Martin Schulz kiakadt: „Orbán Viktor győzött”

2019. július 2. 18:10

Nem tetszik a német szocdem politikusnak az, hogy Timmermans helyett a CDU-s Ursula von der Leyen lehet a Bizottság új elnöke.

A Spiegel arról ír, nagy felháborodást keltett a német szocdemek (SPD) köreiben, hogy a pár napja kialkudott, Frans Timmermansnak ígért európai bizottsági elnöki poszt a legújabb fejlemények szerint Ursula von der Leyenhez kerülhet, aki CDU-sként védelmi miniszter Merkel kancellár kormányában.

„Ez Orbán Viktor és a kelet-európaiak győzelme” – jelentette ki Martin Schulz, az SPD korábbi elnöke. „Megakadályozták Frans Timmermanst, aki kiáll a jogállamiság elvei mellett az EU-ban” –  tette hozzá.

Schulz szerint az uniós csúcsjelölti rendszer halott, Merkel és Macron pedig hátsó szobákban üzletelnek valamit, amit aztán az EP-ben elővezetnek. A szocdem politikus úgy látja, Von der Leyen a német kormányzat leggyengébb minisztere, és nem érti, hogy Timmermans és Weber helyett hogyan kerülhet ebbe a pozícióba a CDU-s miniszter.

A másik oldalról a bajor CSU-s Edmund Stoiber is kritizálta a fejleményeket, szerinte méltatlanul bántak el Manfred Weberrel, különösen Macron, ami Stoiber szerint meg fogja terhelni az Európai Unió együttműködését. Stoiber szerint Macron „meggyengítette az Európai Parlamentet, és számára a Nyugat- és Kelet-Európa közötti kulturális árkok sem fontosak”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151013

Ajánljuk még a témában