Nagyobb teret enged Kína a külföldi befektetéseknek július végétől

2019. június 30. 15:21
Ezen felül enyhülnek a korlátozások a mezőgazdaság, a bányászat és a feldolgozóipar területein is.

 Két javított negatív listát adott ki Kína vasárnap a külföldi befektetések piaci hozzáférésére vonatkozóan, ennek köszönhetően július 30-tól a külföldi befektetők az eddiginél több területen vehetik ki részüket – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. 

Kína gazdaságtervező szervezete, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) a kínai kereskedelmi minisztériummal közösen adta ki a 2019-re vonatkozó, javított negatív listákat, melyek közül az egyik a kísérleti szabadkereskedelmi zónákkal, a másik pedig az ország többi részével foglalkozik. A külföldi beruházások számára tiltott szektorok száma a szabadkereskedelmi zónákban 45-ről 37-re, az ország fennmaradó részében pedig 48-ról 40-re csökkent.

A két lista július 30-án lép hatályba, a korábban érvényben lévő korlátozásokat pedig az év végéig oldják fel teljesen. 

A szolgáltató szektorban elsősorban a közlekedés, az infrastruktúra, a kultúra és a hozzáadott értékű telekommunikáció területein lépnek életbe enyhítések. Egyebek mellett például a külföldi befektetők hozzáférést kapnak majd a városi gáz- és távhővezeték-rendszerek, a mozik és a telefonos ügyfélszolgálatok működtetéséhez.

Ezen felül enyhülnek a korlátozások a mezőgazdaság, a bányászat és a feldolgozóipar területein is. 

Kína tavaly rekordmértékű, összesen 138,3 milliárd dollárnyi (39 ezer milliárd forint) közvetlen külföldi beruházást (FDI) vonzott, miközben az FDI mértéke világszerte csökkenést mutatott. Az idei év első öt hónapjában a távol-keleti országba irányuló közvetlen külföldi beruházások a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 3,7 százalékos emelkedést mutattak, elérve az 54,6 milliárd dollárt (15 ezer milliárd forint). 

Kína egy nappal az után adta ki a javított negatív listákat, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Oszakában, a G20-as országcsoport csúcstalálkozójának keretében megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az országaik közötti kereskedelmi konfliktus megoldását célzó tárgyalások folytatása érdekében.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés