A horvát példa

2019. július 16. 14:00

Bonta Miklós
Népszava
Ideje lenne már felkészülni az euró bevezetésére, ami ráadásul felvállalt kötelességünk is.

„A forint piacán is aktív devizakereskedők ezekben a napokban a szokottnál is feszültebben figyelnek a monitorjaikra. Kiemelt érdeklődésük indokolt, hiszen ismét elérhető közelségbe került az a legfeljebb a spekulánsok számára üdvözítő helyzet, hogy a magyar fizető eszköz árfolyama rekordmélységekbe zuhan, vagyis egy euróért akár 330 forintot is megadhatnak majd. 

A forint tartós gyengélkedése ezúttal nem egy váratlan sokk eredménye, hanem egy olyan bizonyítványé, amelyet a piac rendre az Orbán-kormány orra alá dörgöl. Nagyjából így: »másfél évtizede írjátok a konvergenciajelentéseiteket, aminek célja az egyensúlytalanság felszámolása, az, hogy alkalmassá váljatok az európai közös pénz bevezetésére. A magyar kormány azonban az Európai Unió által nehezen tolerálható magatartást tanúsít, a közösség monetáris politikáját bírálja, ahelyett, hogy maga is a valutaközösség tagjává válna.«

Eközben Brüsszel – ezt is régen mondhattuk el – elismeri a magyar gazdaság teljesítményét. Bár a költségvetésért is felelős uniós biztos lapunknak adott interjújában szóvá tette, hogy nem független az igazságszolgáltatásunk, ami a gazdasági fejlődésnek is gátja.  Varga Mihály pedig – miközben ezt a sommás véleményt visszautasította – előadta sirámát: »Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az eurozóna költségvetési eszköz forrásainak megosztásáról az unió hétéves pénzügyi keretének részeként minden EU-tagállam egyetértésével szülessen döntés.«

Magyarán, bár nem vállaljuk az euróövezettel járó kötelmeket, de a partvonalon kívülről bekiabálva előadjuk aggályunkat: nehogy már az euróövezet az új költségvetési uniós ciklusban forrásokat vonjon el tőlünk, nálunk ezeknek a pénzeknek jobb helye lenne!

Az továbbra sem merül fel a pénzügyminiszterben, hogy ideje lenne már felkészülni az euró bevezetésére, ami ráadásul felvállalt kötelességünk is. Ócska érvnek látszik, hogy nem csatlakozunk egy olyan valutaunióhoz, amely állandó változásban van, hogy arról az – időnként gazdaságstratégiai képességeit felcsillantó – Varga Mihálytól származó kijelentésről ne is beszéljünk: akinek drága az euró, az nyaraljon itthon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most, hogy szép lassan függetlenítjük magunkat az idegen
pénzektől, el kell kezdeni szorgalmazni a függőség új
lehetőségeit. Nem lesz jó vége, ha Magyarország mozgástere
megnő.

Pár éven belül, beláthatóan, az ország külföldi kitettsége NULLA lesz, a finanszírozást illetően.
Ennek alapköve: a MAGYAR FORINT.
Erre mit mond ez a szakemberek fóruma Népszava?
Váltsunk pénzt!

"Ideje lenne már felkészülni az euró bevezetésére"

Ezt a svájciakkal, norvégokkal, svédekkel, csehekkel, izlandiakkal, dánokkal, britekkel beszélje meg elébb! Kanada sem készül az amerikai dollár bevezetésére..

Magyarországon ( is) szabadon lehet Euróban üzletelni számlázni. Legyen ennyi elég Miki!

Az Euro mint nem csak közös, de egységes valuta a németeknek, hollandiának az amúgy is izmos külkereskedelmi többletükkel ( meg az őgyes kohézióval) brutális plusz bevételt jelent, ami pl. az olaszoknak marhára hiányzik. Német unió!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés