Merkel: a német kormánypártok kiállnak a csúcsjelölti rendszer mellett

2019. május 27. 21:29
Megbeszélést folytattak a német kormánykoalíció tagjai.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok kiállnak az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére kidolgozott csúcsjelölti rendszer mellett, és vezetőik megkezdték az egyeztetést arról, hogy a kormány miként járjon el az európai parlamenti (EP-) választás után következő európai uniós (EU-) tisztújítás során – mondta Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben.

Elmondta, hogy megbeszélést folytatott pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével.

Szavai alapján első próbálkozásra nem sikerült megállapodni arról, hogy a kormány kit támogasson, de abban egyetértettek, hogy a – nemhivatalos, az EU-s jogrendben nem szereplő – csúcsjelölti rendszer alapján kell eljárni, vagyis az EP-választásra állított csúcsjelöltek közül kell kikerülnie annak a politikusnak, akit a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács megválasztásra javasol az EP-nek.

Mint mondta, a találkozó jó hangulatú volt, és az egyeztetést tovább folytatják. Rámutatott, hogy az Európai Tanácsnak – ebben a kérdésben nem konszenzussal, hanem – minősített többséggel kell javasolnia az EP-nek egy jelöltet a brüsszeli bizottság elnöki tisztségére. A jelöltet később az Európai Parlament választja meg. 

Merkel hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak mihamarabb döntésre kellene jutnia, lehetőleg az EP július elején tartandó alakuló üléséig.

A CDU és a CSU elnöke – Annegret Kramp-Karrenbauer és Markus Söder – korábban jelezte, hogy kiállnak Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje mellett. 

A német szocdemek Timmermanst támogatják

Andrea Nahles, az SPD elnöke egy hétfő esti interjúban kijelentette, hogy a szociáldemokraták nem a CSU-s Manfred Webert, hanem Frans Timmermanst, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltjét támogatják. A ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy 15 éven keresztül EPP-s politikus vezette a brüsszeli bizottságot, ezért most váltásra van szükség. 

A szociáldemokraták igyekeznek többséget szervezni az EP-ben Frans Timmermans mögé, „ennek a vitának még messze nincs vége, nagyon izgalmas időszak áll előttünk és Frans Timmermansnak nagyon jó esélyei vannak” – mondta az SPD elnöke.

Rámutatott: ha a német koalíciós pártok között nem lesz megállapodás, a német kormánynak tartózkodnia kell az Európai Tanácsban, amikor arról döntenek, hogy kit javasoljanak a bizottsági elnöki posztra az EP-nek. Jelezte: nem tart attól, hogy felborulna a kormánykoalíció, ha nem sikerülne megállapodni, és Angela Merkelnek Németország nevében tartózkodnia kellene az Európai Tanácsban. Mint mondta, az utóbbi hónapokban számos alkalommal előfordult, hogy egy EU-s kérdésben nem jutottak megegyezésre, és ezért Németország tartózkodott.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tényleg jó hangulatú a hozzáállás?

"Már a választás másnapján Weber fejét követelték

Az EPP főleg közép-kelet-európai bástyáinak köszönheti, hogy megelőzte a szociáldemokratákat. Guy Verhofstadt, a liberális ALDE frakcióvezetője a választás után arról beszélt, hogy csoportja Emmanuel Macron francia elnök listájával kiegészülve megkerülhetetlen erővé vált az EP-ben, nélkülük nem lehet stabil Európa-párti többséget létrehozni. A belga politikust igazolja, hogy az eddigi 67 helyett 109 mandátumuk lehet. Macron listájának második helyezettje, Pascal Canfin elsők között adott le lövést a néppárti csúcsjelöltre, Manfred Weberre. A politikus tegnap a France Internek azt mondta, az EPP jelöltje a vasárnapi eredménnyel teljességgel diszkvalifikálódott, pártjával pedig latba vetik befolyásukat, hogy az Európai Bizottság elnöke vagy egy francia legyen – mondjuk Michel Barnier Brexit-főtárgyaló –, vagy valaki, aki közelebb áll az EP új „gravitációs középpontjához”, azaz nem jobboldali. Az S&D eddigi frakcióvezetője, Udo Bullmann is hasonlóan fogalmazott: a német politikus szerint az EPP-nek sem az eredményei, sem pedig a politikai ereje nem elegendő az EU vagy az Európai Bizottság vezetéséhez. "
https://www.magyarhirlap.hu/ku..

Manfred Webernek harangoztak. Legfeljebb portásnak felel meg a Bizottságban.
Ősszel meg a két tartományi választás bukása után Merkelből konyhatündér lesz.

"Nehéz szűlés lesz."

Császármetszéssel majd megoldják, ahogy ezt tették az osztrákokkal.

Nagy harc lesz.
Most először vegignezhetjuk, ahogy marják egymást a pozíciókért. Eddig a színfalak mögött tették.
Hajrá Barnier!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés