Putyin nem akar szankciókat Georgia ellen

2019. július 9. 17:43
Az orosz elnök szembemegy saját parlamentjével, amely büntetőintézkedéseket követel az őt megsértő georgiai műsorvezető kijelentései miatt.

Az orosz parlament alsóháza (duma) egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában Georgia elleni szigorú gazdasági szankciók meghozatalára szólította fel kedden a kormányt. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor helytelenített bármilyen büntetőintézkedést.

A parlamenti nyilatkozat szerint a képviselők „határozottan elítélik a szűnni nem akaró oroszellenes provokációkat Georgiában, és leszögezik, hogy a radikális erők nyílt kirohanásai ebben az országban az orosz-georgiai kapcsolatok további romlásához vezetnek”.

A Rusztavi2 georgiai tévéadó egyik műsorvezetője vasárnap élő adásban keresetlen szavakkal szidalmazta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és felmenőit. Ez utóbbi esetre válaszul szorgalmaznak most a képviselők szankciókat Tbiliszi ellen.

A nyilatkozat nem írja elő a kormánynak, hogy milyen korlátozásokat tart szükségesnek Georgiával szemben, de Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke hétfőn azt mondta: a képviselők az javasolják a kormánynak, hogy tiltsa be a Georgiából érkező bor és ásványvíz importját, tiltsa meg a pénzátutalásokat Oroszországból Georgiába. Vologyin megjegyezte, hogy a pénzátutalások nagyságát illetően Grúziában az Oroszországból érkező tranzakciók állnak az első helyen, tavaly 631 millió dollár (178 milliárd forint) érkezett onnan a kaukázusi köztársaságba.

Putyin: a műsorvezető bunkó, nem kell komolyan venni

Ezzel szemben Vlagyimir Putyin orosz elnök korántsem tartja jó ötletnek a javasolt szankciókat. Újságírók előtt úgy vélekedett: a georgiai nép iránti tiszteletből és a kétoldalú kapcsolatok teljes értékű helyreállítása érdekében nem tartaná okos dolognak szankciókat bevezetni.

Az említett tévés műsorvezetőt „bunkónak” minősítette, akit szerinte nem szabad komolyan venni, egyébként is – emlékeztetett – saját munkaadója két hónapra felfüggesztette állásából. Putyin azt is elmondta, hogy nincs szándékában büntetőjogi eljárást kérni az illető ellen, mivel – mint fogalmazott – „nem érdemelné meg, hogy megtisztelje ezzel”.

Az elnök szerint Georgiában olyan emberek szítják az oroszellenes hangulatot, akik nem ismerik a történelmet vagy akik ismerik ugyan, de figyelmen kívül hagyják.

David Zalkaliani georgiai külügyminiszter rögtön üdvözölte, hogy Putyin nem kíván büntető intézkedéseket bevezetni. Szerinte egyértelműen ez az egyetlen helyes döntés.

Az eset csak növelte a két ország közötti feszültséget

Az elmúlt hetekben Moszkva többször bírálta a Georgiában zajló oroszellenes tüntetéseket, a két ország viszonyát pedig tovább mérgesítette a mostani eset.

Putyin már június végén aláírta azt az elnöki rendeletét, amely felfüggesztette a két ország közti légi közlekedést. A tilalom, amelyet biztonsági okokkal indokoltak, hétfőn lépett hatályba, és addig marad érvényben, amíg a Georgian Airways és a MyWay Airlines nevű georgiai légitársaságok nem gondoskodnak repülésbiztonsági programról, amelyet Oroszországnak át kell vizsgálnia és el is kell fogadnia. Ezenfelül Georgiának vissza kell fizetnie a légi navigációs szolgáltatásokért járó díjakat is.

Az előzményekhez tartozik, hogy június 21-én több ezer tiltakozó rohamozta meg a tbiliszi parlament épületét, miután Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi tanácskozáson. A georgiai parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését ő nyitotta meg a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a dél-kaukázusi országban. A biztonsági erők megakadályozták, hogy a tiltakozók behatoljanak az épületbe, de az összecsapásokban több mint 200 ember megsérült.

A kaukázusi ország népszerű az orosz turisták körében, és a járatok kiesése elsősorban Georgia számára jelent majd gazdasági értelemben nagyobb érvágást, a kaukázusi országot ugyanis évente mintegy egymillió orosz turista keresi fel. Georgiai adatok szerint idén májusban 113 138-an érkeztek Oroszországból, 26 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. 

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi nem mondjuk meg hogy kell gruzul mondani a magyart, ok se akarjanak nalunk jobban tudni magyarul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés