Meryl Streep 70

2019. június 22. 19:37
Hetvenéves lett Hollywood utóbbi évtizedeinek talán legnagyobb női sztárja.

Meryl Streep (Mary Louise Streep, Summit, New Jersey, 1949. június 22. –) amerikai színésznő, alakításai filmekben, televízióban és színházban egyaránt láthatók. 21 jelölésével ő a legtöbbször jelölt színésznő az Oscar-díj történetében, amelyből hármat váltott győzelemre (Kramer kontra Kramer, Sophie választása és A Vaslady) és 31 jelölésével szintén a legtöbbször jelölt színésznő a Golden Globe-díj történetében.

Streep 1975-ben végezte el a Yale Egyetem drámaszakát. Ezután New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el dolgozni. Filmes karrierje 1977-ben kezdődött a Júlia című filmben. Ezután jött egy nagyobb szerepe is a A szarvasvadász című filmben, amiért Oscar-díjra is jelölték. 1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmben egy nőt játszott, aki férjét és fiát elhagyja, alakításával elnyerte első Oscart. Megtanult hajót navigálni, hegedülni és ír táncokat előadni. Az 1982-es Sophie választása című filmben nyújtott alakításáért is Oscar-díjat kapott. Egy kis szünet után, 1995-ben A szív hídjai című filmben nyújtott alakítása visszahozta a rivaldafénybe. 2011-ben A Vaslady című filmben nyújtott főszerepért ismét Oscar-díjra jelölték, immáron 17. alkalommal, amelyet el is nyert.

A színésznő gyakran áll ki liberális nézetei mellett, a Demokrata Párt támogatója.

Meryl Streep 1978-ban ment férjhez Don Gummer szobrászművészhez, akitől négy gyermeke született: Henry Wolfe Gummer (1979), Mary Villa (Mamie) Gummer (1983), Grace Jane Gummer (1986) és Louisa Jacobson Gummer (1991).

(Forrás: Wikipedia)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen. Például a Szarvasvadászban (The deer hunter)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés