Magyar Nemzet: Három évet is kaphat Demeter Márta

2019. július 10. 10:53

Amennyiben beigazolódik, hogy visszaélt hivatalával.

Demeter Márta politikai leszámolást emleget annak kapcsán, hogy pénteken felfüggeszthetik mentelmi jogát, emiatt pedig akár már jövő héten vádat emelhetnek ellene – írja a szerdai Magyar Nemzet. 

„Ez nem más, mint egy felségsértési per. Ebben sincs semmi újdonság vagy meglepetés, hiszen Orbán Viktor március 15-én egy beszédében megígérte, hogy jogi és egyéb eszközökkel megpróbálnak majd leszámolni minden politikai ellenfelükkel” – mondta az LMP-s politikus a Hírklikk.hu-nak. 

Demeter mentelmi jogának felfüggesztése azután merült fel, hogy még tavaly októberben megvádolta Orbán Viktort, hogy gyerekét a honvédség repülőgépével utaztatja, ám utólag kiderült, hogy az ellenzéki politikus összekeverte a miniszterelnök lányát egy Cipruson szolgáló honvéd gyerekével. 

A mentelmi jog felfüggesztését a nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte. Álláspontja szerint amellett, hogy az országgyűlési képviselő valótlant állított, nem nyilvános adatokat tett közé, ami a hivatali visszaélés bűntett megállapítására is alkalmas lehet. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közölte, hogy Demeter Márta a titoksértés miatt elveszítette mandátumát a NATO parlamenti közgyűlésében is.

Amennyiben pénteken felfüggesztik a mentelmi jogát, Demetert már a jövő héten gyanúsítottként idézheti a nyomozó hatóság. Ha pedig egy bírósági eljárás során beigazolódik a hivatali visszaélés bűntette, úgy a képviselőt törvény szerint akár hároméves börtönbüntetéssel sújthatja a bíróság – fogalmaz a Magyar Nemzet.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151400

Ajánljuk még a témában