„Tízparancsolatban” figyelmezteti a pápa a követeit, mi a helyes és a jó

2019. június 14. 20:19
Elkezdődött a pápai nunciusok háromévenkénti találkozója Rómában.

Apostoli nunciusoknak üzent Ferenc pápa: az egyházfő arra figyelmeztette a Vatikán „nagyköveteit”, hogy felelősségük van, emiatt nem csatlakozhatnak a Rómával szembenálló csoportokhoz, valamint a pápa kritizálását is vissza kell fogni.

Mint azt az idei nunciusoknak szóló találkozón, Rómában a „Tíz parancsolat” nevű dokumentumben közölte, összeegyeztethetlen a nunciusi tisztséggel a pápa kritizálása, a kritikai élű blogolás vagy az olyan egyházi körökhöz való csatlakozás, amelyek ellenségesek Rómával szemben. A 4 ezer szavas dokumentum több olyan kitételt is tartalmaz emellett, amely egyszersmint puritán életvitelt is megköveteli a Vatikán „nagyköveteitől”.

Sokat hangoztatott gondolatok?

Maga a rendezvény szerdán kezdődött: azt Pietro Parolin bíboros államtitkár nyitotta meg szentmisével. Június 13-án pedig Ferenc pápa fogadta a 103 szentszéki képviselőt, köztük Pintér Gábort, a Belarusz Köztársaság és Michael August Blume-ot, Magyarország nunciusát. Ekkor nyújtotta át a Szentatya előre megírt beszédét, ami a nunciusok egyfajta „tízparancsolatát” tartalmazta, a Magyar Kurír szerint „általánosságban megfogalmazott gondolatokat, melyek nagy részét már úgyis ismerik” a szentszéki diplomaták.

Ennek lényegi pontjai: a nuncius az Isten, az Egyház és a pápa embere, az apostoli buzgóság, a kiengesztelődés, a kezdeményezés, az engedelmesség, az imádság, a tevékeny szeretet és az alázat embere.

Az első parancsolat Isten emberének nevezi a nunciust, mert Őt követi mindenben és mindenért. Örömmel tesz eleget parancsainak; minden erejével és szabadon szolgál, nagylelkűen fogadja a szenvedést. Nem csapja be a felebarátját, nem pletykál; szívét, fülét és szemét tisztán megőrzi. Nem enged e világ csábításának, Isten Igéjére tekint, és egyenes úton jár. Komolyan törekszik a szent és feddhetetlen életre. Szívét megnyitja a hátrányos helyzetűek és a megvetettek iránt.

A folytatásban leszögezi a dokumentum: minthogy a pápai képviselet küldötte, a nuncius nem saját magát képviseli, hanem az Egyházat, és főként Péter utódát. Mindez megszűnik akkor, ha rosszul bánik a munkatársaival, az alkalmazottakkal és a nővérekkel. Szomorú látni olyan nunciust, aki gyötri a munkatársait azokkal a csapásokkal, amiket neki is el kellett szenvednie más nunciusoktól. Éppúgy szomorú látvány, ha a pápai követ a luxus embere, mert ez egy ellentanúságtétel. Legfőbb gondja legyen a lelkek üdvössége és java.

Ne a háta mögött pletykáljon

Ferenc pápa szerint a nuncius feladata a közvetítés, a közösség építése, a párbeszéd és a kiengesztelődés szolgálata. Ennek érdekében maradjon pártatlan és objektív, hogy mindenki jogos részére találhasson nála az igazságosságban és a békében. A kommunikáció embereként értékes szolgálatot végez elsősorban a püspökök, papok és szerzetesek felé, mindenki javára. Küldetése nem rendeli őt a helyi püspök fölé, de diszkrét és testvéri tanácsokkal támogatja őt. Nem feladata viszont az, hogy kritizálja a pápát a háta mögött vagy blogon, vagy éppen a pápával, a kúriával és a római egyházzal ellenséges csoportokhoz társuljon.

A pápai tízparancsolat utolsó, de nagyon is nyomatékos felhívása az alázat szerepére és fontosságára utal, melyet Ferenc pápa a nunciusok egyik elődje, Isten szolgája Rafael Merry del Val bíboros imájából vett: „Szelíd és alázatos Jézus, ments meg engem attól a vágytól, hogy megbecsüljenek, hogy szeressenek, hogy hízelegjenek nekem, hogy megtiszteljenek, hogy dicsérjenek, ellenben add meg nekem, Uram, hogy utánad vágyakozzam!”

Mandiner-komment: az előzmények fényében talán érthető, hogy miért ezzel az idézettel zárult a dokumentum.

 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés