. Újházy doktor azonban úgy véli, nincs ok túlzott aggodalomra, szerinte az életkornál sokkal fontosabb az egészségi állapot és a megfelelő testsúly. „Ha a nő egészséges, ugyanakkora esélye van teherbe esni harminc után, mint fiatalabb korában. A belgyógyászati betegségek – amelyek komplikálhatják a terhességet – gyakoribbak 35 éves kor felett, de ez alapvetően nem afogamzóképességgel áll kapcsolatban” – állítja az orvos."

A statisztikák nem ezt igazolják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés