Magyar Nemzet: Három évet is kaphat Demeter Márta

2019. július 10. 10:53
Amennyiben beigazolódik, hogy visszaélt hivatalával.

Demeter Márta politikai leszámolást emleget annak kapcsán, hogy pénteken felfüggeszthetik mentelmi jogát, emiatt pedig akár már jövő héten vádat emelhetnek ellene – írja a szerdai Magyar Nemzet. 

„Ez nem más, mint egy felségsértési per. Ebben sincs semmi újdonság vagy meglepetés, hiszen Orbán Viktor március 15-én egy beszédében megígérte, hogy jogi és egyéb eszközökkel megpróbálnak majd leszámolni minden politikai ellenfelükkel” – mondta az LMP-s politikus a Hírklikk.hu-nak. 

Demeter mentelmi jogának felfüggesztése azután merült fel, hogy még tavaly októberben megvádolta Orbán Viktort, hogy gyerekét a honvédség repülőgépével utaztatja, ám utólag kiderült, hogy az ellenzéki politikus összekeverte a miniszterelnök lányát egy Cipruson szolgáló honvéd gyerekével. 

A mentelmi jog felfüggesztését a nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte. Álláspontja szerint amellett, hogy az országgyűlési képviselő valótlant állított, nem nyilvános adatokat tett közé, ami a hivatali visszaélés bűntett megállapítására is alkalmas lehet. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közölte, hogy Demeter Márta a titoksértés miatt elveszítette mandátumát a NATO parlamenti közgyűlésében is.

Amennyiben pénteken felfüggesztik a mentelmi jogát, Demetert már a jövő héten gyanúsítottként idézheti a nyomozó hatóság. Ha pedig egy bírósági eljárás során beigazolódik a hivatali visszaélés bűntette, úgy a képviselőt törvény szerint akár hároméves börtönbüntetéssel sújthatja a bíróság – fogalmaz a Magyar Nemzet.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Politikusbűnöző.

"közügyektől meg eltiltani vagy tíz évre"

Ennek két feltétele van. A közügyektől való eltiltás az egyetlen mellékbüntetés.
"A közügyektől való eltiltásnak két együttes feltétele van: a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélés és a közügyekben való részvételre való méltatlanság. Ez utóbbi megállapítása az elkövető személyiségének, életvitelének, fokozott társadalomra veszélyességének elemzése alapján lehetséges. Különösen ilyen lehet az állam elleni, a hivatali bűncselekmények csoportja, a hivatalos személy elleni és egyéb erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben."

Szerintem, ha a vád bebizonyosodik felfüggesztett börtönbüntetést fog kapni.

A kérdésben benne van az állítás.
Az állítás pedig olyan okirat adatait hozta nyilvánosságra amely titkos volt. Ennek rajta kellett lenni az okmányon.

Szerintem Magyar György téved. Akkor lenne igaza, ha Demeter Márta a kérdésének feltételekor nem hivatkozik a titkosnak minősített dokumentumra. Már pedig hivatkozott és kérdésben állítás fogalmaz meg.

Lásd: https://www.parlament.hu/irom4..

Nemcsak ezt olvastam el, hanem a médiában megjelenteket is. A linken olvasható írásbeli választ kérő kérdésfelvetés még nem lenne titkos, ha ezt a médiában nem ismétli meg. Főleg azután, hogy választ kapott, nem Orbán Viktor lányát szállították.
Ennek ellenére azt mondta: Ha azt állítják, hogy egy katona meg egy családja jött haza Ciprusról a honvédségi repülőgépen, hozzák nyilvánosságra azt az iratot, amelyből kiderül, hogy ezt engedélyezte az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.
https://azonnali.hu/cikk/20181..
https://168ora.hu/itthon/demet..

A titkosítást feloldva hozták nyilvánosságra az okiratot.
Ezt figyelembe véve, Demeter Márta tevékenységének következménye, hogy egy titkos írtban foglalt személyi adatok nyilvánosságra kerültek.
Ezzel egyben sérültek a személyi jogok is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés