Kósa: Ne lehessen bűnözőket mentelmi joggal kimenteni

2019. június 13. 10:48
Ez a lex Czeglédy törvényjavaslat célja.

A lex Czeglédy törvényjavaslat célja, hogy ne lehessen bűnözőket kimenteni mentelmi joggal az eljárásokból – magyarázta Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban arról beszéltek, hogy az Országgyűlés szerdán megkezdte a jogszabály-módosítás tárgyalását. Ez alapján nem illetné meg a mentelmi jog a képviselőjelöltet abban az esetben, ha büntetőeljárás folyik ellene, és a vádemelés még az előtt megtörténik, hogy jelöltként nyilvántartásba vették.

Kósa Lajos, az indítvány egyik beterjesztője elmondta, a Nemzeti Választási Bizottság minden ellenzéki delegáltja arra szavazott, hogy tartsák fenn Czeglédy Csaba mentelmi jogát, így felfüggesztették az ellene folyó büntetőügyet. 

Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció (DK) EP-listájának 36. helyét kapta, ahonnan akkor sem lehetne bejutni, ha minden képviselőt a DK küldhetne, hiszen Magyarországnak 21 hely van fenntartva – mutatott rá a kormánypárti politikus. 

Hozzátette, Czeglédy Csaba visszaeső bűnöző, hiszen 2003-ban már elítélték ugyanolyan vádak alapján, mint amiket most megfogalmaztak ellene.
Czeglédy Csabát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják, a vád szerint 6 milliárd forintnyi kárt okozott.

Kósa Lajos szerint az ellenzék számára azért fontos Czeglédy, mert ő az MSZP és Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének ügyvédje és Dobrev Klárának, Gyurcsány Ferenc feleségének és a DK EP-képviselőjének üzlettársa. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, Dobrev Klára cége finanszírozta Czeglédy ügyeit.

Hangsúlyozta, a törvénymódosítás után azt a visszaélést, amit most az ellenzék Czeglédy „kimentése” kapcsán elkövetett, többet nem lehet megcsinálni. Kósa Lajos a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, képviselőjelöltek esetében még sosem fordult elő, hogy a mentelmi jog miatt kellett felfüggeszteni egy büntetőeljárást.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na akkor lenne nagy sivalkodás, meg "Európa, segíts!"...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés