Farage-é lehet az EU legerősebb pártja

2019. május 23. 09:44

A csütörtökön tartott brit EP-választáson megtörténhet: Nigel Farage új Brexit Pártja akkorát nyer, hogy ők küldhetik a legtöbb képviselőt az Európai Parlamentbe, megelőzve a CDU-t is.

2019. május 23. 09:44

A Euronews arról ír, a csütörtökön tartott brit EP-választáson kiugró győzelmet arathat Nigel Farage új Brexit Pártja.

A korábban a UKIP színeiben politizáló és régóta Nagy-Britannia EU-ból való kilépése mellett agitáló Nigel Farage a Brexit elhúzódására hivatkozva kezdett újból pártépítésbe, létrehozva a Brexit Pártot.

A Brexit Párt az elmúlt hetekben minden brit pártot beelőzve az első helyre ugrott a brit szavazók körében, miközben a Konzervatív Párt történelme legrosszabb választási eredményére készülhet.

A YouGov felmérése szerint a Brexit Párt akár 37 százalékot is szerezhet a mai brit EP-választáson. Mögöttük szintén nagy meglepetésre az EU-párti Liberális Demokraták állnak 19 százalékkal, a Munkáspárt 13, a Zöldek 12, míg a Konzervatív Párt mindössze 7 (!) százalékot szerezhet. A Change UK nevű EU-párt új alakulat 4, míg a Farage nélkül maradt UKIP 3 százalékot szerezhet.

Ha tényleg így alakulnak az eredmények Nagy-Britanniában, akkor a Europe Elects összesítése szerint a Brexit Párt 28 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, az összes EU-tagállami párt közül a legtöbbet.

Farage-ék megelőzhetik az ebben a felmérésben 25 képviselőt elérő olasz, Salvini-féle Ligát, a 24 fős német CDU-t, a 22 fős lengyel Jog és Igazságosság kormánypártot, a 21 fős, francia, Le Pen-féle Nemzeti Tömörülést és a 20 képviselőt küldő Macron-pártot.

A végső eredményekről az európai választók döntenek a csütörtöktől vasárnap estig tartó európai parlamenti választásokon.

A brit EP-választási kampányról és játszmákról itt olvashat többet: Hülye Választások Minisztériuma.

Az EU különböző tagállamainak európai parlamenti kampányidőszakáról és a helyi politika alakulásáról (Romániától Írországig, Spanyolországtól Hollandiáig) ebben a sorozatunkban olvashatnak többet.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. május 23. 14:32
Jó vicc (míg a mai EU: rossz vicc)...!
Robur
2019. május 23. 12:27
Helyes! Remélem halálra szopatják magukat a brittek.
Berecskereki
2019. május 23. 11:25
"mi a Tanács?" Attól függ, hogy melyikre gondolsz. Az Európa Tanács egy regionális nemzetközi szervezet, amelynek székhelye Strasbourg. Jelenleg 47 tagja van, de nyitva áll bármely olyan európai állam előtt, amely elfogadja a jogállamiság intézményét és garantálja állampolgárai számára az alapvető szabadság és emberi jogokat. Az Európa Tanács laza, kormányközi együttműködés keretében jött létre, és, szemben az Európai Tanáccsal és az Európai Unió Tanácsával, nem az Európai Unió intézménye. Az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlamenttel közösen alkotja az Európai Unió (EU) jogalkotó szervét. Minden tagállam kormányának a miniszterét tartalmazza Az Európai Tanács (közkeletű rövidítéssel EiT) az Európai Unió (EU) állam-, illetve kormányfőit, valamint az Európai Bizottság elnökét tömörítő uniós intézmény.
harcimarci
2019. május 23. 10:59
A jobboldaliak szenvednek csőlátásban, nos, ezt azok a baloldaliak szokták bégetni, akik meg sem kérdezik, hogy miből termelné ki a magyar gazdaság a zuniós minimális béreket és minimális nyugdíjat és mikorra tervezi azt bevezetni.... mondjuk átmeneti időszakot követően 2030-ra ? Miért kellene bármit is elhinni egy olyan baloldalnak, amelyik 2006-ra ígérte az euro bevezetését és az egyenlő európai polgárságot egyszer már beígérte a magyaroknak 15 évvel ezelőtt ... és a bécsi cukrászdanyitás helyett kaptak tőlük a magyarok csökkenő reálbéreket meg az államcsődöt. ....és még valami, egy Egyesült Európai államok létrehozásánál gondolom a termőföld adás-vételének feltételeit is Brüsszelből határoznák meg,ugye... de baloldaliság és az önálló gondolkodás nem nagyon fér össze..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik