Tudománypolitika

Benyújtották az MTA-törvénymódosítást

2019. június 5. 09:41

Az összes kutatóintézet egy újonnan létrehozandó intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá kerülhet az átszervezés után. Palkovics László szerint nem sérül a kutatás szabadsága.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője kedden beterjesztette az Országgyűlésnek az MTA-ról szóló törvény módosítását. A dokumentum felkerült a parlament honlapjára.

Az átszervezéssel az összes kutatóintézet egy újonnan létrehozandó intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá tartozna. A kiszervezés időpontja szeptember 1. lesz. A tárcavezető szerint a kiszervezéssel nem sérül a kutatás szabadsága.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői közleménye szerint „a tervezett változások elsődleges célja Magyarország versenyképességének növelése a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtésével”, valamint „több forrásból több kutatást szeretne a kormány”.

A törvénymódosítás szerint az ELKH Titkárság fő döntéshozó szerve az irányító testület, az Irányító Testület 13 főből áll; az elnökön felüli tagjai közül hat főt a kormány, hat főt a Magyar Tudományos Akadémia delegál azzal, hogy az Irányító Testület tagjainak legalább kétharmada a tudomány művelői közül kerüljön kiválasztásra.

Az Irányító Testület tagjait a miniszterelnök nevezi ki. Az Irányító Testület vezetője az elnök, akit a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevez ki. Az elnök az ELKH, mint központi költségvetési fejezet tekintetében a fejezetet irányító szerv vezetője; és kétévente az Országgyűlésnek, évente a Kormánynak beszámol az ELKH működésének eredményeiről.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149577

Ajánljuk még a témában