Ausztria: Strache lemond az alkancellárságról és a pártelnökségről

2019. május 18. 12:01
Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke bejelentette: a péntek este kirobbant botrány miatt lemond az alkancellárságtól és a Szabadságpárt elnöki pozíciójából. Mindenkitől bocsánatot kér, aki magatartása miatt csalódott benne – köztük a feleségétől is.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke szombat délben arról beszélt: példátlan, megszervezett akció áldozata ő és párttársa, Johann Gudenus, mely során illegális módszerekkel bűncselekményekre akarták rávezetni őket, és ezt meg is örökíteni. A megbeszélésen részt vevő hölggyel csak egyszer találkozott, azon az ibizai esten, se előtte, se utána nem.

Macsósan viselkedett

Újfent hangsúlyozta: az este folyamán többször kitért arra, hogy csak az osztrák jogrendszernek megfelelő megoldások jöhetnek szóba; emellett pedig megismételte azt is, hogy sok alkoholt fogyasztottak, és ő maga macsósan viselkedett. Elnézést kért mindenkitől, akit a videó és az abban elhangzottak valamiért megsértettek volna. Feleségétől is bocsánatot kért. 

Strache ezután ismét elítélte az akciót, és feltette a kérdést: milyen hálózatok csinálhatták ezt és mire lehetnek még képesek?

A hibáját viszont elismeri. Strache nem akarja saját hibái miatt nehéz helyzetbe hozni a kormánykoalíciót. A koalíciós kormány és a Szabadságpárt eddigi eredményeinek méltatásával folytatta. Szerinte a kormányzat felrobbantása volt az őt érintő akció célja, de a kormányprogram megvalósítását folytatni kell.

Sebastian Kurz kancellárnak felajánlotta az alkancellárságról való lemondását, és ezt Kurz el is fogadta. 

Strache emellett lemond a Szabadságpárt elnöki pozíciójáról is. A párt ügyeit – a szombati sajtóértesüléseknek megfelelően – Norbert Hofer szabadságpárti alelnök és infrastruktúra-miniszter viszi tovább egyelőre.

Végül még egyszer bocsánatot kért mindenkitől, aki magatartása miatt csalódott benne.

Szombat délután Johannes Gundenus, a botrány kirobbantásában kulcsszerepet játszó FPÖ-politikus is lemondott.

Ibizai est

A Spiegel és a Süddeutsche Zeitung egyszerre számolt be péntek este egy titkos videófelvételről, amelyen Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, Ausztria jelenlegi kancellárhelyettese és párttársa, Johann Gudenus jelenlegi frakcióvezető arról egyeztet Ibiza szigetén 2017-ben egy feltételezett orosz oligarcha-rokonnal, hogy állami szerződéseket ajánlanának kampánytámogatásért cserébe. 

A lapok szerint Strache és Gudenus hat órán keresztül tárgyaltak partnereikkel. Strache arról beszél, hogy ha átveszik a Kronen Zeitungot a választások előtt, és az első helyre húzzák fel a pártot, akkor „mindenről beszélhetünk”. A szabadságpárti politikus útépítési megbízásokat ígért, odaadta volna a Strabag mostani állami megbízásait is egy új hasonló cégnek. A szabadságpártiak pártfinanszírozási trükkökről is beszélnek a felvételen.

„A találkozó nyilvánvalóan egy csapda volt az FPÖ-politikusai számára” – írja a Spiegel.

Heinz-Christian Strache reagált is a felvételekre: elismerte, hogy megtörtént a találkozó egy ibizai villában, szerinte egy laza hangulatú magántalálkozóról volt szó, ahol ő többször felhívta a figyelmet az osztrák jogrend betartásának szükségességére, és végső soron ő vagy az FPÖ soha nem szerzett előnyt ezektől a személyektől. Strache azt is megjegyzi válaszában, hogy „egyébként sok alkohol fogyott az este folyamán és magas nyelvi korlátok is voltak”.

Összesen 354 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bezzeg Orbán nem mond le! Nem vagyunk demokrácia!

Biztosan atporgetik az elmúlt éveiket az osztrák politikusok, róluk lehet-e bármilyen felvétel? Senki nincs biztonságban.

Vedd észre az orosz szálat, és emlékezz arra, hogyan vette meg az osztrák OMV az oroszok strómanjaként a MOL részvények több, mint 20 százalékát, amit aztán át is játszott. Ausztriában akkor szoci-néppárti nagykoalíció volt, nálunk szoci-liberális kormányzás. Milyen nagy volt az ellenzéki felháborodás, amikor az Orbán kormány ezeket a részvényeket visszavásárolta az oroszoktól.

Időnként gyanús orosz akciók vannak az osztrákokkal kapcsolatban.

Lemond? Ez nerbolsiknak értelmezhetetlen reakció.

Soros kijátsztotta az egyik kártyáját, mert alakulóban volt egy európai szintű migráns ellenes szövetség. és ki tudja hány aduász lapul még a tarsolyában.

Hát....ma az nem lehet politikus, aki ne tudná, hogy minden lépését, rezdülését, megbeszélését, arcjátékát, kacsintását, kézmozdulatát dokumentálják. Az ilyen egyszerűen dilettáns.

Ma minden politikust lehallgatnak, mindenkiről dosszié készül. A kérdés, hogy mikor aktiválják az információkat, kit kell kiiktatni a politikából, milyen folyamatokra kell hatást gyakorolni. Cui prodest.

Mivé lett a Monarchia......szánalmas epizódszereplője a történéseknek.

Heinz-Christian Strache megfelelően cselekedett, mert a felvétel azt bizonyítja és ő is elismerte, hogy a beszélgetés megtörtént. A médiában megjelentek szerint azonban azt nem ismerte el, hogy amiről beszéltek az meg is valósult.

Ezzel azonban nem zárult le a téma, mert vizsgálatot kell kezdeményeznie a kancellárnak. Ennek során azt is vizsgálni szükséges, hogy ki készítette ezt a felvételt, volt e engedélye és az orosz hölgy valóban az e, akinek kiadta magát, vagy az egész csaláson alapszik, hogy Heinz-Christian Strachet lejárathassák.
Azonban még mindig nincs vége, mert ha feltételezzük, hogy valós a történet, a lehallgatás engedéllyel történt, akkor aki nem hozta azonnal nyilvánosságra bűncselekményt, bűnpártolást követett el.

" magyarázkodás szánalmas"

Nem szánalmas, hanem logikus.
Sebastian Kurznak vizsgálatot kell elrendelni, hogy megállapítsák Heinz-Christian Strache álításai fedik e a valóságot és történt e bűncselekmény. Az még nem bűncselekmény, ha valamiről tárgyalnak és nem követik el. Ugyanakkor bűncselekmény ha valaki/valakik engedély nélkül lehallgatnak valakit és ezt azonnal nem hozzák nyilvánosságra.
Amennyiben az utóbbi valósul mg, akkor alapos a gyanú, hogy a felvételt zsarolás céljára akarták felhasználni.

Szükséges feltenni a kérdést;

KÉT ÉV UTÁN KIKNEK HASZNÁL EZ AZ ÜGY, KIK TUD BELŐLE PROFITÁLNI?

Közöttük kell keresni a szervezőt és végrehajtót.

Szerinted voltak téglák az MDF-ben, akik aztán átmentek az SZDSZ-be, vagy az MSZP-be?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés