Hétközi v4-csúcs lesz

Orbán: Weberék elbuktak, a magyar emberek nem akarták őket

2019. június 21. 16:18
Az uniós csúcs végeztével szólalt meg a magyar kormányfő, aki szerint jó hír, hogy a két csúcsjelölt megbukott.

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak Brüsszelben.

A kormányfő a csütörtökön kezdődött EU-csúcsról szólva kiemelte: „jelentős lépéseket tettünk”. Emlékeztetett: Magyarországon nagy támogatást kaptak, az 53 százalék „példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs”. Ezért komoly vállalásokat is tett: azt mondta, hogy ezzel a támogatottsággal meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják – idézte fel. Hozzátette: azt is vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki „ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak”.

Hangsúlyozta: „ezt a két vállalást a tegnapi napig” sikeresen teljesítette, mert „a Spitzenkandidatok, Weber úr és Timmermans úr elestek”, és a két követelmény közül egyiknek sem feleltek meg, „távozásuk jó hír Magyarország számára”.

Hétközi V4-csúcs lesz

Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országoknak (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) van-e esélyük fontos uniós posztra, a miniszterelnök úgy válaszolt, „igen, jó esélyünk van rá”. A V4-eknek minden uniós pozícióra több, két-három jelöltje is van, és jó esélyünk van arra, hogy az egyeztetéseken kellő súllyal tudjuk képviselni a visegrádi csoportot – mondta.

Orbán Viktor kifejtette: a V4-eknek vannak javaslatai, „ezek konkrét nevek”, és ezek mind jók Magyarország és Közép-Európa számára. „A nevek kimondásával azért kell ügyesen bánni”, mert van, akinek növeli és van, akinek csökkenti az esélyeit a neve elhangzása – magyarázta. Hozzátette: az ütemezésnek, a diszkréciónak, a megfelelő időpontban való előretörésnek megvan a maga logikája.

Hangsúlyozta: az biztos, hogy a hét közepén a V4-ek személyesen is találkoznak, hogy „az utolsó egyeztetéseket is elvégezzük”. Aztán vasárnap este a visegrádi csoport megpróbálja képviselni Közép-Európa érdekeit. Az esélyek jók, „vannak jó jelöltjeink, szerintem be is fognak futni” – fogalmazott.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak – a többi országgal együtt – vannak klímacélvállalásai. 2030-ig ezeket meg tudjuk valósítani, erre vannak terveink, és ezt meg tudjuk úgy tenni – „pénzünk is van hozzá” –, hogy a klímacélok elérése ne eredményezze a lakások rezsiköltségének növelését – mondta. Hozzáfűzte: úgy tudjuk megvalósítani ezeket a célokat, hogy „a klíma is javul, és a magyar családoknak sem kell több pénzt fizetni az energiáért.”

Közölte: a javaslat az volt, hogy most menjenek tovább, és 2050-re is tegyenek vállalásokat. A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk – mondta. „Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!” – fűzte hozzá. Úgy látja, ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk. „Nyitottak vagyunk, tárgyalni fogunk” – jelentette ki.

Nincs klímacél nukleáris energia nélkül

Orbán Viktor kitért arra: volt egy vita a klímacélokkal kapcsolatban a nukleáris energiáról. A magyar álláspont világos: „ha klímacélokat akarunk elérni, akkor szükségünk van nukleáris energiára” – mutatott rá. Hozzátette: ezt egy-két ország vitatja, de kisebbségben vannak. Mint mondta, ezt az ellentmondást úgy oldják fel, hogy minden országnak megmarad a joga, hogy eldönthesse: szüksége van-e atomenergiára. Magyarország szeretne ilyet, mert "Paks nélkül nincs alacsony rezsi" - tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte: a szabályozás célja az, hogy az embereknek jobb legyen, nem pedig rosszabb, és „ha jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor az egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk elő”. Olyan megoldás kell, hogy klímacélok is legyenek, és meg tudjuk védeni az olcsó rezsit is, ehhez pénz kell, erről pedig tárgyalni, egyezkedni kell – mondta.

(MTI)

Összesen 239 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez valóban jó hír nekünk! Buknak az öntelt önjelöltek.

Győztünk. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Válaszok:
pollip | 2019. június 21. 17:12

A dolgok egyelőre nem mutatnak odaátra.
Bár a Cseh-Donátok meg a Dobrevek mindent elkövetnek ezért, hogy az odaát győzzön.
OV: meg kell akadályozni, hogy "olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják"
Cseh-Donátok, Dobrev, Ujhelyi: segíteni, elérni, hogy "olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a nemzetállamokat fojtogatják"

Merkelnek fontosabb az Európai Központi Bank.
Márpedig, ha Merkel azt akarja, hogy német vezetésű legyen az Európai Központi Bank, akkor az is lesz.

„A nevek kimondásával azért kell ügyesen bánni”

Michel Barnier

Válaszok:
Berecskereki | 2019. június 21. 17:42

Végülis Weber betartotta a szavát: nem akart elnök lenni a Fidesz
szavazataival. És tényleg nem lesz.

3000 MW-os naperőmű épül Magyarországon.

Összehasonlitásként: Paks jelenlegi csúcsteljesítménye 2000
MW és Magyarország elektromosáram szükségletének cca 40
%-át termeli.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. június 21. 17:52

Részeredmény, de ez az első lépés szükséges a többihez.

Ő volt ott. Az et nyilván elvetette a spitzenkandidat elvét, de udvariasságból a nevük meg az asztalon van. Így szebb a leányzó fekvése:-)))

A hőszivattyús megoldások hatékonysága kb 1:5-höz, az 1:10-hez
szerintem túlzás. A talaj(víz) fölfűtése kérdéseket vet föl, bár az
is igaz, hogy télen vissza lehet hűteni.

A fűtéscsöveken keresztül hőcserélővel hűtött lakásban
penészedés fog fellépni (harmatpont!).

Hagyd, úgysem érti. Nem érzékeli, hogy kb minden felborult:-)
A két nagy párt együtt kevés, az EP és az ET külön harcot vív, de neki minden maradt a régiben.

Nem neked írt. Nem rólad van szó.

Szerintem az EB elnökének esélyes Michel Barnier. Ezzel teljesülne, hogy az EPP adná az EB elnökét és mivel francia származású még a franciák (Macron) is támogatná.
Az EP elnökét a szocialisták, és liberálisok közösen adnák.
Az Európai Tanács elnökét a zöldek jelölnék.
Az Európai Központi Bank (EKB) elnökét az EPP (németek) adnák.
Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét pedig a V4–gyeknek adnák.

Ezzel a kiosztással mindegyik elégedett lehetne.

A labda Donald Tusknál pattog, hogy a frakciókkal megegyezzen.

"Ezzel a szerencsétlen Véberrel nem volt más baj, mint hogy egy teljesen alkalmatlan nímand."

Weber szakmai és diplomáciai szempontból is egy nagy nulla. Egész pontosan dupla nulla. Ezért ilyen posztra alkalmatlan.
Szerintem Németországnak gazdasági-pénzügyi szempontból fontosabb az EKB elnökség és a költségvetési biztosi pozíció, mint az EB elnöki poszt. Ezt azonban részükről nyíltan kimondani nem lehet.

"3000 MW-os naperőmű épül Magyarországon" helyett

"z együttműködést megalapozó megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Ruan Guang, a CMC vezérigazgatója írták alá 2019. április 25-én, Pekingben. A magyar kormány a 2018 végén körülbelül 700 MW beépített fotovoltaikus kapacitást öt éven belül 2-3000 MW-ra kívánja növelni. Az egyetértési megállapodás a miniszter szerint lehetőséget nyit megújuló alapú erőművek létrehozására, a hagyományos tüzelésű erőművek átalakítására, az energiatárolás fejlesztésére, a központi fűtési rendszerek felújítására, fejlesztésére és hatékony működtetésére is."
Forrás: Óriás naperőművet építenek a kínaiak Magyarországon
https://www.portfolio.hu/valla..

Válaszok:
legyetek | 2019. június 21. 18:35

Bocs. Nem vettem észre, hogy már megelőztél.

A magyarok csak az egyik ország, amelyik nem akarja Webert, akadnak mások is pl. a többi V4 és Macron....Ha csak mi elleneznénk, simán megválasztanák, kevés szavazatunk van, ráadásul a Tanács jelöli a jóembert a Parlament jóváhagyásával. Valamilyen kompromisszum lesz, mert más fontos posztok ( Külügyminiszter, a Tanács elnöke illetve a Bank vezére etc.) is vannak.

Hopsz, rosszul emlékeztem, köszi a korrekciót.
Elnézést...

Na ne mondd! De, mondd! Merre van az a felfelé?

2010 óta reménykedtek. Még nem unjátok?

"Persze ezt (is) könnyű neked győzelemként eladni:)"

Egyelőre, itt csak az ellenzék érzi magát szuper győztesnek!
Az nem zavar? Csak a valódi győzelem?

De Orbán kezdte, hogy nem támogatjuk. Ő volt az első. Akkor még Weber boldogan mosolygott, sőt azt mondta, hogy nem is akar úgy nyerni, hogy a magyarok támogatják.

Csak nehogy Vestager nyerjen.

Örülök, hogy te idézted így nekem nem kell megtennem.
Frakcióvezető - ezt megszavazta a fidesz
Elnök- ezt nem fogja megszavazni.

Szerinted miért, kuncika?

Szerinted mégis miért szavazták meg frakcióvezetőnek a fideszes küldöttek? Mire tippelsz?

És mit akarsz bizonyítani azzal, hogy állandóan ezen rugózol?

Főleg nekünk, akik szerint teljesen rendben van, hogy vezeti a frakciót, ahol a migráció alárendelt kérdés. Ezzel akarsz demorálizálni minket? Megsúgom: csak magadat és mozgalmadat égeted, és a hozzáértés teljes hiányát dokumentálod.

Weber nem lesz a tanács elnöke. Weber a frakció nevében fog majd pofázni, ami azt jelenti, hogy a tobbség által eldöntött határozatok szerint kell eljárni. NEKI a frakció a főnöke, nem fordítva. Be lesz tömve a szája tejszinhabos tortával. Ilyen egyszerű.

Nem hódolnak, te szerencsétlen, azt a ti térfeleteket szokás.

A képviselők lehetőségeik szerint és a válsztóik érdeke mentén helyezkednek. Erre kaptak mandátumot és felhatalmazást. Ha Weber személyes kegyeitől függenének, akkor mivel magyarázod, hogy Orbán folyamatosan roncsolja az esélyeit a bizottsági elnöki posztra, még Merkellel is kesztyűt húzva?!

Szánalmas ez az izzadtságszagú magyarázkodásod, vergődő kárörömöd. Fingod sincs, hogy mire megy a játék, és milyen szabály szerint. Itt téblábolsz a mandineren, vered a nyáladat, de mégis miért? Miben reménykedsz?

A magyar ellenzéki pártok gyűlölködő, ármányos összeborulásához és méregkeveréseihez képest a Néppart frakció belharcai férfiasan megvívott csaták.

Igen: a Néppárt komoly krízisben van, mint ahogy az egész európai kereszténydemokrácia is. Nem a magyarok miatt, a fidesz elleni hiszti csak szimptóma.

A Néppárt jelenleg egy önmagával meghasonlott krízistömeg, de még így is a legnagyobb és legpotensebb frakció. Utolsó percig küzdünk azért, hogy a szakadék széléről visszatántorodjon az Adenauer-i. Helmut Kohl-i útra.

Ez a harcos elvhűségnek egy olyan formája, ami tőled és tőletek, magyar balos-libsis-jobbikos politikai szédelgőktől nyilvánvalóan teljesen idegen.

Igen: kockázatos! Igen: lehet, hogy ránkborítják az asztalt! Sőt, valószínű. De amíg csak csekélyke reményünk is van, hogy menthető az európai konzervatív eszme- és értékrend, addig mindent megteszünk, ami tőlünk telik.

Mert miért a veretes kereszténydemokraták hagyják el a frakciót a libsibe és neomarxistába vedlett langymelegek miatt?! Menjenek ők, csatlakozzanak Macronhoz, Timmermanshoz, bárkihez. Ahová szívük húzza. Vagy valljanak már színt és zárják ki a fideszt - de vállalják is fel, a saját szavazóik felé is, a döntést.
Ez van.

A te és a magadfajták herélt nyüszítése pedig nem oszt és nem szoroz.

Egyszerűen senkik vagytok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés