Tudománypolitika

Benyújtották az MTA-törvénymódosítást

2019. június 5. 9:41
Az összes kutatóintézet egy újonnan létrehozandó intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá kerülhet az átszervezés után. Palkovics László szerint nem sérül a kutatás szabadsága.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője kedden beterjesztette az Országgyűlésnek az MTA-ról szóló törvény módosítását. A dokumentum felkerült a parlament honlapjára.

Az átszervezéssel az összes kutatóintézet egy újonnan létrehozandó intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá tartozna. A kiszervezés időpontja szeptember 1. lesz. A tárcavezető szerint a kiszervezéssel nem sérül a kutatás szabadsága.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői közleménye szerint „a tervezett változások elsődleges célja Magyarország versenyképességének növelése a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtésével”, valamint „több forrásból több kutatást szeretne a kormány”.

A törvénymódosítás szerint az ELKH Titkárság fő döntéshozó szerve az irányító testület, az Irányító Testület 13 főből áll; az elnökön felüli tagjai közül hat főt a kormány, hat főt a Magyar Tudományos Akadémia delegál azzal, hogy az Irányító Testület tagjainak legalább kétharmada a tudomány művelői közül kerüljön kiválasztásra.

Az Irányító Testület tagjait a miniszterelnök nevezi ki. Az Irányító Testület vezetője az elnök, akit a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevez ki. Az elnök az ELKH, mint központi költségvetési fejezet tekintetében a fejezetet irányító szerv vezetője; és kétévente az Országgyűlésnek, évente a Kormánynak beszámol az ELKH működésének eredményeiről.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valaki méltatlanná válik az Akadémia tagságára, azt remélem kirúgják. Konkrétan Palkovicsot.

Pontosan 99 éve, 1920. június 4-én a trianoni békediktátum szentesítette Magyarország területi feldarabolását. Ma, 2019. június 4-én a magát "nemzetinek" nevező kormány elrendelte a legfontosabb nemzeti tudományos és kulturális intézmény, a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását. A nyilvánosságra került költségvetési tervezet elcsatolja az MTA-tól a teljes kutatóhálózatot, a kiválósági programokat, és azokat teljes kormányzati ellenőrzés alá helyezi. A nemzeti tudományos életet összefogó intézmény súlytalan tudósklubbá silányul. Ez a nap a magyar tudomány, a magyar kutatótársadalom Trianonja.

Akadémiai Dolgozók Fóruma,
Budapest, 2019. június 4.
https://www.facebook.com/notes..

sok pénz és láblógatás eddig nem volt az akadémia intézeteiben.
de ha most a kormány átveszi az uralmat, akkor lehet, hogy lesz. legalábbis erre utal a már létező kormányközeli "kutatóintézetek" (ál)tudományos teljesítménye.

a tudományos teljesítményt amúgy nem szabadalmakban mérik, teljesen fals ez az összehasonlítás

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés