Miért könnyezte meg Jordan Peterson a budapesti előadását?

2019. június 3. 12:50
Kivételes beszédet tartott a Brain Baron Jordan Peterson, amihez a hely szelleme, a hatalmas, érdeklődő tömeg és Budapest varázslatos városa is hozzájárult – írja a Jeffrey A. Tucker amerikai közgazdász és libertárius megmondóember, aki szintén a jövőfesztivál vendége volt.

„A Magyarországon, Budapesten, a Szent István bazilika előtt tartott, szabadtéri beszédének szinte első szavaitól kezdve könnyes volt Jordan Peterson szeme, és a hangja is el-elcsuklott az meghatódottságtól. És nem csak egyszer. Hanem többször is. A szemei sosem voltak teljesen szárazak” – ezekkel a szavakkal kezdi Jordan Peterson budapesti beszédét és a magyar fővárost is méltató cikkét az American Institute for Economic Research honlapján Jeffrey A. Tucker közgazdászprofesszor, aki maga is a Petersont meghívó Brain Bar vendége volt.

A libertárius nézeteiről ismert Tucker hozzáteszi: ezek a könnyek valódiak voltak, s nem csak a show kedvéért jelentek meg Peterson szemeiben, aki ezen az estén nagyon törékenynek és érzelmes embernek mutatkozott.

 

 

Hogy miért hatódott meg Jordan Peterson? Tucker szerint először is azért, mert egyértelműen hatalmas volt az érdeklődés iránta, és nem csak a Brain Bar területét töltötték meg az érdeklődők, hanem a környező utcákat is, ameddig a szem ellát.

„Na most, ha te vagy Peterson, akkor összevetheted ezt a látványt mindazzal a képtelenséggel, amit magadról olvasol a sajtóban, és akkor még semmit nem mondtunk az akadémiai irodalomról valamint a sokféle baloldali lapról”, amelyek rendszerint kiforgatják a szavaidat – írja Tucker, aki rámutat:

miközben minden szavát szétszedik és állandóan támadják, Peterson nyugodt marad,

és jól viseli a támadásokat, ami már önmagában is erős idegzetet igényel. 

Jeffrey A. Tucker, a cikk szerzője

Maga Budapest

De a szerző azzal folytatja: Budapest városa már önmagában is „figyelemre méltó és leírhatatlanul gyönyörű”. Mint írja: „A Duna és hídjai, a paloták, a Parlament lenyűgöző épülete, a templomok, az egyetemek, az egész, nem csak poros régi műemlékek, hanem ma is tele vannak élettel, körülvéve nyüzsgő üzleti élettel”.

A libertárius szerző szerint

„az egész város nagyon fiatalos, olyasmi, amilyen a 19. század vége felé lehetett”,

amikor Budapest Béccsel rivalizált. „Varázslatos hely” – írja Tucker Budapestről, aki ezután Budapest legújabb kori történelmét idézi fel, a kommunistákat és nyilasokat, a náci megszállást, és csodálkozva jegyzi meg, hogy a sok szenvedésnek a felszínen nyoma sincs. „A város él. Növekszik. Újból álmodik.”

A szerző emlékeztet: Peterson maga is sokat foglalkozott a totalitárius rendszerekkel, azok pszichológiájával; és figyelmeztetései nyomán tisztában kell lennünk azzal, hogy a gonosz bennünk is ott van: nem csak a jóra, hanem a rosszra is kaphatóak vagyunk.

Kivételes beszéd

Láttam már Petersont élőben korábban is, és akárcsak te, megnéztem sok beszédét és interjúját a YouTube-on. És mondhatom, eddig még nem hallottam úgy beszélni, mint ezen az estén. Időtlen beszéd volt” – jelenti ki Tucker.

Peterson személye azért is fontos, mert nem csak a szélsőbalos identitáspolitika veszélyeire figyelmeztet, hanem tanítványainak azt is felmutatja, hogy nem feltétlen az ellenkező szélsőség a megoldás; „joggal vívta tehát ki az alt-right vezetők haragját”. 

Ego Sum Via Veritas et Vita – olvasható a bazilika homlokzatán, amint azt Tucker felidézi.

Jézus mondása arra emlékezteti a szerzőt, hogy egyetemes igény van a célokra és a jelentésteli életre. Peterson ugyan nem vallásos – emlékeztet Tucker –, de tiszteli a vallás éthoszát. 

Ezen az estén Peterson a jóság, a tisztelet és az erkölcsi tartás hirdetője volt.

A város és a hallgatóság tömege egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy Jordan Peterson kivételes előadást tartson a Brain Baron. „Ezért voltak az öröm könnyei a szemében.”

 

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Öröm az ilyen cikkek olvasása. Már csak még több hasonlót szeretnék látni :)

Tucker és Peterson is Habony kottájából játszik.:)

Alakul. Hátha még azt is tudná, h. a reformátusok gyűjtenek a tragikus hajóbalesetben elhunytak családjainak.

Ez egy nagyon rendes népség-katonaság és az BIZTOS, h. semelyik népnél és nemzetségnél NEM alávalóbb.

Szuper, utána fogok nézni. Már a tény maga, mert egyébként fájó tragédia.

Fiatalos és él a város.......
Csak nehogy Karácsony kezébe kerüljön!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés